MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 11 προτάσεις για να διασκεδάσετε δωρεάν

Πολλές προτάσεις για δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα και αυτό το Σαββατοκύριακο!

Monopoli Team

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αποκριά στο ΚΠΙΣΝ
Οι Marsh Dondurma, η brass band, έρχεται από το Ισραήλ για να ξεσηκώσει τους επισκέπτες στο Ξέφωτο την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. 15 μουσικοί επί σκηνής συνδυάζουν παραδοσιακή μουσική από όλο τον κόσμο με ρυθμούς τζαζ και funk. Οι Βloco Swingueira επιστρέφουν για τρίτη χρονιά στο ΚΠΙΣΝ για να ξεσηκώσουν τους επισκέπτες με τον ρυθμό τους μέσα από ένα μουσικοχορευτικό show, όπου διάφοροι τύποι κρουστών και εντυπωσιακές χορογραφίες καταλήγουν σε μια μοναδική παρέλαση. Η DJ κολεκτίβα Bomba Energia Soundsystem ιδρύθηκε το 2005 από τους Rusty Brown (Συμεών Νομίδης) και Antoine Catelan (Αντώνης Κατελάνος), δυο φίλους με διαφορετικές μουσικές καταβολές.
Κυριακή 10/3, 11:00 – 15:30
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΈΚΘΕΣΗ

“Μάρτιος με θηλυκή αύρα”

Η Ιωάννα Κορομηλά (εικαστικό κόσμημα και γλυπτική) παρουσιάζει τις καινούργιες της δημιουργίες εμπνευσμένες από τη φύση και την Άνοιξη· παράλληλα η συγγραφέας Ισμήνη Μπάρακλη υπογράφει το νέο της βιβλίο “Το χελιδόνι του Βορρά” (εκδόσεις Ψυχογιός) την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του.
Παρασκευή 8/3, 10:00 – 21:00, Σάββατο 9/3, 10:00 – 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 14/03
Ianos Artshop@Golden Hall

ΈΚΘΕΣΗ

“Pizzamano fecit – Ένας Επτανήσιος καλλιτέχνης στην αυγή μιας νέας εποχής”

Ένας Επτανήσιος καλλιτέχνης στην αυγή μιας νέας εποχής, Ένας σπουδαίος όσο και άγνωστος Επτανήσιος αρχιτέκτονας και ζωγράφος των αρχών του 19ου αιώνα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Η έκθεση αποτελεί μέρος του επετειακού προγράμματος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ο Γεράσιμος Πιτζαμάνος (Αργοστόλι 1787 – Κέρκυρα 1825) έζησε μία μυθιστορηματική ζωή στην αυγή μιας νέας εποχής, εργαζόμενος για την πρόοδο και ελευθερία των Επτανήσων και του Ελληνισμού. Η μαρτυρία του, μέσω της τέχνης και των γραπτών του, είναι πολύτιμη.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζει το σύνολο του γνωστού του έργου μέσα από 100 και πλέον ζωγραφικά, αρχιτεκτονικά και χαρακτικά. Η συλλογή του Μουσείου συμπληρώνεται από άλλους γνωστούς πίνακές του, που σώζονται στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και σε χέρια ιδιωτών.
Παρασκευή 8/3, Σάββατο 9/3, Κυριακή 10/3, 09:00 – 14:30
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή)

ΜΟΥΣΙΚΗ

Side by side: Μουσικές συναντήσεις

Το Side by side είναι ένα νέο διαγενεακό πρόγραμμα του Goethe-Institut και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, που στοχεύει να φέρει νέους καλλιτέχνες στο πλευρό καταξιωμένων επαγγελματιών.

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 θα λάβει χώρα το πρώτο μέρος αυτού του προγράμματος: Η 2η Μουσικολογική ημερίδα της ερευνητικής ομάδας RelMus/FG με τον François-Bernard Mâche, με θέμα “Οι μουσικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας από το 1980 ως το 2010”, στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και η Στρογγυλή τράπεζα “Οι ανώτερες μουσικές σπουδές στη Γαλλία και τη Γερμανία” και στη συνέχεια συναυλία, στο Ωδείο Αθηνών (Αίθουσα ‘Αρης Γαρουφαλής).

