MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θέατρο για παιδιά και εφήβους: 30+ παραστάσεις για το χειμώνα

Φτιάχνουμε έναν επιλεκτικό οδηγό με τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις του χειμώνα για παιδιά κάθε ηλικίας.

author-image Στέλλα Χαραμή

Το πιο ανατρεπτικό θέατρο της πόλης είναι το παιδικό. Εκεί που ο Καραγκιόζης γίνεται μαέστρος, οι άνθρωποι ταξιδεύουν στο χρόνο, εκεί που οι πρίγκιπες και οι φτωχοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, εκεί όπου υπάρχουν τζίνι, μάγοι, νεράιδες, γοργόνες και άλογα που πετούν. Εκεί, δηλαδή, όπου η φαντασία διεκδικεί χώρο από την πραγματικότητα. Κι έπειτα είναι το εφηβικό θέατρο. Εκεί όπου η φαντασία μπαίνει στο τσεπάκι ως το καλύτερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Και φέτος, η αθηναϊκή σκηνή μεγαλώνει γερά παιδιά.

Ταξιδιώτες στο χρόνο
Φανταστείτε να μπορούσαμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο και να γίνουμε μάρτυρες στα μεγαλύτερα γεγονότα της ανθρώπινης ιστορίας. Ε, λοιπόν, ο Γιάννης Σαρακατσάνης το κάνει. Και δεν είναι μόνος του: Μαζί με τους Σταύρο Γιαννουλάδη, Θανάση Ζερίτης, Αλεξάνδρα Ούστα, Κίμων Φιορέτο και Σωσώ Χατζημανώλη – δηλαδή την ομάδα με τους οποίους πέρυσι παρουσίασαν την ιστορία των εφευρέσεων και των επιστημόνων που άλλαξαν την ιστορία του πλανήτη – ταξιδεύουν από την εποχή των δεινοσαύρων έως το επίτευγμα κατάκτησης της Σελήνης.
Που Τζένη Καρέζη
Πότε Σάββατο 15.00 Κυριακή, 11.30 & 15.00

Ενα παιδί μετράει τ’ άστρα
Ο Μέλιος είναι ορφανός μα τα βιβλία είναι η καλύτερη συντροφιά του. Η γνώση θα είναι αυτή που θα τον αναθρέψει. Το κλασικό μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη που μεγάλωσε αμέτρητες γενιές παιδιών διασκευάζεται εδώ από την εκπαιδευτικό Ειρήνη Ιακώβου επαινώντας την πολύτιμη συμβολή της μόρφωσης στη ζωή ενός ανθρώπου.
Που Ακροπόλ
Πότε Σάββατο 14.30 Κυριακή, 11.30 & 14.30

Το κορίτσι που επιμένει
Μια φορά κι έναν καιρό, ένα κορίτσι αγαπάει ένα αγόρι, παντρεύονται και ζουν καλά κι εμείς καλύτερα. Λάθος… Μια φορά κι έναν καιρό, ένα κορίτσι αγαπάει ένα αγόρι, αλλά πριν προλάβουν να παντρευτούν ο θεός του Κάτω Κόσμου κλέβει το κορίτσι. Βασισμένο στην ελληνική μυθολογία, το νεόκοπο παραμύθι του Τηλέμαχου Τσαρδάκα αφηγείται μια ιστορία για τη δύναμη της θέλησης. Στην παράσταση που αντλεί πολλά στοιχεία μουσικού και σωματικού θεάτρου παίζουν οι Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Πάολα Καλλιγά, Βασίλης Ασημακόπουλος, Αντώνης Αντωνιάδης
Που Αλφα Ιδέα
Πρεμιέρα 7 Οκτωβρίου
Πότε Κυριακή 11.00

Paidika Taxidiotes
«Ταξιδιώτες στο χρόνο» στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Ο μικρός πρίγκιπας
Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με την ιστορία του Αντουάν Σεντ Εξπερύ, το ξανθό αγόρι που ζει σε ένα μικρό μα μακρινό πλανήτη μέχρι που ένα κόκκινο τριαντάφυλλο ταράζει όλες τις βεβαιότητες του και τον παρασύρει σ’ ένα μαγικό ταξίδι… Η ομάδα των «Πέντε εποχών» αντλεί από το απόλυτο παραμύθι του 20ου αιώνα στήνοντας μια παράσταση βασισμένη στο θεατρικό παιχνίδι.
Που Θέατρο 104
Πρεμιέρα 7 Οκτωβρίου
Πότε Κυριακή 12.00

