MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το ΣΕΗ κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις

Αύριο η συνάντηση ΣΕΗ και υπουργού Πολιτισμού. Τα τελευταία νέα από το μέτωπο εξελίξεων στο ΚΘΒΕ.

author-image Στέλλα Χαραμή

Εν όψει της αυριανής συνάντησης με την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στο ΥΠΠΟΑ – κι ενώ οι συνεχόμενες στάσεις εργασίας εξακολουθούν να κρατούν κλειστό το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) – το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) ανακοινώνει την πρόθεση του να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις αναφορικά με τη διεκδίκηση της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων.

Το ΣΕΗ, δια στόματος του προέδρου του Δημήτρη Αντωνιάδη, καλεί τον κλάδο να παραστεί αύριο στις 12.00 στην Μπουμπουλίνας καθώς «δεν πρόκειται για μια εθιμοτυπική συνάντηση, αλλά για ένα ραντεβού που επιδιώκουμε εδώ και μήνες, τόσο με νυν όσο και με την προηγούμενη υπουργό» σημειώνει καταγγέλλοντας πως το υπουργείο σιωπά αντί να παίρνει θέση στο κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον των θεατρικών επαγγελμάτων. «Την ώρα που το υπουργείο Εργασίας διευκολύνει τους εργοδότες προκρίνοντας την εθνική συλλογική σύμβαση και κατά συνέπεια μισθούς που κατρακυλάνε στα κατώτατα όρια, την ώρα που οι εργοδότες στο ελεύθερο θέατρο είναι οχυρωμένοι πίσω από την ωρομισθία και τα κρατικά θέατρα παζαρεύουν πόσους εργαζόμενους θα προσλάβουν, εμείς δίνουμε μια δίκαιη μάχη. Οι συλλογικές συμβάσεις είναι ένα μαξιλαράκι ασφαλείας για όλους τους συναδέλφους μας που δεν έχουν διαπραγματευτική δυνατότητα σ’ ένα περιβάλλον τρομακτικής ανυπαρξίας οποιουδήποτε εργασιακού όρου».

Η σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, ανάμεσα στις τρεις του ΚΘΒΕ που παραμένουν κλειστές

Οι εξελίξεις με τις στάσεις εργασίας στο ΚΘΒΕ

Αιχμή του δόρατος στο μέτωπο των διεκδικήσεων είναι, τις τελευταίες εβδομάδες, η υπογραφή συλλογικής σύμβασης στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η πλειοψηφία των εργαζομένων ηθοποιών του ΚΘΒΕ ζητεί την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης που ίσχυε έως το Σεπτέμβριο χωρίς, ωστόσο, αναφορά σε μνημονιακούς όρους (αναλυτικό ρεπορτάζ του Monopoli εδώ) και δεν προτίθεται να υποχωρήσει αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Η τελευταία πρόταση της διοίκησης του θεάτρου, του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Αναστασάκη και του προέδρου του ΔΣ Αρη Στυλιανού – σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να ανοίξουν οι τρεις σκηνές του μετά από 27 ημέρες λουκέτου αφορά στην παράταση της ήδη ισχύουσας σύμβασης για ένα χρόνο και μάλιστα χωρίς την αναφορά των μνημονιακών όρων (που αφορούν σε μειώσεις 10% των μισθών των ηθοποιών).

Ωστόσο, όπως αφήνει να διαφανεί ο πρόεδρος του ΣΕΗ ούτε και αυτή η πρόταση αναμένεται να γίνει δεκτή καθώς, όπως ενημερώνουν, η παράταση της σύμβασης δεν έχει την ίδια ισχύ με την υπογραφή: «Η παράταση πιστοποιεί την υπογραφή δύο μερών κάτι που σημαίνει πως η συμφωνία θα μπορούσε να ακυρωθεί ανά πάρα στιγμή. Γιατί η κυβέρνηση λοιπόν επιδιώκει παράταση αντί επαναφορά της σύμβασης;» επισημαίνει ο κ. Αντωνιάδης.

