MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
26
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
 • ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
  ΝΕΑ

  Πέθανε η Νίκη Γουλανδρή, ζωγράφος και φιλάνθρωπος

  Η συνιδρύτρια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου

  Monopoli Team

  Τα ξημερώματα του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου, έφυγε από τη ζωή η Νίκη Γουλανδρή, ζωγράφος, φιλάνθρωπος, η οποία το 1964 ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, του οποίου διατελούσε Πρόεδρος.

  Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου, στις 12.00 από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στην Κηφισιά.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μουσείου, «η Νίκη Α. Γουλανδρή συνέβαλε αποφασιστικά με το έργο της στη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στη χώρα μας». Το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό την ημέρα της κηδείας της, με μεσίστιες τις σημαίες. Παράλληλα, θα διατεθεί χρηματικό ποσό για να τιμήσει τη μνήμη της, ως πρωτοπόρου στην ανάδειξη και προστασία της Ελληνικής Φύσης.

  Νίκη Γουλανδρή

  Η Νίκη Γουλανδρή είναι γνωστή διεθνώς για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος. Το μήνυμά της συνδέει οικολογικούς στόχους με πολιτιστικές αξίες.

  Γεννήθηκε το 1925. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, στην Πολιτειολογία και στην Φιλοσοφία με τους φιλοσόφους Horkheimer και Adorno.

  Από πολύ νέα αφιέρωσε τη ζωή της στη μάθηση, στον στοχασμό και στην επιστήμη. Με την συνεχή υποστήριξη του συζύγου της Άγγελου Γουλανδρή, καλλιέργησε το ερευνητικό της πνεύμα και έμεινε αδιάφορη σε ιδεολογίες που θεωρούσε εφήμερες και απηρχαιωμένες. Πάντοτε πίστευε ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αξίες προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας.

  Σαν άτομα – η ίδια και ο άνδρας της Άγγελος Γουλανδρής – θεωρούνταν πρωτοπόροι στη σκέψη και στην πράξη. Με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1964, ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, τέθηκαν επί κεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της επαναφοράς του ανθρώπου σε ένα νέο κώδικα αξιών.

  Η πορεία της ως βοτανική ζωγράφος

  Παράλληλα ασχολήθηκε με την ζωγραφική απεικόνιση της ελληνικής χλωρίδας. Είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη βοτανική ζωγράφος. Έχει ζωγραφίσει περίπου 800 ελληνικά φυτά. Η ζωγραφική της είναι αφιερωμένη στην διάσωση της ελληνικής χλωρίδας. Έργα της έχουν δημοσιευθεί στις ακόλουθες εκδόσεις:

  Wild Flowers of Greece, Ν. Γουλανδρή, Κ. Γουλιμή, Sir George Τaylor, με 135 ολοσέλιδες βοτανικές απεικονίσεις της. (σελ. 244)

  Παιώνιες της Ελλάδος. Ν. Γουλανδρή W.T. Stearn, Peter Davis, ταξινομική και ιστορική μελέτη του γένους Paeonia, με απεικονίσεις 12 ελληνικών παιωνιών, από την Νίκη Γουλανδρή. (σελ. 130), που συνοδεύεται από μεγάλο portfolio με λιθογραφίες των έργων της.

  Έχει επίσης ζωγραφίσει για την πορσελάνη Limoges και την Royal Copenhagen και μαντήλια σε μετάξι για τον οίκο Hermes.

  Η σταδιοδρομία της επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση των πιστεύω της.

  Άγγελος και Νίκη Γουλανδρή

  Χρονολόγιο

  1964 Με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, ίδρυσαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το Μουσείο αποτελεί σήμερα σημαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης.
  1974-1975 Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Καραμανλή με ιδιαίτερη αποστολή την μέριμνα των 200.000 προσφύγων της Κύπρου.
  1975-1981 Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.
  1989-1991 Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
  1980- 2002 Πρόεδρος του Σωματείου «Σώστε τα Παιδιά».
  1992- 1995 Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ερευνών Διεθνούς Ανάπτυξης (IDCR) του Καναδά.
  1992 Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην Συνδιάσκεψη του Ρίο.
  1993- 96 Μέλος της 12μελούς Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, υπό την Προεδρία του κ. Perez de Cuellar.
  Μία εκτεταμένη παρουσίαση του έργου της Επιτροπής εκδόθηκε με τον τίτλο “Our Creative Diversity” (1996) και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

  1996- Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
  2003 Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Διάσκεψης του Johannesburg

  Διακρίσεις

  Η Νίκη Γουλανδρή έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε αναγνώριση του έργου της.

  – Τιμητική διάκριση της Ακαδημίας Αθηνών.
  – Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας του Λινναίου.
  – Μέλος του τιμητικού καταλόγου των Ηνωμένων Εθνών «Global 500».
  – Εξελέγη Γυναίκα της Ευρώπης 1991 από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα
  – Επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, του Τμήματος Γεωπονίας, και του Τμήματος Βιολογίας.
  – Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Τμήματος Ειδικής Αγωγής.
  – Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Uppsala.
  – Αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.
  – Μέλος της Academia Europea

  Της έχουν απονεμηθεί:

  – Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα από την Ελληνική Πολιτεία.
  – Παράσημο της «Legion d’ Honneur» (officier).
  – Παράσημο Τιμής, Σταυρός Α΄ Τάξεως του Τάγματος της Αξίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

  Περισσότερα από Εικαστικά
  Εγγραφείτε στο Newsletter μας
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