MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2019

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), όπως κάθε χρόνο, γιορτάζει την Αποκριά και την Καθαρά Δευτέρα με ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα.

Monopoli Team

Την Κυριακή 10 Μαρτίου το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος κινείται σε ρυθμούς Καρναβαλιού με πολλή μουσική, χορό και εντυπωσιακά show. Την Καθαρά Δευτέρα, 11 Μαρτίου, η γιορτή συνεχίζεται με παραδοσιακή μουσική και, φυσικά, το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.

Ακολουθούν αναλυτικά οι εκδηλώσεις του εορταστικού διήμερου:

Κυριακή της Αποκριάς 10 Μαρτίου 

Οι Marsh Dondurma, η εκρηκτική brass band, έρχεται από το Ισραήλ για να ξεσηκώσει τους επισκέπτες στο Ξέφωτο την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. 15 μουσικοί επί σκηνής συνδυάζουν παραδοσιακή μουσική από όλο τον κόσμο με ρυθμούς τζαζ και funk. Οι Marsh Dondurma ξεκίνησαν πριν από 14 χρόνια παίζοντας στους δρόμους των πόλεων. Κι ενώ αρχικά ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό της τοπικής μουσικής σκηνής, γρήγορα εξελίχτηκαν σε ένα διεθνώς γνωστό μουσικό σχήμα που έχει περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ έως την Κίνα και από τον Καναδά έως την Ταϊβάν. Μέχρι σήμερα οι Marsh Dondurma έχουν κυκλοφορήσει 5 άλμπουμ κι έχουν εμφανιστεί σε πολλά κλαμπ και μεγάλα φεστιβάλ, όπως το Montreal Jazz Festival στον Καναδά και το Guca Trumpet Festival στη Σερβία. Η συναυλία τους στο ΚΠΙΣΝ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Οι Βloco Swingueira επιστρέφουν στο ΚΠΙΣΝ για τρίτη συνεχόμενη Αποκριά για να ξετρελάνουν τους επισκέπτες με τον ξέφρενο ρυθμό τους μέσα από ένα δυναμικό μουσικοχορευτικό show, όπου διάφοροι τύποι κρουστών και μοναδικές χορογραφίες καταλήγουν σε μια κεφάτη παρέλαση! Οι Βloco Swingueira είναι ένα μουσικό σύνολο κρουστών που παίζει και χορεύει από το 2014 και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 30 φεστιβάλ και συναυλίες.

Η DJ κολεκτίβα Bomba Energia Soundsystem ιδρύθηκε το 2005 από τους Rusty Brown (Συμεών Νομίδης) και Antoine Catelan (Αντώνης Κατελάνος), δυο φίλους με διαφορετικές μουσικές καταβολές. Από τη μια, ο Rusty Brown με τις ηλεκτρονικές επιλογές του που περιλαμβάνουν Acid & Chicago House, Nu Disco καθώς και ’80s Boogie και Electro, κι απ’ την άλλη, η αγάπη του Antoine για μια μουσική γκάμα που ξεκινά από το New Wave και το Rock’n’ Roll και εκτείνεται ως Native African ήχους,
Caribbean Rock, Kraut και ’60s Swings.

Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου / Κούλουμα στο Πάρκο

Στη μεγάλη γιορτή στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος οικοδεσπότες είναι ο Λάμπρος Λιάβας και το συγκρότημα ΤΑΚΙΜ, που επιλέγουν τραγούδια και χορούς απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού, σε μια ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην τελετουργία του παραδοσιακού γλεντιού. Αποκριάτικα γαϊτανάκια και μιμικοί χοροί μπλέκονται με συρτά, καλαματιανά, καγκέλια και τσάμικα, ηπειρώτικα πωγωνίσια, θρακιώτικα ζωναράδικα, πολίτικα χασάπικα, σμυρναίικους καρσιλαμάδες, νησιώτικους μπάλους και ποντιακούς πυρρίχιους!

Προσκεκλημένοι στο ΚΠΙΣΝ είναι ο «πατριάρχης» του κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς, οι τραγουδιστές Σταυρούλα Δαλιάνη και Γιάννης Νιάρχος, ο Πόντιος λυράρης Ηλίας Αβραμίδης, καθώς και μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτές από τον Λαογραφικό Μουσικοχορευτικό Όμιλο Γλυφάδας «Χοροστάσι» και τον ιστορικό Σύλλογο Ποντίων Αργοναύται-Κομνηνοί της Καλλιθέας.

Οι ΤΑΚΙΜ μεταφέρουν την ελληνική μουσική παράδοση από το χθες στο σήμερα και από τη Δύση στην Ανατολή με φρέσκια ματιά και ήχο. Έχουν συνεργαστεί με σημαντικούς ξένους και Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι: Loreena McKennitt, Νάνα Μούσχουρη, Calexico, Ελένη Καραΐνδρου, Omar Faruk Tekbilek, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Ντάλαρας, Δήμητρα Γαλάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ευανθία Ρεμπούτσικα κ.ά.

Έξι από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής συμπράττουν σ’ αυτό το δυναμικό συγκρότημα: Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαγούτο, τραγούδι), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κώστας Μερατάκης (κρουστά), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο).

Οι εκδηλώσεις για την Αποκριά και τα Κούλουμα, καθώς και η πλειονότητα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b