MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί οι σούπες μας κάνουν καλο;

Έχετε αναρωτηθεί πόσο συχνά απολαμβάνετε μια ζεστή σούπα όταν δεν είστε αρρωστοι;

Monopoli Team

Αν το καλοσκεφτούμε ένα πιάτο με ζεστή σούπα είναι η ιδανική επιλογή για τις ψυχρές μέρες του χειμώνα ή όταν δεν έχεις ιδιαίτερη διάθεση να μαγειρέψεις κάτι άλλο, πιο σύνθετο, ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζεις προβλήματα υγείας που θα απαιτούσαν ένα τόσο εύπεπτο γεύμα όπως αυτό.

Ακόμα και οι διατροφολόγοι συμμερίζονται αυτή την άποψη γι’ αυτό το έυκολο, γευστικό που σε χορταίνει και όχι τόσο υψηλό σε θερμίδες φαγητό. «Η κατανάλωση σούπας αποτελεί έναν υγιεινό και εύγευστο τρόπο για να διατηρηθεί η ισορροπία μετά από μια περίοδο κατανάλωσης “βαριών” γευμάτων ή μετά από ένα Σαββατοκύριακο που κάναμε μερικές παρασπονδίες στο φαγητό!», δηλώνει η Robin Foroutan, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. «Μια σούπα παρέχει στο πεπτικό μας σύστημα την ευκαιρία να αποτοξινωθεί!», συμπληρώνει.

Η τακτική κατανάλωση σούπας μπορεί επιπλέον να βοηθήσει στην απώλεια ανεπιθύμητου βάρους. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η σούπα καταναλώνεται πριν από ένα γεύμα, μας κάνει να αισθανόμαστε πλήρεις και βοηθά να καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες στα υπόλοιπα γεύματα μας!

Σε μια μελέτη, όταν οι άνθρωποι κατανάλωναν σούπα για σνακ, αντί για πατατάκια και λοιπά τέτοιου είδους σνακς, έχαναν 50% περισσότερο βάρος – παρόλο που η σούπα με τα σνακς καθώς και όλα τα υπόλοιπα γεύματα μέσα στην ημέρα, είχαν την ίδια ποσότητα θερμίδων.

chunky winter veg chicken soup 4 1980x1320 128786 1

Ποιό είναι το μυστικό αδυνατίσματος με σούπες; Η δέσμευση νερού στις τροφές επιβραδύνει τη γαστρική κένωση, διατηρώντας το στομάχι μας γεμάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη Barbara Rolls, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, η οποία έχει ασχοληθεί με μελέτες σχετικά με τη σούπα και τις επιπτώσεις της στο κορεσμό. Επιπλέον, το νερό στη σούπα προσθέτει βάρος και όγκο, ώστε να μπορούμε να καταναλώσουμε μία ικανοποιητική ποσότητα χωρίς πάρα πολλές θερμίδες!

Τα οφέλη απώλειας βάρους με την κατανάλωση σουπών έχουν οδηγήσει στην καθιέρωση της αποτοξίνωσης με αυτές, ως μια τάση που έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια!

Και σε αντίθεση με τους χυμούς, οι οποίοι δεν εμπεριέχουν τις ίνες από τα φρούτα, η σούπα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα για περισσότερη και πιο παρατεταμένη ενέργεια μέσα στην ημέρα, ειδικά όταν είναι πλούσια σε ίνες λαχανικών, πρωτεϊνών και υγιούς λίπους.

«Οι σούπες διατηρούν τις ίνες άθικτες και είναι πιο εύπεπτες γιατί είναι μαγειρεμένες», δηλώνει η Robin Foroutan. «Ο χυμός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, αλλά αν είναι φτιαγμένος από πολλά και διαφορετικά φρούτα, μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (αν και είναι φυσικά σάκχαρα) και αυτό μπορεί να ρίξει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε περισσότερο κουρασμένοι μέσα στην ημέρα!», εξηγεί.

Roasted veg 2 1024x682

Μία μέρα αποτοξίνωσης με σούπες μπορεί να περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά είδης σούπας. Μετά την αποτοξίνωση συνεχίζετε το εβδομαδιαίο διατροφικό σας πλάνο με πρωινά, μεσημεριανά και βραδινά ισορροπημένα γεύματα για πέντε ημέρες. Η έβδομη ημέρα είναι ελεύθερη για να απολαύσετε το φαγητό σας όπως συνήθως.

Ενας επιπλέον λόγος για να επιλέξεις μια σούπα, ως κυρίως γεύμα, είναι η ευκολία παρασκευής της, ειδικά για όσους έχουν πολυάσχολα καθημερινά προγράμματα.

Οι διατροφολόγοι, ωστόσο, συνιστούν η αποτοξίνωση με σούπα να γίνεται μόνο για λίγες μέρες ή να καταλανώνεται μόνο για δείπνο για μια εβδομάδα. Μόνοι σας θα καταλάβετε πότε πρέπει να σταματήσετε, αρκεί να δίνετε προσοχή στο σώμα σας και στα μηνύματα που σας δίνει!

Περισσότερα από Διατροφή
VIMA_WEB3b