Ο πρίγκιπας και ο φτωχός
Τα χρήματα χωρίζουν τους ανθρώπους; Η μήπως οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν; Με το διάσημο διήγημα του Μαρκ Τουέιν που μεγάλωσε γενιές παιδιών ανά τον κόσμο – εδώ σε διασκευή της Αγγλίδας Τζέμα Κένεντι – κάνει το ντεμπούτο της ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Μικρού Εθνικού, η Σοφία Βγενοπούλου· ένα παραμύθι για τη την κατάχρηση της εξουσίας και την κοινωνική ανισότητα, μα και για την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη, τη φιλία και την ελπίδα. Στο 15μελή της νεανικό θίασο συμμετέχουν οι Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Γιώργος Δικαίος, Βαγγέλης Αμπατζής μαζί με τριμελή ορχήστρα.
Που Μικρό Εθνικό, Κτήριο Rex
Πρεμιέρα 14 Οκτωβρίου
Πότε Σάββατο 17.00, Κυριακή 12.30 & 16.00

Paidika Prigkipas
«Ο πρίγκιπας και ο φτωχός» στο Μικρό Εθνικό. 

Ο έμπορος της Βενετίας
Ο Σάϋλοκ, ο τοκογλύφος που κάνει άνω κάτω την αναγεννησιακή Βενετία με την απληστία του, μιλά στα παιδιά. Το διάσημο έργο του Σαίξπηρ σε μια νέα παραμυθιακή διασκευή από την Ελένη Βλάχου (η οποία και το σκηνοθετεί) φέρνει τους μικρούς θεατές αντιμέτωπους με θέματα όπως η δικαιοσύνη, η εξάρτηση από το χρήμα, η φιλία και η διαφορετικότητα, μετά μουσικής (σε σύνθεση Ηλία Βαμβακούση) και τραγουδιών.
Που Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Πρεμιέρα 14 Οκτωβρίου
Πότε Κυριακή 11.30 & 15.00

Πιο δυνατός κι από το Σούπερμαν
Ο Αρης είναι πολύ κοντά στην εφηβεία, είναι ζωηρός μα είναι και ανάπηρος – πειράζει; Η κωμωδία του Ρόι Κιφτ που στη δεκαετία του ’80 προκάλεσε μεγάλη συζήτηση γύρω από τα θέματα της κινητικότητας και των αναπηριών είναι η επόμενη ανήσυχη δουλειά της «Συντεχνίας του γέλιου». Ο Βασίλης Κουκαλάνι από τη θέση του σκηνοθέτη (σε συνεργασία με τον Αντώνη Ρέλλα) μιλούν για τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και τους φόβους που δυστυχώς ακόμα και σήμερα συνοδεύουν τους αναπήρους – γι’ αυτό και η παράσταση είναι καθόλα προσβάσιμη σε θεατές με προβλήματα κίνησης και όρασης. Στο ρόλο του Αρη ο Γιώργος Κατσής και μαζί του οι Βασίλης Κουκαλάνι, Μαρία Μοσχούρη, Τάνια Παλαιολόγου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης. Τα τραγούδια της παράστασης γράφει ο Φοίβος Δεληβοριάς.
Που Σύγχρονο θέατρο
Πρεμιέρα 14 Οκτωβρίου
Πότε Κυριακή 11.30 & από Κυριακή 2/12, 15.00

Paidika Superman
«Πιο δυνατός κι από το Σούπερμαν» στο Σύγχρονο Θέατρο.

Το σκλαβί
Το θρυλικό έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου, 18 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή, επιστρέφει σε νέα έκδοση! Ο Θωμάς Μοσχόπουλος – ο πρώτος σκηνοθέτης της παράστασης – συμπράττει αυτή τη φορά μαζί με την ανερχόμενη Σοφία Πάσχου στην καινούργια ανάγνωση ενός πολυβραβευμένου και πολυταξιδεμένου έργου. Παίζουν οι Ντένης Μακρής, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Τζωρτζίνα Λιώση, Βάσια Ζαχαροπούλου, Ελένη Βλάχου, Παντελής Βασιλόπουλος, Αυγουστίνος Κούμουλος, Φοίβος Συμεωνίδης.
Που Θέατρο Πόρτα
Πρεμιέρα 28 Οκτωβρίου
Πότε Σάββατο 17.00, Κυριακή 12.30 & 16.00

Το φανταστικό χωριό
Ο τραγουδοποιός Σπύρος Γραμμένος παίρνει την κιθάρα του και τραγουδάει για ένα τόπο όπου οι άνθρωποι ζουν αγαπημένοι και γιορτάζουν συχνά. Πάνω σε δικό του κείμενο και μουσική εγκαινιάζει τη σχέση του με το παιδικό θέατρο και ονειρεύεται έναν κόσμο δικαιοσύνης και ευτυχίας.
Που Γκλόρια Μικρό
Πρεμιέρα 3 Νοεμβρίου
Πότε Σάββατο 15.00 & Κυριακή 11.30

Paidika Sklavi
«Σκλαβί» στο θέατρο Πόρτα.

