MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ανακοινώθηκε η ελληνική συμμετοχή στο Technopolis Jazz Festival

Petros Klampanis Trio και Grey Paris επιλέχθηκαν για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ

Ο Πέτρος Κλαμπάνης που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ
Monopoli Team

Το Athens Technopolis Jazz Festival είναι και επίσημα πλέον 19 ετών! Επιστρέφει φέτος, για ακόμη μία χρονιά, από τις 27 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2019, – πού αλλού; – στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και αφιερώνει την πρώτη του μέρα, όπως και πέρυσι, στην ελληνική jazz παρουσιάζοντας ό,τι πιο φρέσκο και σύγχρονο έχει να επιδείξει η εγχώρια σκηνή.

Η ελληνική συμμετοχή που επιλέχθηκε να ανέβει φέτος στην πιο jazz σκηνή της πόλης και να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι το Petros Klampanis Trio, με ιθύνοντα τον ιδιαίτερα τολμηρό Πέτρο Κλαμπάνη, που υπόσχεται να μας μεταφέρει για λίγο στα σύγχρονα jazz στέκια της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Την ίδια μέρα, η σκηνή της Τεχνόπολης θα υποδεχτεί τους πειραματικούς ήχους των Grey Paris, ένα πολλά υποσχόμενο σχήμα, τη νέα μουσική πρόταση του φεστιβάλ.

Η καλλιτεχνική επιτροπή του Athens Technopolis Jazz Festival, που αποτελείται από τους Γιώργο Χαρωνίτη (δημοσιογράφος στο «Αθηνόραμα», εκδότης του ιστορικού περιοδικού “Jazz & Τζαζ” επί μία 20ετία), Γιώργο Μουχταρίδη (διευθυντής και ραδιοφωνικός παραγωγός στον Pepper 96.6) και Λεωνίδα Αντωνόπουλο (παραγωγό στον ραδιοφωνικό σταθμό Kosmos 93,6), ξεχώρισε τα δύο σχήματα ανάμεσα σε συνολικά 52 υποψηφιότητες, οι οποίες, σύμφωνα με τους ίδιους, ήταν στη μεγάλη πλειοψηφία τους σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Οι Grey Paris που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ

Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τους νικητές του διαγωνισμού:

Petros Klampanis Trio (Ελλάδα)

Ο Πέτρος Κλαμπάνης μεγάλωσε στην Ελλάδα περιστοιχισμένος από τους ήχους της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Πριν την καθιέρωσή του ως αναδυόμενου καλλιτέχνη της νεοϋορκέζικης τζαζ σκηνής, όπου έχει μοιραστεί τη σκηνή με μερικούς από τους πιο φημισμένους τζαζίστες της αμερικανικής μεγαλούπολης, σπούδασε κλασική μουσική και τζαζ στην Αθήνα, το Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη. Οι τολμηρές συνθέσεις του Κλαμπάνη –δεξιοτεχνικά ενορχηστρωμένες από τον ίδιο– συνδυάζουν αναπάντεχα όλες αυτές τις έντονες επιρροές, μαγεύοντας τον ακροατή και δίνουν έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα στις μουσικές δημιουργίες του.  Ο δίσκος του Minor Dispute επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα τζαζ άλμπουμ του 2015 από την Εθνική Δημόσια Ραδιοφωνία των ΗΠΑ (NPR), ενώ το 2017 κυκλοφορεί το τρίτο προσωπικό του άλμπουμ, με τίτλο Chroma, και ντεμπούτο του στη νεοϋορκέζικη δισκογραφική εταιρία Motéma Music -σε Ελλάδα και Κύπρο κυκλοφορεί από την MINOS EMI-, το οποίο τυγχάνει θερμής αποδοχής από το διεθνή και εγχώριο Τύπο. Το 2019 αναμένεται η κυκλοφορία του τέταρτου προσωπικού του δίσκου, με τίτλο Irrationalities, που αποτελεί την πρώτη επίσημη παρουσίαση του Petros Klampanis Trio με τον Kristjan Randalu στο πιάνο και τον Bodek Janke στα τύμπανα και τα κρουστά.

Πέτρος Κλαμπάνης (μπάσο), Kristjan Randalu (πιάνο), Bodek Janke (ντραμς και κρουστά)

 

Grey Paris (Ελλάδα, ανερχόμενο σχήμα)

Εμπνευσμένη και ταξιδεμένη από καλλιτέχνες, όπως οι Gogo Penguin, o Nils Frahm και ο Fink, η μουσική των Grey Paris προσδιορίζεται ως ένας αισθηματικός κόσμος, που μετατρέπεται άλλοτε μέσω μελωδικών διαδρομών και άλλοτε ρυθμικών κοινωνικών πειραμάτων σε ένα νοητά απτό μουσικό τοπίο. Οι Grey Paris δημιουργήθηκαν αυθόρμητα το 2016 στο Βερολίνο, όταν ένα πιάνο επέστρεψε ξανά στη ζωή του συνθέτη Γιώργου Παρίση, ο οποίος μέχρι τότε είχε υπάρξει ενεργό μέλος διάφορων σχημάτων κυρίως ως σαξοφωνίστας. Όταν κάλεσε τον Άριαν Στέχερτ, κατασκευαστή πιάνων και ντράμερ, να επισκευάσει το μεταχειρισμένο πιάνο, η μουσική χημεία αποκαλύφθηκε και γρήγορα οι πρώτες μουσικές ιδέες μετατράπηκαν στον πρώτο τους δίσκο με τίτλο «Now is the Moment». Λίγο αργότερα, εντάχθηκε στο Τρίο και ο πολύπλευρα δημιουργικός μπασίστας Μαρκ Μπόιμερ. Η μπάντα τελεί αυτό το διάστημα υπό δημιουργική μέθη και ήδη ηχογραφεί τον δεύτερο της δίσκο, με τίτλο «Μήδεια», που προβλέπεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2019. Οι Grey Paris έχουν ήδη εμφανιστεί σε διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις στη Γερμανία και στο εξωτερικό (Piano Day Θεσσαλονίκη, Εμφάνιση με τους Get the Blessing & Leon of Athens, Ελληνική Πρεσβεία, Berlinale, Kantine am Berghain, B-flat κ.α.).

Γιώργος Παρίσης (πιάνο, electronics), Arian Stechert (ντραμς, electronics), Mark Beumer (μπάσο, electronics)

Το Athens Technopolis Jazz Festival μεγαλώνει, εμπλουτίζεται και έρχεται ανανεωμένο και γεμάτο εκπλήξεις! Stay tuned!

 Για περισσότερα jazz νέα, επισκεφτείτε τη σελίδα του Athens Technopolis Jazz Festival στο Facebook και το site του φεστιβάλ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

27 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2019
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b