Το πρόγραμμα Side by side θα συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2019 με αφιέρωμα σε Γερμανό συνθέτη.
Παρασκευή 8/3, 09:00 – 17:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Παρασκευή 8/3, 18:00 – 22:00, 20:30 στο Ωδείο Αθηνών

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Δήμος Ζωγράφου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Δήμος Ζωγράφου και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα συνδιοργανώνουν συζήτηση με θέμα “Αυτή τη φορά ψηφίζω για την ισότητα των φύλων”. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η παράσταση μουσικής και ποίησης “Ωδή στη Γυναίκα”, συμπαραγωγής Δημοτικού Ωδείου, Θεατρικού Εργαστηρίου & ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου.
Παρασκευή 8/3, 19.00
Aleka Municipal Cinema, 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας, Ζωγράφου
ΣΙΝΕΜΑ

“American Film Showcase”: Αφιέρωμα στο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ

Το Exile Room, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC), υποδέχεται για μια ακόμα χρονιά στην Ελλάδα το American Film Showcase, μια πολύπλευρη εξερεύνηση του σύγχρονου αμερικανικού ντοκιμαντέρ. Το φετινό αφιέρωμα επικεντρώνει την προσοχή του στο θέμα της ισότιμης εκπροσώπησης των γυναικών στη βιομηχανία του θεάματος, και περιλαμβάνει μια εκλεκτική επιλογή βραβευμένων και πολυσυζητημένων ταινιών των τελευταίων δύο ετών, καθώς και μια σειρά από εργαστήρια και ειδικές προβολές τόσο για κινηματογραφιστές όσο και για σπουδαστές και νέους. Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Παρασκευή 8/3, 11:00, 13:30
• 11:00 @ SAE Institute 
Πώς να Κατακτήσετε το Διεθνές Φεστιβαλικό Κύκλωμα
Εργαστήριο με την Ντέμπρα Ζίμερμαν (Women Make Movies)
• 11:00 @ Exile Room 
Πρόσωπο με πρόσωπο: Ατομικές συναντήσεις
Με τη σκηνοθέτη και παραγωγό Λόρα Νιξ
• 13:30 @ Exile Room 
Πρόσωπο με πρόσωπο: Ατομικές συναντήσεις
Με την industry insider Ντέμπρα Ζίμερμαν.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συναυλία και πολιτιστικές δράσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας από τον Δήμο Πειραιά

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, η Δημοτική Πινακοθήκη και το Δημοτικό Ωδείο, διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων στη Δημοτική Πινακοθήκη (Φίλωνος 29).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

• 12:30 ξενάγηση στις μόνιμες συλλογές της, για τις γυναίκες υπαλλήλους του Δήμου Πειραιά: στη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης, στην συλλογή γλυπτών του Γ. Καστριώτη και στην συλλογή του σκηνογράφου Πάνου Αραβαντινού.

• 18.00 διάλεξη με θέμα: “Η μορφή της γυναίκας και οι ρόλοι της στις εικαστικές τέχνες του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού”. 

• 19.00 ξενάγηση στις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά.

• 20.00 Συναυλία από το Δημοτικό Ωδείο Πειραιά, με τίτλο “R a z z l e – D a z z le”, η οποία περιλαμβάνει αποσπάσματα από musicals.
Παρασκευή 8/3
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

ΗΜΕΡΙΔΑ

“Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό”

Η Ημερίδα προσφέρει μια ευκαιρία σε Έλληνες συγγραφείς, μεταφραστές της Ελληνικής Λογοτεχνίας αλλά και σε ελληνιστές του εξωτερικού, να συζητήσουν διεξοδικά και να αναζητήσουν τρόπους και πρακτικές που θα ενισχύσουν τη διάδοση και θα διευρύνουν την απήχηση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας διεθνώς.