Στη χώρα του Γιατί
Ταξίδι σε μια χώρα, όπου η περιέργεια και οι αισθήσεις ξυπνούν και παρασύρονται από τη μουσική και το χορό! Μια παράσταση αυτοσχεδιασμού με οδηγούς τρεις χορευτές (ανάμεσα στις Κατερίνα Γεβετζή, Τίμος Ζέχας, Ανθή Θεοφιλίδου, Χρύσα Καλλιάφα, Ευγενία Σιγαλού, Σάνια Στριμπάκου και Λία Χαμηλοθώρη) και δυο μουσικούς (ανάμεσα στους Κώστα Γιαξόγλου, Solis Barki, Νίκο Σιδηροκαστρίτη και Joe Tornabene) που καλεί να παιδιά να δώσουν απαντήσεις στα πως, τα γιατί και τα που των μεγάλων και να επηρεάσουν την εξέλιξη του έργου.
Που Κινητήρας
Πρεμιέρα 4 Νοεμβρίου
Πότε Κυριακή 17.00

Γιε – Χσιεν: Μια Σταχτοπούτα από την Κίνα
Ενας κινέζικος μύθος που έρχεται από τη μακρυνή Κίνα και τα βάθη των αιώνων χωράει σε μια βαλίτσα. Κάπως έτσι σκέφτηκε η ομάδα «Ρετρό» να παρουσιάσει το έργο του ποιητή Τουάν Σενγκ –Σι: Δύο αφηγητές (Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αγγελική Φράγκου) που εναλλάσσονται ταχύτατα σε ρόλους – σε επιμέλεια κίνησης της Μάρθας Κλουκίνα- χρησιμοποιούν απλά αξεσουάρ για να ζωντανέψουν την απω-ανατολική παραλλαγή της γνωστής μας «Σταχτοπούτας».
Που Skrow
Πρεμιέρα 4 Νοεμβρίου
Πότε Κυριακή 15.00

Paidika Yie Xsien
«Γιε – Χσιεν: Μια Σταχτοπούτα από την Κίνα» στο Skrow. 

O Τρελαντώνης
Οι ανησυχίες και οι ηρωϊσμοί της προεφηβείας, η αθωότητα του παιχνιδιού, η χαρά του καλοκαιριού για τον μικρό Αντώνη και τους φίλους του. Το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα που σφράγισε την παιδική και νεανική λογοτεχνία γίνεται το νέο αντικείμενο συνεργασίας της σκηνοθέτη Σοφίας Σπυράτου και του ποιητή Στρατή Πασχάλη που το διασκευάζει για το θέατρο. Στον επώνυμο ρόλο η Σταύρο Σβήγκος και μαζί του οι Αντιγόνη Ψυχράμη, Ελένη Καρακάση, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου.
Που Θέατρο Βεάκη
Πρεμιέρα 10 Νοεμβρίου
Πότε Σάββατο 14.45, Κυριακή 12.00

Γύρω γύρω μήνες
Εμπνευσμένη από το παραμύθι της «Κυρά Καλής και των 12 μηνών», η ομάδα του «Μικρού Νότου» οργανώνει ένα σκηνικό ημερολόγιο εθίμων που τείνουν να εκλείψουν στην εποχή μας. Από τα τραγούδια του φθινοπώρου και τα παιχνίδια με τους Καλικάντζαρους μέχρι τα έθιμα της Αποκριάς, τα χελιδονίσματα και τα κάλαντα του Λαζάρου η μουσικοπαιδαγωγός Ελένη Τσούτσια-Λουλάκ, η φιλόλογος Φλώρα Σπύρου και η ηθοποιός Χρύσα Διαμαντοπούλου φτιάχνουν ένα διασκεδαστικό μουσικοθεατρικό παιχνίδι για παιδιά τριών και άνω.
Που Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη
Πρεμιέρα 11 Νοεμβρίου
Πότε Κυριακή 12.00

Paidika Trelantonis 
«Τρελαντώνης» στο Βεάκη.

