MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΚΟΣΜΟΣ

10 Year Challenge: πόσο «αθώα» είναι η νέα μανία των social media;

Εδώ και λίγες μέρες όλος ο πλανήτης ανεβάζει φωτογραφίες με το hashtag #10YearChallenge

author-image Βαρβάρα Σαββίδη

Tο #10yearchallenge έχει κατακλύσει τα feed μας στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα στο Facebook και στο Instagram, με φωτογραφίες διάσημων ή φίλων και γνωστών, που δείχνουν πώς επέδρασε (ή και όχι) πάνω τους η δεκαετία 2009 – 2019. Επίσης λέγεται και #HowHardDidAgingHitYou, αλλά αυτό πονάει λίγο περισσότερο. Συχνά προκύπτουν διάφορα τέτοια «παιχνίδια» μεταξύ των χρηστών των κοινωνικών δικτύων (θυμίζουμε προσφάτως το #kikichalenge), ωστόσο αυτό είναι το πρώτο του 2019 που μας έχει απασχολήσει τόσο. Γιατί όμως;

Γιατί και αυτό το challenge υπακούει στον κανόνα που λέει ότι μέσω των social media τρέφουμε τον ναρκισσισμό μας. Κοινώς, τα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν για να ανεβάζουμε σέλφιζ και να κάνουμε ο ένας στον άλλο λάικ, διογκώνοντας το Εγώ μας. Υπερβολές; Δεν το λέμε εμείς. Υπάρχουν μελέτες, όπως αναφέρει και το psychology today σε σχετικό άρθρο του.

Βέβαια οι διασημότητες δεν έχουν ανάγκη τα κοινωνικά δίκτυα για να τονωθεί ο τσιτωμένος από τα μπότοξ ναρκισσισμός τους. Το παίζουν όμως το παιχνίδι, γιατί βοηθάει στο αφήγημα του “μα πόσο ωραίος/α είμαι ακόμα τέλος πάντων”, ειδικά όταν το κάνουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα (20ετία και πάνω), άσε που σήμερα αν δεν ποστάρεις, δεν υπάρχεις.

https://www.instagram.com/p/Bsly31Fh9EP/

https://www.instagram.com/p/BsmHjnYntMi/

Γιατί έχει πλάκα. Αν το αντιμετωπίσεις με χιούμορ και όχι με αίσθηση ναρκισσισμού – δείτε πόσο δεν με άγγιξαν τα 10 αυτά χρόνια – τα αποτελέσματα μπορούν να είναι απολαυστικά:

https://www.instagram.com/p/BsvcgmPHqDC/

Γιατί μπορούμε να κάνουμε ένα εύστοχο σχόλιο:

#10YearChallenge Amazon deforestation

https://www.instagram.com/p/BsqZBpmhz71/

Γιατί, για κάποιο λόγο, αγαπάμε τη νοσταλγία. Αυτό το, αχ πώς ήμουν τότε, με αυτό το μπλουζάκι που είχα αγοράσει σε εκείνο το ταξίδι μου στη Βαρκελώνη, τότε που είχα χάσει τη βαλίτσα μου αλλά είχα περάσει φανταστικά γιατί ήμουν 20 και όλα ήταν υπέροχα.

Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα; Η αρθρογράφος Kate O’ Neil, ειδική σε θέματα τεχνολογίας, ξεσήκωσε χιλιάδες σχόλια και κοινοποιήσεις με ένα τουίτ της πριν από λίγες μέρες, θέτοντας αυτό το ερώτημα, με χιουμοριστική διάθεση – όπως εξήγησε μετά.

Στη συνέχεια, αναπτύσσοντας τη σκέψη της σε άρθρο στο Wired, ανέφερε πως πιθανόν το ίδιο το Facebook να έδωσε την απαραίτητη ώθηση στην εξάπλωση αυτού του challenge, γιατί το να ανεβάζει ο χρήστης δυο φωτογραφίες του από δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκπαιδεύσει τον αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπων του Facebook, γνώση που με τη σειρά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στοχευμένες διαφημιστικές καμπάνιες και στο πλέον δυστοπικό σενάριο, για να εντοπίζουν οι αστυνομικές αρχές πολίτες που θεωρούν υπόπτους, όπως για παράδειγμα διαδηλωτές.

Βέβαια αυτό είναι κάτι που ήδη το καταφέρνουμε και μόνοι μας, χωρίς την τρέλα του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Η υπερέκθεση των προσωπικών μας δεδομένων στα κοινωνικά δίκτυα, πρέπει να γίνεται με μέτρο ή έστω επίγνωση των όποιων κινδύνων.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b