MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πέντε γυναίκες φωτογράφοι μόδας που άλλαξαν για πάντα τη φωτογραφία

Ανακαλύψτε τις πρωτοπόρες φωτογράφους που άφησαν το στίγμα τους στο χώρο της φωτογραφίας τον 20ο αιώνα

Monopoli Team

Ο χώρος της φωτογραφίας της μόδας πάντα φαινόταν ως αντρική υπόθεση, με τις γυναίκες να βρίσκονται περισσότερο μπροστά παρά πίσω από τον φωτογραφικό φακό. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες γυναίκες έκαναν την διαφορά και με την αισθητική τους κατάφεραν να καταρρίψουν τα στερεότυπα και να αλλάξουν για πάντα την εικόνα στην μόδα.

Αγκαλιάζοντας το γυναικείο βλέμμα, αποφεύγοντας την σεξουαλικοποίηση των υποκειμένων τους και δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση τους και υιοθετώντας νέες τεχνικές, αυτές οι γυναίκες έφεραν την επανάσταση στην φωτογραφία μόδας και την διαμόρφωσαν έτσι όπως είναι σήμερα.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτές τις γυναίκες:

Regina Relang

Γεννημένη το 1906 στη Στουτγκάρδη, η Relang έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες και διάσημες φωτογράφους της Γερμανίας τα 50s-60s. Ήταν αυτοδίδακτη και ξεκίνησε πουλώντας φωτογραφίες από τα ταξίδια της. Μετακόμισε στο Παρίσι όπου γνώρισε τον φωτογράφο μόδας Willy Maywalf που την εισήγαγε στον χώρο της μόδας.

Ξεκίνησε να δουλεύει για την Vogue το 1938 και φωτογράφισε για μεγάλους οίκους, όπως για τον Christian Dior, τον Yves Saint-Laurent και τον Pierre Cardin. Οι φωτογραφίες της παρουσίαζαν την αλλαγή στην εικόνα και την νοοτροπία των γυναικών το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Μοντέλο σε τουαλέτα Jacwues Fath, Παρίσι 1953, φωτογραφία από Regina Relang

Μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες της Regina Relang, h Gisela Ebel με γυαλιά, 1950

Μοντέλο με κουστούμι Christian Dior, Παρίσι 1951, Regina Relang

Deborah Turbeville

Η Deborah Turbeville ήταν πρώτα συντάκτης στο Harper’s Bazaar πριν γίνει φωτογράφος to 1970. Μαζί με τους Helmut Newton και Guy Bourdin έδωσε μια πιο σκοτεινή και τολμηρή ματιά στην φωτογραφία μόδας, με τη διαφορά ότι δεν έδινε τόση έμφαση στον ερωτισμό, αλλά έτεινε σε μια πιο μυστηριώδη αισθητική με επίκεντρο το γυναικείο βλέμμα.

Φωτογράφιση για την αμερικανική Vogue

© Deborah Turbeville

Ellen von Unwerth

Η Γερμανίδα φωτογράφος Ellen von Unwerth δούλευε ως μοντέλο για 10 χρόνια πριν καταπιαστεί με την φωτογραφία και αυτό της έδωσε μια ιδιαίτερη οπτική πίσω από τον φακό. Σύστησε στο κοινό την Claudia Schiffer το 1989 και συνέχισε να βγάζει πιο αισθησιακές φωτογραφίες (ανάλογες με αυτές των ανδρών συναδέλφων της), επιστρατεύοντας όμως την γυναικεία της οπτική για να ενδυναμώνει παρά να εκμεταλλεύεται το υποκείμενο της φωτογραφίας.

Η Claudia Schiffer από τον φακό της Ellen von Unwerth

Louise Dahl-Wolfe

Η Αμερικανή Louise Dahl-Wolfe έγινε αρχικά γνωστή μέσα από την δουλειά της στο Harper’s Bazaar. Προτιμούσε να βγάζει φωτογραφίες σε φυσικό φως και σε απομακρυσμένες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας. Μάλιστα το στυλ της έγινε γνωστό ως περιβαλλοντική φωτογραφία μόδας. Είχε φωτογραφίσει τα διάσημα πορτραίτα των Mae West, Josephine Baker, Edward Hopper και Cecil Beaton.

Louise Dahl-Wolfe, Mary Jane Russell σε μια τουαλέτα Balenciaga

Φωτογράφιση για το Harper’s Bazaar

Toni Fressel

Η Toni Fressel ακολούθησε παρόμοια αισθητική με την Dahl-Wolfe αφού προτίμησε τους εξωτερικούς χώρους με φυσικό φως και δεν περιορίστηκε στα κλειστά studio. Προτιμούσε να φωτογραφίσει τα μοντέλα της ενώ κινούνταν στο χώρο, έκαναν καθημερινές δουλειές κλπ παρά την τάση της απλής πόζας των 30s.

Ήταν η πρώτη γυναίκα φωτογράφος στο Sports Illustrated, ενώ παρέμεινε η μοναδική γυναίκα εκεί για πολλά χρόνια. Φωτογράφισε μεγάλες προσωπικότητες, όπως την Frida Kahlo, τον Churchill, την Eleanor Roosevelt και τους Kennedy.

Η Frida Kahlo για την Vogue από την Toni Frissel

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b