Πως βγαίνουμε από τον βυθό παρακαλώ;
Η μικρή Γοργόνα μιλάει για τη διαφορετικότητα. Το δημοφιλές παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν εμπνέει ένα νέο έργο από την Καλλιόπη Φύκαρη (γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο) και την ομάδα Hippo (το Φώτη Δούσο και τον Αλέξανδρο Ράπτη) που επιχειρεί να ανατρέψει τα στερεότυπα μέσα από τη φόρμα του σωματικού θεάτρου, τη μουσική, το τραγούδι, τη διάδραση.
Που Θέατρο 104
Πρεμιέρα αρχές Νοεμβρίου
Πότε Κυριακή 12.00

Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι
Η αφήγηση του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν για τη θλιμένη πριγκίπισσα – που με τη σειρά της έγινε αφορμή για μια παιδική όπερα από τον Αυστριακό Ερνστ Τοχ φέρνει για πρώτη φορά την Αποστολία Παπαδαμάκη στην παιδική σκηνή. Η διακεκριμένη χορογράφος θα διηγηθεί σε εικόνες το κλασικό αλληγορικό παραμύθι με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας κι ενός 30μελούς μουσικού συνόλου. Η μουσική διεύθυνση και η μετάφραση είναι του Νίκου Βασιλείου. 
Που Εθνική Λυρική Σκηνή, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Πρεμιέρα 25 Νοεμβρίου
Πότε 25, 27, 28,30 Νοεμβρίου & 14, 16, 18,19 Δεκεμβρίου, 11.00

Ο Μορμόλης
Χωράει η φαντασία μέσα σε ένα κουτί; Ακόμα κι αν αυτό είναι μαγικό; Το εμβληματικό έργο του Ράινερ Χατσφελντ που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1969 στο Βερολίνο αλλάζοντας τον τρόπο προσέγγισης των παιδαγωγικών προγραμμάτων παγκοσμίως γίνεται αντικείμενο συν-σκηνοθεσίας από το Γιώργο Παλούμπη και το Βασίλη Κουκαλάνι με σάουντρακ τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού που είχαν ντύσει το πρώτο ανέβασμα της παράστασης το 1973 από την Ξένια Καλογεροπούλου.
Που Σύγχρονο θέατρο
Πρεμιέρα 25 Νοεμβρίου
Πότε Κυριακή 11.30

Paidika Vithos
«Πως βγαίνουμε από το βυθό παρακαλώ;» στο 104. 

Το φτερωτό άλογο
Κι όμως ο Νίκος Καζαντζάκης έχει γράψει και ιστορίες για παιδιά. Το ανέκδοτο παραμύθι του για την περιπέτεια ενός παράξενου Ινδού που πουλάει στο βασιλιά ένα ιπτάμενο άλογο – και το άλογο τον πηγαίνει όπου ορίζει η τύχη – αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει ο έμπειρος Βασίλης Μαυρογεωργίου. Με οδηγό τη μουσική του Νίκου Κυπουργού, δώδεκα ηθοποιοί και μουσικοί (Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Θανάσης Χαλκιάς, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Μιχάλης Κοιλάκος, Σωτήρης Μεντζέλος, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Ειρήνη Κωσταντίνου, Μιχάλης Βρεττός, Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Τσούρμας, Γιώργος Φουντούκος, Στέλιος Χατζηγεωργίου) ταξιδεύουν σε ένα κόσμο με βασιλιάδες, πριγκίπισσες, μάγους, δερβίσηδες, πραματευτάδες και μεγάλα καραβάνια.
Που Μέγαρο Μουσικής, Παιδική Σκηνή Α’, νέος εκθεσιακός χώρος
Πρεμιέρα 3 Νοεμβρίου
Πότε Σάββατο 15.00 & Κυριακή 11.30

Η Κλειώ ταξιδεύει στο μουσικό χωροχρόνο – Ο Μεσαίωνας, η Αναγέννηση, το Μπαρόκ
Τι είναι το γκέμσχορν, με το μυστήριο όνομα; Που βρίσκεται το μακρινό Μπίγκεν; Οι μικροί φίλοι του Μεγάρου μαθαίνουν για τα όργανα εποχής, τις παλαιές φόρμες της μουσικής και τις εμβληματικές μορφές που σημάδεψαν την πορεία της ευρωπαϊκής μουσικής – από τον Βιβάλντι και τον Μπαχ, στον Χέντελ και τον Μοντεβέρντι. Αφετηρία της αφήγησης – που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Τοπούζη – η περιέργεια της μικρής Κλειώς, που ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο με τη βοήθεια ενός μαγικού βιβλίου και ενός πνευστού πήλινου οργάνου.
Που Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Πρεμιέρα 4 Νοεμβρίου
Πότε Κυριακή, 11.30

