MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Γέρμα, του Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στο θέατρο Θησείον

Μια εκδοχή του έργου Γέρμα του Ισπανού ποιητή για 5 ηθοποιούς έρχεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων τον Μάϊο στο θέατρο Θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Η Πηνελόπη Μαρκοπούλου ως Γέρμα
Η Πηνελόπη Μαρκοπούλου ως Γέρμα
Monopoli Team

Γέρμα: η στέρφα, η άκαρπη, η στείρα, η έρημη

Μια γυναίκα ακολουθεί το πρωτόγονο ένστικτό της με τραγικές συνέπειες για εκείνη αλλά και για τους πάντες γύρω της, και αρχίζει  ένα ταξίδι αυτογνωσίας με ιλιγγιώδη και συγκλονιστική κορύφωση.

Υπόθεση του έργου

Σ’ ένα αγροτικό χωριό της Ισπανίας, η Γέρμα, μια νέα, παντρεμένη γυναίκα, γίνεται στόχος και αντικείμενο κουτσομπολιού επειδή δεν μπορεί να κάνει παιδιά. Απελπισμένη και μελαγχολική, αφού εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, φτάνει σε αδιέξοδο και κάνει την επανάσταση της: σκοτώνει τον άντρα της και μαζί του τις αξίες που εκείνος εκπροσωπεί. Αυτό το βίαιο ξέσπασμα της Γέρμα, τυφλό και αυτοκαταστροφικό, εκφράζει τα μηνύματα και τους πόθους της για μια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις.

Η «Γέρμα» (Πηνελόπη Μαρκοπούλου) αποτελεί έναν ποιητικό ύμνο στη γονιμότητα, τη μητρότητα και την κοινωνική καταπίεση της γυναίκας. Ο Λόρκα εισβάλλει βαθιά στις δομές ύπαρξης των ηρώων του και ανιχνεύει τις ουσιαστικές ανάγκες τους, καταδεικνύοντας το μαρτύριο της στέρησης και της μή επαφής, που οδηγεί στο θάνατο.

Παραστάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές 26 Μαΐου και 02 Ιουνίου λόγω εκλογών. Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α.

Για τον ποιητή

Ο Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα γεννιέται το  1898 από ευκατάστατους γονείς, ωστόσο από τους πρώτους μήνες της ζωής του υφίσταται την ταλαιπωρία μιας σοβαρής ασθένειας. Σπουδάζει  Φιλοσοφία και Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, ενώ παράλληλα παρακολουθεί  μαθήματα κιθάρας και πιάνου με δάσκαλο τον Μανουέλ ντε Φάλλια.

Το 1918 εγκαθίσταται στη Μαδρίτη, και το 1920 ανεβαίνει το έργο του «Τα μάγια της πεταλούδας». Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί  η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “Βιβλίο ποιημάτων”, ενώ παράλληλα γράφει το «Ποίημα του Κάντε Χόντο». Το 1928 εκδίδει μαζί με φίλους του από τη Γρανάδα το περιοδικό «El Gallo» («O πετεινός»), όπου και δημοσιεύονται τα μονόπρακτά του «Η παρθένος, ο ναύτης και ο σπουδαστής και «Ο περίπατος του Μπάστερ Κήτον». Το 1933 ανεβαίνουν στη Μαδρίτη τα έργα «Ματωμένος γάμος» και «Δον Περλιμπλίν», ενώ την επόμενη χρονιά ανεβαίνει στο Τεάτρο Εσπανιόλ η «Γέρμα».

Το 1936 ξεσπά το πραξικόπημα του Φράνκο και τρεις μέρες αργότερα οι φαλαγγίτες καταλαμβάνουν τη Γρανάδα. Ο Λόρκα καταφεύγει στο σπίτι του ποιητή Λουίς Ροσάλες, του οποίου τα αδέλφια ήταν φαλαγγίτες. Συλλαμβάνεται τη νύχτα 17 προς 18 Αυγούστου. Στις 19 Αυγούστου τα χαράματα εκτελείται στο χωριό Βιθνάρ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία: Θανάσης Σαράντος

Σκηνικά: Φιλάνθη Μπουγάτσου
Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρείζη
Μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Χορογραφία: Κώστας Καρβουνιάρης

Παίζουν: Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Βίλμα Τσακίρη, Τάσος Σωτηράκης, Θανάσης Σαράντος, Βασιλίνα Κατερίνη

Τιμές Εισιτηρίων: Κάθε Παρασκευή: κανονικό 12€ | μειωμένο (φοιτητικό,άνω των 65) 10€ | ανέργων, ατέλειες, ομαδικό 8€. Κάθε Σαββατοκύριακο: κανονικό 15€ | μειωμένο (φοιτητικό,άνω των 65) 10€ | ανέργων, ατέλειες, ομαδικό 8€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από την Παρασκευή 10 Μαΐου έως την Κυριακή 9 Ιουνίου
Παραστάσεις: Παρασκευή 21.15, Σάββατο και Κυριακή 19.00
Διασκευή: Θανάσης Σαράντος
Link Εισιτηρίων: ticketservices.gr και στο ταμείο του θεάτρου (τηλ. 210 3255444)
Πληροφορίες Χώρου: Τουρναβίτου 7, Ψυρρή
Φωτογραφίες: Ρίτα Τσέλα
Περισσότερα από Showtimes
VIMA_WEB3b