MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θέατρο του Νέου Κόσμου 2018-2019: Ανοίγεται και σ’ άλλες γειτονιές και λέει “ναι” στις συμπαραγωγές

Η σκηνή του Φιξ παρουσιάζει τον πληθωρικότερο προγραμματισμό της πρόσφατης ιστορίας της εν καιρώ κρίσης και εξηγεί γιατί αυτό είναι καλό.

author-image Στέλλα Χαραμή

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου δεν μένει μόνο στο Νέο Κόσμο. Πηγαίνει και στην αρχή της οδού Ακαδημίας στο Σύνταγμα, στην ιστορική στοά της Πεσμαζόγλου, πηγαίνει και στο στενάκι της Φρυνίχου στην Πλάκα. Οι δοκιμαστικές “έξοδοι” που είχε επιχειρήσει τα προηγούμενα χρόνια (Κιβωτός, Γκλόρια) επισημοποιούνται αυτή τη σεζόν με τη μίσθωση του θεάτρου «Τζένη Καρέζη» αλλά και την εντατική διαδικασία συμπαραγωγών με το ιστορικό Θέατρο Τέχνης.

Το νέο, τολμηρό για την κατάσταση της κρίσης εγχείρημα στοχεύει στην προσπάθεια «να κάνουμε καλύτερο θέατρο με ανθρώπινες συνθήκες για τους εργαζόμενους. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου προσπαθούσαμε να παρακάμπτουμε τα προβλήματα ή τουλάχιστον να μην γίνονται αντιληπτά στο τελικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, η νεότερη γενιά που δουλεύουμε στο θέατρο έχουμε βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων και εννοείται πως δεν υπάρχει το μαγικό ραβδί για να τα αλλάξουμε. Ωστόσο, από τη στιγμή που το Θέατρο του Νέου Κόσμου είναι μια σκηνή ρεπερτορίου που στήριξε την ύπαρξη της στις επιχορηγήσεις, πρέπει τώρα να αναζητήσει μιαν άλλη διαδρομή. Δυστυχώς, όσο και να μας αρέσει ο Νέος Κόσμος δεν φτάνει για μα στήσει έναν υγιή θεατρικό οργανισμό» δηλώνει ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Μίλτος Σωτηριάδης (και γιος του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου) δικαιολογώντας την πρωτοβουλία του.

NeosKosmos2018 Skylos
«Ποιός σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με τη σειρά του συμμετέχει στον προγραμματισμό «μόνο ως σκηνοθέτης» όπως, χαρακτηριστικά, διευκρινίζει. Ο σκηνοθέτης φεύγει για πρώτη φορά από την έδρα του Φιξ και μετακομίζει στο «Τζένη Καρέζη» – δίνοντας τον τόνο της καινούργιας προσπάθειας – ενώ μετά από καιρό επιστρέφει στις πολυπρόσωπες χειμερινές παραγωγές για να σκηνοθετήσει το «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα». «Στην εποχή της κρίσης δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις γι’ αυτό και εκτιμώ πως άντεξε το θέατρο μας παρά τις συνθήκες. Γιατί εδώ αμείβονται οι καλλιτέχνες και γιατί πιστεύουμε πως, αν θέλουμε να μας αφορά ο σύγχρονος πολιτισμός, δεν πρέπει να οδηγηθούμε στη μιζέρια» προσθέτει.

Το έργο του Σάιμον Στίβενς θα είναι μία από τις 26 παραγωγές και συμπαραγωγές που θα φιλοξενηθούν σε τρία θέατρα και σε επτά διαφορετικές σκηνές· την ίδια ώρα ανοίγει το δρόμο και για τις πολυπρόσωπες παραστάσεις έχουν περιοριστεί δραματικά εν καιρώ κρίσης.

NeosKosmos2018 Kairoi
«Παλιοί καιροί» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και συμπαραγωγή με το Θέατρο Τέχνης. 

Ετσι, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου θα δούμε για δεύτερη χρονιά τη σπουδαία «Γρανάδα» του Γιάννη Καλαβριανού (με τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Εφη Σταμούλη, Γιώργο Γλάστρα, Αλεξία Μπετζίκη κ.α.), στο «Τζένη Καρέζη» την μεγάλη επιτυχία του Γιάννη Οικονομίδη «Στέλλα κοιμήσου» (με τους Στάθη Σταμουλακάτο, Ιωάννα Κολιοπούλου, Γιάννη Νιάρρο, Ελλη Τρίγγου κ.α.), ο Δημήτρης Καραντζάς θα σκηνοθετήσει τόσο στο Θέατρο Τέχνης τους «Βρυκόλακες» του Ιψεν (με τους Ρένη Πιττακή, Ακύλλα Καραζήση, Μιχάλη Σαράντη, Κώστα Μπερικόπουλο, Ιωάννα Κολιοπούλου) όσο και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου «Το ξύπνημα της Ανοιξης» του Βέντεκιντ με επικεφαλής τη Μαρία Σκουλά ενός πολυμελούς νεανικού θιάσου. Στις μεγαλύτερες, από τις συνήθεις, παραγωγές θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τη νέα σκηνοθεσία του Εκτορα Λυγίζου στον «Αμλετ» για λογαριασμό του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (με τους Αρη Μπαλή, Γιάννη Νιάρρο, Ηρώ Μπέζου, Αινεία Τσαμάτη κ.α.).