Το βαλς με τα παραμύθια
Ο Γιόχαν Στράους έγραφε παραμύθια ή μουσική για βαλς; Η Κάρμεν Ρουγγέρη επενδύει μουσικά με τις κορυφαίες συνθέσεις του διάσημου Αυστριακού έξι δημοφιλή παραμύθια – τα «Ο Βασιλιάς Κοκκινοτρύχης», «Η Βασιλοπούλα και ο Βάτραχος» , «Ο Σπόρος του Αυτοκράτορα», «Οι μουσικοί της Βρέμης», «Ο Πινκ και η Πονκ και η Χρυσή Χήνα» που μιλούν για τις αξίες της αγάπης, της εντιμότητας, της καλοσύνης, της συνεργασίας.
Που Κιβωτός
Πρεμιέρα 18 Νοεμβρίου
Πότε Κυριακή, 11.15 & 15.00

Paidika Karagiozis
«Το σπίτι του Καραγκιόζη» στο Μέγαρο Μουσικής. 

Το σπίτι του Καραγκιόζη
Ο Καραγκιόζης είναι μαέστρος. Ο Καραγκιόζης μένει στο Μέγαρο Μουσικής. Ο διακεκριμένος σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς οργανώνει μια παράσταση ξεγάνηση στο… φτωχικό του Καραγκιόζη μέσα από μια πολυδιάστατη παράσταση-εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτή η παράσταση είναι και η επιστέγαση της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής με το θίασο Καρελλά που δημιουργεί ένα μόνιμο στέκι για το θέατρο σκιών.
Που Μέγαρο Μουσικής, Φουαγιέ ισογείου
Πρεμιέρα 19 Ιανουαρίου,
Πότε Σάββατο 11.00

Υπερπαραγωγές για μικρούς και μεγάλους

Το αηδόνι του αυτοκράτορα
Η Λένα Πλάτωνος, η δημιουργός των τραγουδιών της εμβληματικής «Λιλιπούπολης», παρουσιάζει για πρώτη φορά στη σκηνή, το μουσικό της παραμύθι με στοιχεία όπερας. Βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το έργο της Πλάτωνος χρησιμοποιεί τη μουσική, την αφήγηση και το animation – η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Animasyros – για να κορυφωθεί σαν μια παραβολή για τη σχέση της τέχνης και της τεχνολογίας. Στο κέντρο της πλοκής η ιστορία του μελαγχολικού αυτοκράτορα της Κίνας που ξαφνικά ανακαλύπτει πως στους κήπους του παλατιού του ζει ένα αηδόνι με μαγευτική φωνή. Ομως μια μέρα παραλαμβάνει ένα απρόσμενο δώρο: Ενα ηλεκτρονικό αηδόνι. Ποιο θα προτιμήσει άραγε; Την παράσταση σκηνοθετεί η Κατερίνα Πετσατώδη. 
Που Εθνική Λυρική Σκηνή, Εναλλακτική Σκηνή
Πρεμιέρα 17 Οκτωβρίου
Πότε 7, 18, 21, 23 Οκτωβρίου, 4, 6, 8, 11, 13, 14, 15, 18, 22, 23, 29 Νοεμβρίου, 2, 9, 21, 23, 27, 29, 30 Δεκεμβρίου & 2, 3, 4, 5, 8, 9 Ιανουαρίου 2019

Paidika Aristofanis
«Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» στο Θέατρον.

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη
Ενα διαχρονικό έργο ηλικίας 40 ετών πάνω σε αριστοραφνικές αφηγήσεις ηλικίας 2.500 ετών. Τέσσερα έργα του Αριστοφάνη – «Ειρήνη», «Αχαρνείς», «Πλούτος», «Όρνιθες» όπως τα συνέθεσε το 1978 ο Δημήτρης Ποταμίτης τροφοτούν τη νέα παράσταση της Νανάς Νικολάου. Κρίσιμα ζητήματα προς συζήτηση με τα παιδιά όπως η φαυλότητα της εξουσίας, η δικαιοσύνη και η ισότητα παραμένουν πάντα νέα, εδώ μέσα από μια διαδραστική λειτουργία με πλούσια σκηνικά, κοστούμια, video art και τη μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη. Επί σκηνής 11 ηθοποιοί μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Στεφόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Μέμος Μπεγνής, Νίκος Ορφανός.
Που Ελληνικός Κόσμος, Θέατρον
Πρεμιέρα 20 Οκτωβρίου
Πότε Σάββατο 14.30 και Κυριακή 11.30

