MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Στις 19 Δεκεμβρίου 1843, ο Τσαρλς Ντίκενς εκδίδει την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Η ιστορία και η εικονογράφηση της πρώτης έκδοσης του αριστουργήματος του Ντίκενς.

author-image Λένα Δαλαμαρίνη

Στις 19 Δεκεμβρίου 1843 ο Τσαρλς Ντίκενς εκδίδει την «Χριστουγεννιάτικη ιστορία», το πιο πολυδιαβασμένο, ίσως, βιβλίο για τα Χριστούγεννα, με επιρροές από συγγραφείς όπως οι Washington Irving και Douglas Jerrold, καθώς και από την προσωπική του ζωή, αλλά και από τη ζωή των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων του Λονδίνου.

Βασικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι ο Ebenezer Scrooge, Λονδρέζος επιχειρηματίας, ο οποίος εργάζεται με μόνο στόχο την αύξηση της ήδη μεγάλης περιουσίας του, ενώ θεωρεί τα Χριστούγεννα «απάτη».

Την παραμονή των Χριστουγέννων, έχοντας αρνηθεί να κάνει δωρεά σε μία φιλανθρωπική οργάνωση για τους άπορους και τους φτωχούς, τον επισκέπτεται το πνεύμα του πρώην συνεταίρου του, Jacob Marley, για να τον συνετίσει -δείχνοντάς του τις βαριές αλυσίδες με τις οποίες είναι ο ίδιος δεμένος, το αποτέλεσμα της «εν ζωή» απληστίας του-, αλλά και να του προαναγγείλει την άφιξη τριών ακόμα πνευμάτων.

Το πρώτο πνεύμα που τον επισκέπτεται είναι το «Πνεύμα των Χριστουγέννων του παρελθόντος», που τον μεταφέρει στην παιδική του ηλικία, την πρώτη του δουλειά, αλλά και την πρώτη του αγάπη, την Bell, η οποία και τον χώρισε, όταν αντιλήφθηκε ότι δεν πρόκειται να την αγαπήσει ποτέ τόσο, όσο τα χρήματα.

Το δεύετρο πνεύμα είναι το «Πνεύμα των Φετινών Χριστουγέννων», το οποίο μεταφέρει τον Scrooge στην αγορά του Λονδίνου, εκεί όπου όλοι κάνουν τα ψώνια τους για την ημέρα των Χριστουγέννων. Εκτός, όμως, από την αγορά επισκέπτονται το σπίτι του ανηψιού του Fred, αλλά και το σπίτι του υπαλλήλου του Bob Cratchit. Το «Πνεύμα των Φετινών Χριστουγέννων» προειδοποιεί τον Scrooge πως, αν δεν αυξήσει τον μισθό του υπαλλήλου του, τότε το μικρότεό του παιδί, ο Tim που είναι βαριά άρρωστος, μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα θα έχει φύγει από τη ζωή.

Τελευταίο εμφανίζεται το «Πνεύμα των Μελλοντικών Χριστουγέννων» που μεταφέρει τον Scrooge στην ημέρα της κηδείας του, μια κηδεία την οποία παρακολούθησαν δύο-τρεις επιχειρηματίες, επειδή παρεχόταν δωρεάν γεύμα. Ύστερα, το πνεύμα τον μεταφέρει στο σπίτι του υπαλλήλου του, Bob Cratchit, εκεί όπου όλη η οικογένεια θρηνεί την απώλεια του μικρότερου μέλους της Tom.

Η επίσκεψη των τριών πνευμάτων έχει ως αποτέλεσμα ο Scrooge να αλλάξει πλήρως την στάση του. Την επόμενη μέρα, ανήμερα των Χριστουγέννων, περνά το απόγευμα με τον ανηψιό του Φρεντ και στέλνει, ανώνυμα, μία γαλοπούλα στον υπάλληλό του Bob, στον οποίο, παράλληλα, κάνει και αύξηση.

Ο Ντίκενς, έχοντας ζήσει ο ίδιος δύσκολα παιδικά χρόνια και όντας βαθύτατα επηρεασμένος, αφενός από την αθλιότητα που επικρατούσε στα ορυχία κασσίτερου στην Νότια Αγγλία, όπου δούλευαν παιδιά, αφετέρου από τα όσα αντίκρισε στα λεγόμενα “Ragged Schools” -τα σχολεία στα οποία πήγαιναν τα παιδιά των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων- αποφάσισε να γράψει μία χριστουγεννιάτικη ιστορία που θα συγκινήσει και θα αφυπνίσει την κοινωνία της εποχής του.

*Οι εκδόσεις Gutenberg δίνουν τη δυνατότητα να διαβάσουμε το διήγημα στα αγγλικά μέσω της online βάσης τους, δωρεάν. 

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b