MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
24
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
28 χρόνια μετά: Ο ναός των οστών
1900
Avatar: Φωτιά και στάχτη
Cheburashka 2 (με αγγλικους υπότιτλους)
Control
Ethno☰hauntology vol1
Father Mother Sister Brother
Greenland 2
Kontinental ’25
Last Movies by Stanley Schtinter
Mankind’s Folly
Marty Supreme
Marwan: Tomorrow’s Freedom
Primate
SOS
Vampyr
Ένα απλό ατύχημα
Ένα πράγμα με φτερά
Αμνετ
Ανακόντα
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αργός θάνατος
Βουγονία
Γαλάζιο μονοπάτι
Γερτρούδη
Είμαι η Κούβα
Επαναστάτης χωρίς αιτία
Επιστροφή στην πατρίδα
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Αγγελία
Η εσχάτη των ποινών
Η θυσία
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Θεώρημα
Κάρλα
Καμία άλλη επιλογή
Καποδίστριας
Καρδιά από γυαλί
Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού
Λώρα
Μέρες οργής
Μια μάχη μετά την άλλη
Μπομπ Σφουγγαράκης: Η αναζήτηση του τετραγωνοπαντελονή (μεταγλωττισμένη)
Νυρεμβέργη
Ο Μοϊκανός
Ο Χόπερ και το μυστικό της μαρμότας (μεταγλωττισμένη)
Ο έρωτας γράφεται…
Ο βασιλιάς των βασιλιάδων: Μια ιστορία από τον Κάρολο Ντίκενς (μεταγλωττισμένη)
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Οι φύλακες του χιονιού (μεταγλωττισμένη)
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ολα είναι δρόμος
Οργισμένο είδωλο
Ο σούπερ Τσάρλι (μεταγλωττισμένη)
Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές
Πάρε το πράγμα και σφάξ’ το
Ρούφους – Ο θαλάσσιος δράκος που δεν ήξερε κολύμπι (μεταγλωττισμένη)
Σπασμένη φλέβα
Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς
Συναισθηματική αξία
Τα κάλαντα των Χριστουγέννων
Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή; Πρώτο Μέρος
Το Αριστερό μου Χέρι
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας πάει Ταινιοθήκη
Το Χαμίνι
Το βλέμμα του Οδυσσέα
Το μίσος
Το σώμα που σκοτώνει
Το χειρόγραφο της Σαραγόσα
Το χρώμα του ροδιού
Φρου-Φρου ο σκανδαλιάρης (μεταγλωττισμένη)
Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης
Δραματική

Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει

Ο σκηνοθέτης του «Moonlight» Μπάρι Τζένκινς υπογράφει ακόμη ένα σπάνιο κινηματογραφικό δώρο με όχημα το ομότιτλο μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπάλντουιν

stars-fullstars-fullstars-fullstars-fullstars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 117'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Υπόθεση:

Στο Χάρλεμ των αρχών της δεκαετίας του 70, η 19χρονη Τις και ο Φόνι, που έχουν μεγαλώσει μαζί στην ίδια γειτονιά,   ερωτεύονται παράφορα. Όμως η ευτυχία τους δεν κρατά πολύ καθώς ο Φόνι κατηγορείται άδικα για ένα βιασμό που δεν έκανε.

Στην τρίτη του μόλις ταινία ο Μπάρι Τζένκινς καθιερώνεται οριστικά ως ένας δεξιοτέχνης της κοινωνικής ψυχολογίας και των περίπλοκων ανθρώπινων σχέσεων. Στο ερασιτεχνικό και χειροποίητο «Παυσίλυπον», την πρώτη ταινία του από το 2008, έδωσε για πρώτη φορά το σημάδι του καλλιτεχνικού προσανατολισμού του βάζοντας μια νεαρή γυναίκα κι έναν άντρα να μιλούν επί παντός επιστητού για ένα 24ωρο με επίκεντρο τη φυλετική ταυτότητα.

Στο «Moonlight» η συγκινητική διαδρομή προς την ενηλικίωση ενός αφροαμερικανού επιβραβεύτηκε με αρκετά Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει εκείνο της κορυφαίας ταινίας. Το νέο του φιλμ είναι ακόμη πιο ώριμο και ουσιώδες. Ανώτερο ίσως κι από το «Moonlight», όπου ο άπειρος ακόμη κινηματογραφιστής ανακάλυπτε τα μυστικά της φόρμας κι υπήρχαν σκηνές που η εικόνα επικρατούσε της ουσίας. Εδώ το σχήμα αυτό αντιστρέφεται. Έχοντας βρει τα κλειδιά της απαράμιλλης αφήγησης και με πρωτογενές υλικό το αξεπέραστο μυθιστόρημα του στοχαστή Μπάλντουιν, ο Τζένκινς κυριολεκτικά μεγαλουργεί.

Με απόλυτα λιτό μα και ποιητικό τρόπο, διεισδύει στις ζωές των ηρώων του, αφουγκράζεται το ερωτικό πάθος αλλά και τις αγωνίες τους, ζωντανεύει συγκλονιστικά την τραγική μοίρα τους. Όμως παραμένει μέχρι τέλους προσηλωμένος στον ιερό σκοπό του που δεν είναι να συγκινήσει απλώς το θεατή αλλά να τον φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με τα πραγματικά ζητήματα της ταινίας. Πίσω από την ομορφιά της ερωτικής ιστορίας υπάρχει το σκοτάδι του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της αστυνομικής βίας, της τυφλής θρησκευτικής πίστης, της αδικίας.

Ο Τζένκινς δεν ηθικολογεί, δεν κάνει κήρυγμα. Παρουσιάζει μια κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα που ανήκει στο κοντινό παρελθόν και ίσως για κάποιους να είναι ξεπερασμένη. Όμως αυτός ο κόσμος δεν έχει φύγει ανεπιστρεπτί. Όσο το αγωνιώδες μπιτ των ντραμς της Bealestreet συνεχίζει να «σχολιάζει» την ιστορία των Φόνι και Τις, αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα ακόμη δεν έχει πάρει το μάθημα της. Ένα γενναίο, ποιητικό ανθρώπινο φιλμ που προτάθηκε για τρία βραβεία όσκαρ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: If Beale Street Could Talk
Σκηνοθεσία: Μπάρι Τζένκινς
Σενάριο: Μπάρι Τζένκινς

Παίζουν: ΚίκιΛέιν, Στεφάν Τζέιμσ, Κόλμαν Ντομίνγκο, Τεγιονά Πάρις, Ρετζίνα Κινγκ

Διάρκεια: 117'
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2018

Rating: 4
Διανομή: Feelgood
Περισσότερα από CINEMA