Κατά συνέπεια, το ΚΘΒΕ θα εξακολουθήσει να δοκιμάζεται σφραγισμένο και μόνο την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, οι ηθοποιοί θα δώσουν απογευματινές παραστάσεις ώστε στο πλαίσιο τους να ενημερώσουν τους θεατές του θεάτρου για τον αγώνα τους· αφού, όπως υποστηρίζει το ΣΕΗ, «κατασυκοφαντούνται». Ο κ. Αντωνιάδης δε, σπεύδει να διαψεύσει πως οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ πληρώνονται κανονικά γι’ αυτό κι έχουν προκηρύξει επαναλαμβανόμενες στάσεις αντί απεργίας – κάτι που η διοίκηση του θεάτρου αντικρούει διευκρινίζοντας ότι στο πλαίσιο των στάσεων οι μισθοί καταβάλλονται κανονικά με περικοπές ωρών αποχής. «Εφόσον θα αφαιρεθούν οι στάσεις από τη μισθοδοσία, η μείωση στο μισθό των ηθοποιών θα είναι μικρή ή πολύ μικρή» ξεκαθαρίζει ο κ. Αναστασάκης που κατεβαίνει κι αυτός στην Αθήνα για την αυριανή συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού.

Η ενημέρωση του ΣΕΗ έγινε νωρίτερα το μεσημέρι στην άδεια αίθουσα του ισογείου του Rex στο Εθνικό θέατρο, παρότι ο πρόεδρος του σωματείου έκανε λόγο για συντονισμένη προσπάθεια μαζικοποίησης των μελών του. Η απουσία των ηθοποιών αναπληρώθηκε μέσω ενός βίντεο όπου – μεταξύ άλλων – οι Αργύρης Ξάφης, Λένα Ουζουνίδου, Αντρή Θεοδότου, Νίκος Ορφανός – μίλησαν για την επιτακτική ανάγκη υπογραφής συλλογικών συμβάσεων στο θέατρο που ήδη οδεύει στον επικίνδυνο δρόμο της απο-επαγγελματοποίησης του (το αναλυτικό ρεπορτάζ του Monopoli για τις συνθήκες εργασίας των ηθοποιών εδώ). «Χωρίς ηθοποιούς δεν γίνεται θέατρο. Και σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν ηθοποιοί, θα είμαστε εξοντωμένοι» δήλωνε η Λένα Ουζουνίδου ενώ ο Αργύρης Ξάφης επισήμανε πως «η συλλογική σύμβαση δεν είναι συνδικαλιστικό αίτημα, μας αφορά όλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚινδυνεύουν να γίνουν χόμπι τα επαγγέλματα του θεάτρου;12.09.2018

Το παρών στη συνέντευξη τύπου έδωσε ο διακεκριμένος ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός αιτιολογώντας την παρουσία του ως ένδειξη υποστήριξης στη νεότερη γενιά ηθοποιών. «Βρίσκομαι εδώ εξαιτίας της αγωνίας που νιώθω για τους νέους ηθοποιούς καθώς τους ζω από τη θέση του δασκάλου εδώ και 25 χρόνια. Δυστυχώς, οι νέοι ηθοποιοί δουλεύουν – στην καλύτερη εκδοχή – σε τρεις παραστάσεις κι αυτό για να συγκεντρώσουν 600 ευρώ το μήνα. Δυστυχώς, οι μισθοί έχουν διαλυθεί, από την στιγμή που μπήκαν στο θέατρο παραγωγοί οι οποίοι είναι άσχετοι με το θέατρο. Εκμεταλλεύονται τους νέους ηθοποιούς που στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν έχουν μεταμορφωθεί σε αλλοπρόσαλλα όντα. Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, θέλω να διατυπώσω το ερώτημα “που πάμε; Πως γίνονται τα έργα, πως ζουν οι ηθοποιοί;”».

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b