MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Αντώνης Σουσάμογλου, εξάρχων βιολιστής της ΚΟΘ, μιλά για τον Μάνο Λοΐζο

Με αφορμή το αφιέρωμα για τα 80 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Λοϊζου που φιλοξενείται στο Ηρώδειο το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αντώνης Σουσάμογλου, εξάρχων βιολιστής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, μιλά για τον μεγάλο συνθέτη.

author-image Λένα Δαλαμαρίνη

Ο Αντώνης Σουσάμογλου, λίγες μέρες πριν το μεγάλο αφιέρωμα του Ηρωδείου στον Μάνο Λοΐζο, δηλώνει στο monopoli.gr: «Ο Μάνος Λοΐζος υπήρχε στη ζωή μου μέσα στους δίσκους των γονιών μου πριν το συνειδητοποιήσω, μαζί με δίσκους του Σαββόπουλου, του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη. Για ένα παιδί που μεγάλωνε τα πρώτα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, τα τραγούδια του ήταν πάντα στο τοπίο. Έχω αναμνήσεις από τα τραγούδια του σαν πολαρόιντ: Το Παποράκι, το Ακορντεόν, Μη με ρωτάς, Αχ χελιδόνι μου, Τρίτος Παγκόσμιος, Σε ψάχνω, Σ’ ακολουθώ, Πρώτη Μαΐου. Σχεδόν όλα τα έχω συνδέσει με μια φοβερά χαρακτηριστική στιγμή της ζωής μου».

«Αφορμή για αυτό το project αποτέλεσε», συνεχίζει ο κ. Σουσάμογλου, «η πρόταση της Seed Point, που είναι ο εκδότης του Λοΐζου, προς την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για μια νέα δημιουργική ματιά στο έργο του, με αφορμή τα 80 χρόνια από την γέννησή του. Έτσι λοιπόν, η Seed Point και η ΚΟΘ μου ανέθεσαν την σύνθεση του έργου. Είμαι πολύ ευγνώμων γιατί μου έδωσαν το ελεύθερο να δουλέψω σε καθεστώς απόλυτης καλλιτεχνικής ελεθυθερίας».

antonis sousamoglou gia loizo entro

Αντώνης Σουσάμογλου

Συνοδοιπόροι του Αντώνη Σουσάμογλου σε αυτό το ταξίδι στις μελωδίες του Λοΐζου είναι η Δήμητρα Γαλάνη, που υπήρξε συνεργάτης του μεγάλου συνθέτη, ο Φοίβος Δεληβοριάς, καθώς και η Γιώτα Νέγκα, οι οποίοι θα ερνηνεύσουν γνωστά τραγούδια του σπουδαίου δημιουργού σε συμφωνικές διασκευές, αναζητώντας εκλεκτικές συγγένειες με κλασικούς συνθέτες, μέσα από νέες, ανατρεπτικές, ενορχηστρώσεις. «Πρόκειται για μελωδίες διαχρονικές», συμπληρώνει ο κ. Σουσάμογλου, «Έχουν μια φαινομενική απλότητα, αλλά αυτή η απλότητα είναι φτιαγμένη με πολύ μαεστρία για να αναπνεύσει ο στίχος, για να γίνει σημαντικό το μήνυμα. Δεν είναι τυχαίο που ο κατάλογος του Λοΐζου είναι από τους λίγους στο ελληνικό τραγούδι που έχει συνδεθεί τόσο άρρηκτα με ιδέες».

Στο αφιέρωμα που θα ακούσουμε αυτό το Σάββατο, η Κ.Ο.Θ. υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη θα παρουσιάσει τη συμφωνική σουίτα Loizos Recomposed του Αντώνη Σουσάμογλου, βασισμένη σε μουσικά θέματα του τιμώμενου συνθέτη.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b