Η Παναγία των Παρισίων
Το επικό δράμα του Βίκτωρ Ουγκώ διασκευάζεται σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια. Η Σοφία Σπυράτου στη σκηνοθεσία, ο Στρατής Πασχάλης στη θεατρική προσαρμογή και ο Νίκος Κηπουργός στην πρωτότυπη μουσική αφηγούνται αυτήν την κλασική ιστορία αγάπης, ηρωϊσμού και ανιδιοτέλειας: Η όμορφη τσιγαννοπούλα Εσμεράλδα προκαλεί το ερωτικό ενδιαφέρον του αξιωματούχου της εκκλησίας Φρολό που αποφασίζει να την απαγάγει. Δεν υπολογίζει όμως στον Κουασιμόδο, τον άσχημο κωδωνοκρούστη της εκκλησίας. Τους δυο εμβληματικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Δημήτρης Πιατάς και η Νάντια Κοντογεώργη και μαζί τους οι Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιώργος Συμεωνίδης κ.α.
Που Παλλάς
Πρεμιέρα 3 Νοεμβρίου
Πότε Σάββατο 15.00, Κυριακή 11.30 & 17.00

  

Ο μικρός Αμαντέους – Το παιδί θαύμα
Ο συνθέτης που έγραφε τραγούδια σε ηλικία 5 ετών έχει ένα όνομα: Βόλφγκαγνκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η αληθινή ιστορία της μουσικής ιδιοφυϊας που όμοια της δεν γνώρισε ο πλανήτης από τα παιδικά του χρόνια όπως την καταγράφει σ’ ένα καινούργιο έργο ο συνθέτης Θωμάς Καραχάλιος. Επιστροφή στον 18ο αιώνα και στην αυτοκρατορική Βιέννη με ηχητικό τοπίο το αριστούργημα του «Γαλάζιου Δούναβη» σε σκηνοθεσία της Ρέινας Εσκενάζυ. Στο ρόλο του μικρού Αμαντέους ο Δημήτρης Ραφαήλος και μαζί του οι Αντώνης Λουδάρος, Λία Τσάνα κ.α.
Που Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Πρεμιέρα 4 Νοεμβρίου
Πότε Κυριακή 17.00

Το όνειρο του σκιάχτρου
Ο… πρύτανης της παιδικής συγγραφής Ευγένιος Τριβιζάς βρίσκει και αυτή τη χρονιά τη θέση του στο θέατρο∙ αυτή τη φορά για να αφηγηθεί την ιστορία ενός σκιάχτρου που παραβλέπει τις οδηγίες του γεωργού αφεντικού του και πιάνει φιλίες με τα πουλιά… Οι αξίες της αγάπης, της δύναμης της θέλησης, της φιλίας και της ομαδικότητας προβάλλουν εδώ σε μια παραγωγή που εισάγει τη χρήση του 3D mapping projection για να ενισχύσει το ενδιαφέρον της αφήγησης. Ο Μίμης Πλέσσας υπογράφει τη μουσική της παράστασης με πρωταγωνιστές τους Ναταλία Δραγούμη, Περικλή Λιανό, Κωστή Πατρίκιο.
Που Θέατρο Λαμπέτη
Πρεμιέρα 4 Νοεμβρίου
Πότε Κυριακή 15.00
 

Paidika Panagia
«Παναγία των Παρισίων» στο Παλλάς. 

Αργοναυτική εκστρατεία
Η περιπέτεια του Χρυσόμαλλου δέρατος και η σύνδεση του με τον Ιάσονα. Η ελληνική μυθολογία αποτελεί και πάλι πηγή έμπνευσης για την Κάρμεν Ρουγγέρη που με τη συνδρομή ενός 10μελούς θιάσου αφηγείται τις ηρωϊκές πράξεις των Αργοναυτών. Εντυπωσιακά κοστούμια, χορός και τραγούδι (ακούγονται παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου)
Που Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πρεμιέρα 11 Νοεμβρίου
Πότε Κυριακή 11.30 & 15.30

Paidika Skiaxtro
«Το όνειρο του σκιάχτρου» στο θέατρο Λαμπέτη.

Παράσταση για μωρά

H τραμπάλα
Η τραμπάλα είναι παιχνίδι. Το παιχνίδι θέλει συνεργασία. Η τραμπάλα θέλει φιλία. Το έργο του Στιούαρτ Μέλτον για παιδιά από 2 ετών υμνεί τις στιγμές που γεννιέται η πρώτη φιλία στη ζωή ενός ανθρώπου, στιγμές που μπορεί στο μέλλον να μη θυμάται μα θα καθορίσουν ολόκληρη της ζωή του. Η ευρηματική, καταξιωμένη σκηνοθέτις του παιδικού θεάτρου, η δημιουργός των επιτυχιών «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο» και «Χιονάνοι», η Σοφία Πάσχου αποδέχεται την πρόκληση της νέας σκηνής του Εθνικού και παραδίδει μια παράσταση που δημιουργεί ένα σωματικό λεξιλόγιο για να μιλήσει στα παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη ζωή και την κοινωνικοποίηση.
Που Μικρό Εθνικό, Κτήριο Rex
Πρεμιέρα 6 Οκτωβρίου
Πότε Σάββατο 15.00, Κυριακή 10.30

Paidika Trabala
«Η τραμπάλα» στο Μικρό Εθνικό.

