MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Απρίλιος 2019: Τα sos της πολιτιστικής ατζέντας του μήνα

Παραστάσεις, συναυλίες, φεστιβάλ και εκθέσεις που ξεχωρίζουν μέσα στον Απρίλιο

No more shall we part | Στέφανος Ρόκος, Μουσείο Μπενάκη
Monopoli Team

Selfie, στο βάθος πίσω η πόλη

Ο πολυπράγμων ηθοποιός και σκηνοθέτης Ακύλλας Καραζήσης, μέσα από το “Selfie, στο βάθος πίσω η πόλη“, περιπλανιέται στην πόλη που μεγάλωσε και ιχνηλατεί την παιδική ηλικία της Θεσσαλονίκης μετά τον πόλεμο, μέσα από τα κείμενα τριών εμβληματικών συγγραφέων της: Βασιλικού, Ιωάννου και Πεντζίκη. Η παράσταση, το κείμενο, η περιπετειώδης αφήγηση μοιάζει με μια προσπάθεια κατανόησης ή και εφεύρεσης μιας πόλης σε συσκότιση. Ψηφίδες και σπαράγματα δυο ταλαιπωρημένων, μίζερων κι όμως μυθολογικά ολοζώντανων δεκαετιών: 1950 και 1960. Πρωταγωνιστούν οι Στέλλα Βογιατζάκη, Ευθύμης Θέου, Σύρμω Κεκέ, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Παπανδρέου και Γιώργος Σύρμας.

Πού: Εθνικό θέατρο, Πειραματική σκηνή
Πότε: έως 19 Μαΐου
Πόσο: 13 ευρώ

Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου σινεμά επιστρέφει, όπως κάθε χρόνο, τον Απρίλιο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Φέτος κλείνει 20 χρόνια παρουσίας, και μας φέρνει 46 ταινίες, ειδικό αφιέρωμα στο Άρωμα, λευκή κάρτα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών, προσκεκλημένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, εργαστήρια κινηματογράφου για παιδιά.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Πού: IFG, Σινεμά Δαναός, Σινεμά Άστορ, Σινεμά Παλλάς (Αθήνα) | Ολύμπιον (Θεσσαλονίκη)
Πότε: 2-10 Απριλίου (Αθήνα) & 11 – 17 Απριλίου (Θεσσαλονίκη)
Πόσο: 6€ / 5€ μειωμένο

No more shall we part | Στέφανος Ρόκος

Η εικαστική προσέγγιση του ζωγράφου Στέφανου Ρόκου στο μουσικό άλμπουμ του Nick Cave & The Bad Seeds με τίτλο “No More Shall We Part” αποτελεί την κατάθεση της προσωπικής του πρότασης για τη διαλεκτική σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο μορφές τέχνης –τη ζωγραφική και την τραγουδοποιία– οι οποίες ανέκαθεν συγκροτούν τον σκληρό πυρήνα της καλλιτεχνικής του έκφρασης και δημιουργίας.

Πού: Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς
Πότε: 4 Απριλίου έως 19 Μαΐου
Πόσο: 3- 6€

Elizabeth

Η Ιωάννα Πορτόλου και η ομάδα της Griffon επιστρέφουν με νέα χορογραφική δουλειά. Με τρόπο ανατρεπτικό και παιγνιώδη, επιμένοντας στην ανατομία του ανθρώπινου ψυχισμού, η Πορτόλου εμπνέεται από ένα πρόσωπο-σύμβολο της παγκόσμιας Ιστορίας, τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα αν «είμαστε ποτέ ελεύθεροι νοήματος;». Ερμηνεύουν οι Ιωάννα Αποστόλου, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου.

Πού: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Πότε: 4, 5, 6 Απριλίου
Πόσο: 7-15 ευρώ

Madrugada

Πολυαναμενόμενη συναυλία, όπως άλλωστε κι η επανασύνδεση της μπάντας για μία ευρωπαϊκή περιοδεία που κάνει στάση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι συναυλίες των Madrugada σηματοδοτούν την 20ή επέτειο από την κυκλοφορία του θρυλικού, πρώτου άλμπουμ του συγκροτήματος, Industrial Silence. Στη σκηνή θα ανέβουν τρία από τα αρχικά τέσσερα μέλη της μπάντας: O Sivert Høyem, o Frode Jacobsen και o Jon Lauvland Pettersen.