Σ’ αυτό το τόσο ζωτικό θέμα για την Ελληνική λογοτεχνία θα πάρουν θέση συγγραφείς που το έργο τους έχει ήδη μια πορεία στο εξωτερικό, ελληνιστές και μεταφραστές από διάφορες χώρες με ζωντανές συνδέσεις, πανεπιστημιακοί και θεσμικοί παράγοντες. Συμμετέχουν 25 Ελληνιστές και μεταφραστές από 22 χώρες.
Παρασκευή 8/3, 10:30 – 18:00
Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού

ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλία με την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) ανοίγει δυναμικά την καλλιτεχνική της περίοδο για το 2019 με μια μοναδική συναυλία στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό τη διεύθυνση του μουσικού διευθυντή και ιδρυτή της Διονύση Γραμμένου.

Το πρόγραμμα της συναυλίας –έβδομης στους λίγους μήνες ζωής της ΕΛΣΟΝ– περιλαμβάνει έργα μουσικής δωματίου και για ορχήστρα εγχόρδων. Προσκεκλημένη σολίστ θα είναι η διάσημη βιολονίστα Χεϋγιούν Παρκ, η οποία θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Μουσική διεύθυνση Διονύσης Γραμμένος
Σολίστ Χεϋγιούν Παρκ (βιολί)
Σάββατο 9/3, 20:30
Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής 

ΗΜΕΡΙΔΑ

“Γυναίκα και Αθλητισμός”

Μια ημερίδα με επίκεντρο τη γυναίκα αθλήτρια, που αποσκοπεί στο να επιμορφώσει τους προπονητές, γυμναστές, καθηγητές φυσικές αγωγής, γονείς αθλητριών αλλά και τις ίδιες τις αθλούμενες, για τις ιδιαίτερες φυσιολογικές και ψυχολογικές ανάγκες των γυναικών κατά τη συμμετοχή τους σε προγράμματα σωματικής άσκησης. Παράλληλα, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας στις 8 Μαρτίου, θα διερευνηθούν τα εμπόδια που καθιστούν πιο δύσκολη την πρόσβαση των γυναικών στον αθλητισμό σε σχέση με τους άντρες. Σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερους φραγμούς τόσο στην ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό όσο και στη συμμετοχή τους στην προπονητική και στην αθλητική διοίκηση.
Σάββατο 9/3, 10:00
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΜΟΥΣΙΚΗ

Τελική Συναυλία Διεθνούς Masterclass διεύθυνσης ορχήστρας από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Το πρώτο διεθνές Masterclass για νέους μαέστρους της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών διεξάγεται στις αρχές Μαρτίου υπό τη διεύθυνση και τη διδασκαλία του διεθνούς φήμης και προβολής Έλληνα μαέστρου, Μιχάλη Οικονόμου. Μετά από προσεκτική επιλογή των πάνω από 100 αιτήσεων που υποβλήθηκαν από νέους αρχιμουσικούς από όλον τον κόσμο, επελέγησαν μόνο 14, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ένα εξαήμερο εντατικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών μαθημάτων και προβών και θα έχουν την ευκαιρία να διευθύνουν την εξαιρετική αυτή Ελληνική ορχήστρα σε αριστουργηματικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου.

Την προτελευταία μέρα του σεμιναρίου, οι μουσικοί της ορχήστρας θα επιλέξουν τους επτά καλύτερους από τους νέους μαέστρους, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να διευθύνουν την γενική δοκιμή και την τελική συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Μαρτίου, στην έδρα της ορχήστρας, τον Χώρο τέχνης και Πολιτισμού “Άρτεμις” στον Άλιμο, με ελεύθερη είσοδο. Ο νικητής του διαγωνισμού θα προσκληθεί να διευθύνει μια συναυλία της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών κατά την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο.
Σάββατο 9/3, 19:00
Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού “Άρτεμις”

Περισσότερα από Weekend
VIMA_WEB3b