Ευχάριστη έκπληξη η πρώτη συνεργασία του Γιάννη Χουβαρδά με το Θέατρο Τέχνης (ως συμπαραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου) που σκηνοθετεί Χάρολντ Πίντερ με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Λούλη, Μαρία Σκουλά και Μαρία Κεχαγιόγλου.

NeosKosmos2018 Doules
«Δούλες» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις. 

Μολονότι, αυτή η χειρονομία για το άνοιγμα του θεάτρου επιβάλλεται στην ανακοίνωση του προγραμματισμού, η φιλοσοφία του στην πραγματικότητα δεν αλλάζει. Το Θέατρο του Νέου Κόσμου εξακολουθεί να αποτελεί στέγη για ομάδες ή και μικρότερης κλίμακας παραγωγές που παρουσιάζουν σταθερά ενδιαφέρον. Συγεκριμένα, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και στην Κεντρική του Σκηνή σκηνοθετεί για πρώτη φορά ο Τσέζαρις Γκραουζίνις τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ με το ανδρικό τρίπτυχο αξιώσεων των Ξάφη, Ημελλο και Μπερικόπουλου.

Ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί το πειραγμένο μελόδραμα του Πάμπλο Μεσίες «Τα μάτια» (με τους Αννα Καλαϊτζίδου, Ελένη Ουζουνίδου, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο), ο Γιάννης Καλαβριανός θα παρουσιάσει και δεύτερο έργο, την πολιτική κωμωδία «Κουμ Κουάτ» σε συνεργασία με τη Μάρθα Κοσκινά, οι Abovo παρουσιάζουν τη φάρσα του Ζουάν Γιάγκο «Μυγοφαές», ο ανερχόμενος σκηνοθετικά Μάνος Βαβαδάκης σκηνοθετεί τη «Νύχτα των δολοφόνων», ο Σπύρος Κυριαζόπουλος και η Νικολέτα Κοτσαηλίδου ανεβάζουν την «Αφροδίτη με τη γούνα», ο Γρηγόρης Καραντινάκης σκηνοθετεί τις «Χρωματικές γυναίκες» του Βασίλη Ζιώγα, ο Γιάννης Σκουρλέτης επιστρέφει στον Ακη Δήμου με «Τα δάση στα γόνατα», η Νάνσυ Μπούκλη και ο Πάνος Παπαδόπουλος συμπράττουν διασκεδαστικά στο «Γελώντας άγρια» του Κρίστοφερ Ντουράνγκ, η ομάδα Terre de Semis ανεβάζει «Χοηφόρους» του Αισχύλου, η Αννα Μιχελή το τολμηρό «Βινύλιο», ο Αρης Λάσκος σκηνοθετεί τον «Αγνό εραστή» του Ντέιβιντ Πλαντ και οι 4Frontal ανεβάζουν το «Μύρτο» του Παύλου Μάτεσι.

NeosKosmos2018 Koum
«Κουμ κουάτ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.

  

Από τις περσινές επιτυχίες επιστρέφουν (εκτός από τη «Γρανάδα» και το «Στέλλα κοιμήσου»), ο sold out «Αρίστος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου, η «Μόλλυ Σουήνη» της ομάδας «Πυρ» ενώ η Εφη Σταμούλη κατεβαίνει από το ΚΘΒΕ με το μονόλογο «Σωτηρία με λένε».


NeosKosmos2018 Aristos
Ο «Αρίστος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου. 

Σταθερό στον προγραμματισμό το εφηβικό θέατρο της Τζωρτζίνας Κακουδάκη που φέτος καταπιάνεται με την «Ελένη» του Ευριπίδη, το Θέατρο Αλληλεγγύης με την επανάληψη του «Πινόκιο» ενώ παιδική παράσταση θα συμπεριλάβει και το «Τζένη Καρέζη» στο προγραμματισμό του με τους «Ταξιδιώτες στο χρόνο» του Γιάννη Σαρακατσάνη.

Το θέατρο ανοίγει στις 3 Οκτωβρίου με την πρεμιέρα της «Γρανάδας» ενώ από την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου και για δέκα ημέρες ξεκινάει για τρίτη χρονιά ο θεσμός της φτηνής προπώλησης: Διαθέσιμα εισιτήρια για όλες τις παραγωγές προς 7 ευρώ.

theatro_tou_neou_kosmou-2018-2019.pdf

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b