Πού: Helexpo Pavilion 5 μέσα στη Δ.Ε.Θ. (Θεσσαλονίκη) | Κλειστό Παλαιού Φαλήρου – Tae Kwon Do Arena, Παλαιό Φάληρο (Αθήνα)
Πότε: 5 Απριλίου (Θεσσαλονίκη) | 7 (sold out) & 8 Απριλίου (Αθήνα)
Πόσο: 30 – 48 ευρώ

Γιάννης Αγγελάκας και οι 100°C

Σχεδόν τρία χρόνια τώρα, ο Γιάννης Αγγελάκας μαζί με τη μπάντα του, τους 100°C, πειραματίζονται, γελάνε, γράφουν και ταξιδεύουν. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πολλά και «δυνατά» live σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς και ο δίσκος «Ήσυχα Τραγούδια Για Ανέμελα Λιβάδια».

Πού: Fuzz live music club
Πότε: 5&6 Απριλίου 2019
Πόσο: Προπώληση: 10 ευρώ (περιορισμένος αριθμός; εισιτηρίων). Μετά την εξάντλησή τους, θα συνεχιστεί προς 12 ευρώ. Ταμείο: 14 ευρώ

Φοίβος Δεληβοριάς | Τραγούδια πεζοδρομίου

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, για ένα και μοναδικό βράδυ, ο Φοίβος θα είναι στο Gagarin με τα τραγούδια του, παλιά και ακυκλοφόρητα (το «Μόνο Ψέματα» ήδη διαδίδεται υπογείως), αλλά και με τραγούδια «αδελφών» του που ξεκινούν κι εκείνοι από το πεζοδρόμιο, αλλά ανεβαίνουν κάπου αλλού (Αγγελάκας, Παυλίδης, Κόρε.Υδρο., Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Χατζηφραγκέτα κ.α.) και κάπως έτσι δημιουργείται ένα μεγάλο τραγούδι, σαν μια ανάσα, η πιο προσωπική ίσως ζωντανή στιγμή του τραγουδοποιού.

Πού: Gagarin 205
Πότε: 5 Απριλίου
Πόσο: 11€ προπώληση, 13€ στο ταμείο

Οράματα και θάματα στρατηγού Μακρυγιάννη

Στο μυαλό του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης καταδύεται η νέα, πρωτότυπη όπερα του συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου σε λιμπρέτο του συγγραφέα Αλέκου Λούντζη. Σ’ έναν αλληγορικό σκηνικό χώρο – όπου τα ευρωπαϊκά όργανα διαπλέκονται αρμονικά με ηλεκτρονικούς ήχους και με μεσογειακά παραδοσιακά όργανα – τα πρόσωπα, τα πράγματα και τα πλάσματα της φαντασίας του Μακρυγιάννη διαμορφώνουν και σημαδεύουν την εξομολόγηση του. Τον επώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο Ζαχαρίας Καρούνης, σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και σκηνοθεσία Μαρίας Γυπαράκη.

Πού: Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Πότε: 06, 07, 10, 13, 19, 21 Απριλίου
Πόσο: 10-20 ευρώ

Από τη Ρωσία με αγάπη

Ένα αφιέρωμα στον Ίγκορ Στραβίνσκι, τον συνθέτη που επηρέασε τη μουσική πρωτοπορία των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα οργανώνει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Παρουσιάζει λοιπόν τρία σπουδαία μπαλέτα του – την «Ιεροτελεστία της άνοιξης», «Το τραγούδι του αηδονιού» και τους «Γάμους». Στο τρίπτυχο συνεργάζονται σημαντικοί χορογράφοι: Ο Δάφνις Κόκκινος του Χοροθεάτρου της Πίνας Μπάους, ο διακεκριμένος Γερμανός Μάρκο Γκαίκε – ο οποίος από τον επόμενο χειμώνα αναλαμβάνει διευθυντής του Μπαλέτου του Αννόβερου – και ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος.

Πού: Κεντρική Σκηνή ΕΛΣ, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Πότε: 06, 07, 10, 13, 19, 21 Απριλίου
Πόσο: 15-60 ευρώ

Outview Film Festival

Από τις 11 έως τις 17 Απριλίου, το Outview Film Festival επιστρέφει για 12η χρονιά στην Αθήνα με το σύνθημα «Το προσωπικό είναι πολιτικό», στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ queer κινηματογράφου, περιλαμβάνει 28 ταινίες μεγάλου μήκους, εκ των οποίων 13 μυθοπλασίας και 15 ντοκιμαντέρ, που έχουν ήδη προβληθεί σε ορισμένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα προβολών. 

