MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το πιο έγκυρο μοντέλο της αρχαίας Ρώμης ολοκληρώθηκε μετά από 36 χρόνια

36 ολόκληρα χρόνια αφοσιωμένης δουλειάς χρειάστηκε ο Ιταλός αρχιτέκτονας Italo Gismondi για να ολοκληρώσει το πιο ακριβές γύψινο μοντέλο της πόλης της Αρχαίας Ρώμης

Monopoli Team

Αν και η πόλη της Ρώμης έχει υποστεί δραματικές αλλαγές ανά τα έτη, πολλά από τα απομεινάρια των σημαντικότερων αρχαίων ιστορικών μνημείων βρίσκονται ακόμα εκεί για να μας υπενθυμίζουν την ένδοξη αρχαία Ρώμη. Ωστόσο, υπάρχει ένας τρόπος να δούμε πώς έμοιαζε εξωτερικά η ισχυρότερη πόλη για περισσότερο από μια χιλιετία στο παρελθόν.

Το Μουσείο του Ρωμαϊκού Πολιτισμού, που βρίσκεται στην περιοχή Esposizione Universale Roma της Ρώμης, στεγάζει ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοντέλα της πόλης που δημιουργήθηκαν ποτέ.

Γνωστό ως “Plastico di Roma Imperiale”, το γύψινο αυτό μοντέλο απεικονίζει την πόλη της Ρώμης απεικονίζει την πόλη στον 4ο μ.Χ αιώνα, το διάστημα που βρισκόταν στην εξουσία ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο 1ος.

Το περίτεχνο μοντέλο δημιουργήθηκε από τον ιταλό αρχιτέκτονα Italo Gismondi. Τα σχέδια για το μοντέλο προέρχονται από το Forma Urbis Romae, τον εκπληκτικά ακριβή σκαλιστό χάρτη της πόλης που χρονολογείται από τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Το μοντέλο είναι φτιαγμένο σε κλίμακα 1:250, και αποτελείται από γύψο. Ο Gismondi ξεκίνησε να εργάζεται επάνω του το 1935, και του πήρε περισσότερα από 35 χρόνια για να το ολοκληρώσει.

Το διάστημα αυτό είναι πάνω από 3,5 φορές ο χρόνος που χρειάστηκε για να χτιστεί το Κολοσσαίο. Σήμερα, το μοντέλο είναι γνωστό ως μια από τις σημαντικότερες πηγές αναφοράς στην αρχαία Ρώμη.

Η κατασκευή του μοντέλου ανατέθηκε στον Gismondi από τον Mussolini, προς τιμήν της επετείου της γέννησης του Αυγούστου το 63 π.Χ. Η επιλογή του μοντέλου να βασίζεται στη Ρώμη του 4ου αιώνα δεν ήταν τυχαία. Ο λόγος ήταν ότι η πόλη, κατά το διάστημα της εξουσίας του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του 1ου (306-337), έφτασε τη μεγαλύτερή της έκταση στην ιστορία.

Ο Gismondi χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει χάρτες για την κατασκευή του μοντέλου, και κατάφερε να αποτυπώσει ακριβώς το μέγεθος της αυτοκρατορίας. Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια, τόσο ώστε κάθε τμήμα του μοντέλου ευθυγραμμίζεται πλήρως με το χάρτη της πόλης.

Το μοντέλο, με μήκος μεγαλύτερο από 200 μέτρα, μας προσφέρει μια έγκυρη απεικόνιση της αρχαίας πόλης. Λόγω αυτού, επιτρέπει στους θεατές να δοκιμάσουν τις σχετικές με τα ιστορικά μνημεία γνώσεις τους.

Εσείς μπορείτε να εντοπίσετε το Κολοσσαίο, ή το ναό του Jupiter Optimus Maximus στον Καπιτωλίνο λόφο;

Πηγή: Bored Panda

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b