Προτάσεις για Εφήβους

Ελένη – Η αλήθεια μέσα από τις πλάνες
Ευριπίδης για νέους. Μετά την «Τριλογία της Ουτοπίας» (Όρνιθες, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Φάουστ), η σκηνοθέτις και θεατροπαιδαγωγός Τζωρτζίνα Κακουδάκη σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, παρουσιάζει το τελευταίο μέρος της «Τριλογίας της Πραγματικότητας». Είχαν προηγηθεί η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, επιδιώκοντας μια πρώτη αλλά γόνιμη γνωριμία με το αρχαίο δράμα. Παίζουν οι Αγγελική Γρηγοροπούλου, Αλέξανδρος Σιάτρας, Νατάσα Σφενδυλάκη, Βασίλης Ψυλλάς.
Που Θέατρο Νέου Κόσμου
Πρεμιέρα 14 Οκτωβρίου
Πότε Κυριακή 16.00

Το ταξίδι
Εφηβοι, πρόσφυγες αλλά και Έλληνες και ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου. Ολοι μαζί συμμέτοχοι στο θεατρικό εργαστήρι που διοργανώθηκε τον Ιούλιο του 2017 συνέβαλαν στη γέννηση αυτή της ιστορίας με την υπογραφή των Βαγγέλη Κυριακού και Αρτέμιδος Μάνου. Ο εφιάλτης της προσφυγιάς, ο φόβος του ταξιδιού αλλά και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και εδώ σε σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου.
Που Μικρό Εθνικό, Κτήριο Rex
Πρεμιέρα 3 Νοεμβρίου
Πότε Παρασκευή & Σάββατο 21.00 , Κυριακή 19.30

Paidika Eleni
«Ελένη» στο Θέατρο Νέου Κόσμου.

Bubble Jam
«Ποιος βρίσκεται στην άλλη άκρη του Internet και τι διαδραματίζεται όταν επικοινωνούμε μαζί του online;». Πάνω σε αυτή την απορία βασίζεται η παράσταση του Ντάνιελ Βέτζελ, ιδρυτικού μέλους των Rimini Protokoll που απευθύνεται στην πρώτη γενιά των χρηστών του Διαδικτύου· τους νεαρούς φίλους του YouTube, του Messenger, του Viber και του WhatsApp. Ενα διαδραστικό παιχνίδι επί σκηνής που όμως παίζεται on line από 60 θεατές, ισάριθμα smartphones, ένα cloud. Μια παράσταση που δεν μοιάζει ποτέ με την προηγούμενη ή την επόμενη.
Που Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Πρεμιέρα 24 Νοεμβρίου
Πότε Σάββατο 19.00

Μικρές ιστορίες για αγρίους
Οσα λέγονται πίσω από την κλειστή πόρτα του εφηβικού δωματίου. Αποσπάσματα καθημερινής ζωής, σχέσεων, ανακαλύψεων, μυστικών και συγκρούσεων, όσων περιγράφουν τη νεανική ηλικία. Η εφηβική σκηνή του Μικρού Εθνικού εγκαινιάζεται με το έργο του σημαντικού Γάλλου συγγραφέα Μπερνάρ Φριό, βασισμένο σε σύντομες ιστορίες, όπως το σκηνοθετεί η έμπειρη Μαρία Σαββίδου. Παίζουν οι Τζίνη Παπαδοπούλου, Νεφέλη Μαϊστράλη, Ασημίνα Αναστασοπούλου, Νίκος Γιαλελής κ.α.
Που Μικρό Εθνικό, Κτήριο Rex
Πρεμιέρα 10 Φεβρουαρίου
Πότε Παρασκευή & Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.30