Πού: Ταινιοθήκη της Ελλάδoς
Πότε: 11 έως τις 17 Απριλίου
Πόσο: Προβολή: 5 ευρώ | Ημερήσιο: 10 ευρώ | Διαρκείας: 50 ευρώ (απαραίτητη αστυνομική ταυτότητα)
Στους ανέργους η είσοδος στις απογευματινές προβολές (οι πρώτες προβολές της κάθε ημέρας) θα είναι ελεύθερη με επίδειξη της κάρτας ανεργίας τους.

Ο Βέρνερ Χέρτσογκ στην Αθήνα

Ο σημαντικός σκηνοθέτης με την επιβλητική προσωπικότητα, έρχεται για μια ανοιχτή συζήτηση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 15 Απριλίου, ενώ οι φίλοι του κινηματογράφου δεν πρέπει να χάσουν το masterclass που θα δώσει στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Στις 11 και 13 Απριλίου μέσα από προβολές ταινιών του θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την φιλμογραφία του Βέρνερ Χέρτσογκ.

Πού: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Goethe Institut Athen
Πότε: 11 & 13 Απριλίου (Προβολές) | 15 Απριλίου (συζήτηση με τον Πολ Χολντενγκρέιμπερ) | 16 Απριλίου (Masterclass)
Πόσο: είσοδος ελεύθερη
Masterclass: Υποβολή αιτήσεων έως 5 Απριλίου – δείτε περισσότερα εδώ

Faded

Ο Γιάννης Μανταφούνης κρεμάει τα μπαλετικά παπούτσια του. Ο διεθνούς φήμης χορευτής, μέλος διάσημων ομάδων σύγχρονου ρεπερτορίου, επιστρέφει στην «πρώτη αγάπη» του, το μπαλέτο, αποτίνοντάς του έναν ύστατο φόρο τιμής. Στην τελευταία του υπόκλιση, παίζει με την συγκίνηση του αποχαιρετισμού των étoiles, των μεγάλων αστέρων του μπαλέτου, χωρίς όμως να στερείται ο ίδιος συγκινήσεων αλλά και χιούμορ. Μια βραδιά που μας ταξιδεύει στην εκμάθηση του μπαλετικού βηματολόγιου, ρίχνοντας κρυφές ματιές στον υπεράνθρωπο αγώνα για την κατάκτηση της τέχνης του χορού. Στον ρόλο της δασκάλας-πιανίστα, η Αντιγόνη Φρυδά.

Πού: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Πότε: 12-14 Απριλίου
Πόσο: 5-20 ευρώ

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής στην Αθήνα

O εκρηκτικός Θεόδωρος Κουρεντζής και η Ορχήστρα και Χορωδία musicAeterna της Όπερας του Περμ, προπομποί της Μεγάλης Εβδομάδας φέτος, παρουσιάζουν το Ρέκβιεμ του Τζουζέππε Βέρντι (με ελληνικούς υπέρτιτλους).

Ο διεθνούς ακτινοβολίας Έλληνας αρχιμουσικός και τα δύο εξαίρετα μουσικά σύνολα, την έντονη προσωπικότητα των οποίων διαμόρφωσε ο ίδιος, συμπράττουν με τέσσερις κορυφαίους λυρικούς ερμηνευτές: τη σοπράνο Zarina Abaeva, τη μετζοσοπράνο Hermine May, τον τενόρο Dmitry Popov και τον μπάσο Tareq Nazmi.

Πού: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Πότε: 16 Απριλίου
Πόσο: 15 € έως 80€ – Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί

Onassis Youth Festival 2019

Για πέμπτη χρονιά οι έφηβοι της Αθήνας κάνουν τη Στέγη σπίτι τους. Φέτος, πηγή έμπνευσης θα αποτελέσει το τρίγωνο, Αλεξάνδρεια-Αθήνα-Βηρυτός – τρεις συναρπαστικές, ανήσυχες πόλεις με πλούσιο πολιτισμό και ιστορία. Μέσα από την επαφή με πραγματικές ιστορίες των κατοίκων, από απομνημονεύματα, ντοκουμέντα, ιστορικά τεκμήρια, λογοτεχνικά και θεατρικά έργα αλλά και προσωπικές συνεντεύξεις, οι μαθητές επιλέγουν τα ερεθίσματα που τους συγκινούν και οι ιδέες τους γίνονται παραστάσεις που ανεβαίνουν στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Πού: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Πότε: 19- 21 Απριλίου
Πόσο: Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b