Επιτυχίες σε επανάληψη

Το αγόρι με τη βαλίτσα
Στη συγκινητική ιστορία του προσφυγόπουλου επιστρέφει ο θίασος του σκιοπαίκτη και σκηνοθέτη Ηλία Καρελλά. Το έργο του Βρετανού συγγραφέα Μάικ Κένι (σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου) παρακολουθεί το ταξίδι του μικρού Ναζ από τη Μέση Ανατολή ως το Βερολίνο, κυνηγημένου από έναν πόλεμο που δεν καταλαβαίνει στην προσπάθεια του να σμίξει με το μεγαλύτερο αδελφό του… Μια παράσταση που παντρεύει ευρηματικά τη θεατρική αφήγηση, το θέατρο σκιών, τις video προβολές και τη μουσική. Στο ρόλο του αγοριού ο Δημήτρης Μακαλιάς και μαζί του τραγουδά η Αρετή Κετιμέ.
Που Θέατρο Κάππα
Πότε Κυριακή 11.30

Αισώπου φίλοι
Βουτιά και πάλι στην παραμυθιακή ελληνική παράδοση και στις ιστορίες του Αισώπου. Η ομάδα «Μικρός Νότος» επιστρέφει στην αφήγηση των μύθων του Αισώπου φροντίζοντας για μια ανατρεπτική συνάντηση της λαϊκής παράδοσης με τα παιδιά του 21ου αιώνα. Διαδραστικά ευρήματα και ζωντανή μουσική πλαισιώνουν τις ιστορίες του Ψεύτη Βοσκού, της Αλεπούς και των σταφυλιών, του Λιονταριού και του Ποντικού, που όλες περιστρέφονται γύρω από τη δύναμη της φιλίας. Η παράσταση αναφέρεται σε θεατές ηλικίας 3 ετών και άνω.
Που Θέατρο Σταθμός
Πρεμιέρα 7 Οκτωβρίου
Πότε Κυριακή 11.00

Χιονάνοι
Η ομάδα που άλλαξε τα δεδομένα στο παιδικό θέατρο, οι Patari project, δημιουργοί του υπέρ-επιτυχημένου «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο» επαναλαμβάνουν την περσινή τους επιτυχία. Κοιτάζουν ξανά στο μαγικό καθρέφτη και αντικρίζουν μια διαφορετική ανάγνωση πάνω στο διάσημο παραμύθι της Χιονάτης και των Επτά Νάνων που απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών. Πάνω στο πατάρι ανεβαίνουν οι Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργος Σύρμας, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης.
Που Θέατρο Πόρτα
Πρεμιέρα 13 Οκτωβρίου
Πότε Σάββατο 17.00

Paidika Xionanoi
«Χιονάνοι» στο θέατρο Πόρτα.

Μουσική και φίλοι
Η πιο τρελή μπάντα της πόλης με φοβερό γκελ στα παιδιά την τελευταία πενταετία, οι Burger Project επιστρέφου για δεύτερο χειμώνα στην «Πόρτα» με μια αστεία, περιπετειώδη, διαδραστική κι εννοείται μουσική παράσταση. Ηρωας της ο ασθενής δρ Κορνήλιος που πάσχει από φοβερή… ξινίλα – σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης αισιοδοξίας. Ποιο θα είναι, αλήθεια, το γιατρικό του; Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και άνω
Που Θέατρο Πόρτα
Πρεμιέρα 13 Οκτωβρίου
Πότε Σάββατο, 12.00

Αλαντίν
Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση από το δίδυμο των Δημήτρη Δεγαϊτη και Αντρής Θεοδότου, το διάσημο παραμύθι βασισμένο στις «Χίλιες και μια νύχτες» επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης. Υπό μορφή μιούζικαλ – δηλαδή με πολλή μουσική και τραγούδια – το αγόρι από την Ανατολή και το καλό τζίνι, οπλισμένοι με θάρρος και χιούμορ ζουν την περιπέτεια ενάντια στον κακό βεζίρη. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά έως και 12 ετών.
Που Θέατρο Τέχνης, Σκηνή Φρυνίχου
Πρεμιέρα 21 Οκτωβρίου
Πότε Κυριακή 11.00

Paidika Mousiki
«Μουσική και φίλοι» στο θέατρο Πόρτα.

Πινόκιο
Συνεχίζοντας την πολύτιμη δράση για θέατρο σε νοσοκομεία Παίδων και ιδρύματα, το Θεάτρου του Νέου Κόσμου επιστρέφει στη διάσημη ιστορία του ξύλινου αγοριού που εμπνέει για τις αξίες της αλήθειας, του θάρρους και της δύναμης για ζωή. Ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί την παράσταση που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό, την κίνηση και τη μουσική και που όταν δεν ταξιδεύει σε κοινωνικές δομές εδρεύει στο Φουαγιέ του Νέου Κόσμου.
Που Θέατρο του Νέου Κόσμου
Πρεμιέρα 4 Νοεμβρίου
Πότε Κυριακή 12.00

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b