MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Escape Weekends: Πάρος

Ενα από τα δημοφιλέστερα νησιά των Κυκλάδων, η Πάρος βλέπει τα τελευταία χρόνια το επίπεδο του τουρισμού της να βελτιώνεται θεαματικά. Απο τον Τάσο Τσομπανίδη

author-image Τάσος Τσομπανίδης

Το νέο αεροδρόμιο, που τέθηκε σε λειτουργία το 2016, έκανε το νησί προσιτό σε ξένους τουρίστες που δεν έχουν καμία σχέση με τους άφραγκους πιτσιρικάδες με τα σακίδια που κάποτε “βούλιαζαν” την Παροικιά και τη Νάουσα τον Αύγουστο.

Παράλληλα βελτιώνονται και οι υποδομές. Η ζήτηση για ενοικιαζόμενα σπίτια και πολυτελείς βίλες κοντά στην θάλασσα είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση για πεντάστερα ξενοδοχεία, τα οποία λείπουν από το νησί – όχι για πολύ, όμως. Η Πάρος έχει μπει στον χάρτη των επενδυτών του χώρου και στο άμεσο μέλλον αναμένεται να εμπλουτιστεί με πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, μαρίνες για μεγάλα σκάφη και όλα τα απαραίτητα για την γενικότερη αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών.

Η Πάρος τα έχει όλα. Πολλές και πανέμορφες παραλίες, πολλά και γραφικά χωριά, ποτάμια και πράσινο, βουνά και “σεληνιακά τοπία”, αρχαιολογικούς θησαυρούς, μοναστήρια και εκκλησίες, με κορυφαία την ιστορική Παναγιά Εκατονταπυλιανή.

Εχει, επίσης, εξαιρετικό φαγητό για όλα τα γούστα και τα βαλάντια και αμέτρητες επιλογές για διασκέδαση από το πρωί στην παραλία, μέχρι το ξημέρωμα στα δρομάκια της Νάουσας.

Paroikia 15

Μεταφορά-Διαμονή


Με τα σύγχρονα ταχύπλοα της Hellenic Seaways και ειδικότερα το”HIGHSPEED4”, θα βρίσκεστε στο νησί σε 3 ώρες και λίγα λεπτά.

Για την παραμονή σας διαλέξαμε την εντυπωσιακή παραλία της Χρυσής Ακτής και το ξενοδοχείο “Amaryllis Paros Beach Hotel”. Μια ανακαινισμένη, τετράστερη μονάδα, κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα, με πλούσιο πρωινό και δωρεάν ξαπλώστρες στην παραλία, η οποία διαθέτει beach bar και θαλάσσια σπορ.

Αξίζει να επισκεφτειτε:


Παροικιά

Παναγία η Εκατονταπυλιανή

Ενα θρησκευτικό μνημείο με ιστορία 5 αιώνων, που διατηρεί ατόφιο τον λιτό διάκοσμό της, με έντονες τις αρχαικές επιρροές τόσο στο εσωτερικό, όσο στις κολώνες και στο τέμπλο. Στον ίδιο χώρο επισκεφθείτε το Βυζαντινό Μουσείο με σημαντικούς θησαυρούς. Ενημερωθείτε για τις ώρες που γίνεται δωρεάν ξενάγηση σε όλους τους χώρους της εκκλησίας.

Η πρωτεύουσα του νησιού έχει τον δικό της χαρακτήρα και ρυθμό. Περπατήστε στα γραφικά δρομάκια με τα κάθε λογής καταστήματα και τα φροντισμένα εκκλησάκια. Ιδιαίτερα ιστορικό στίγμα δίνουν τα απομεινάρια του Κάστρου απο την εποχή της Ενετοκρατίας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου
Δίπλα στην Εκατονταπυλιανή. Ευρήματα του κυκλαδικού πολιτισμού αλλά και της ελληνιστικής και αρχαικής περιόδου.

naoussa 9

Νάουσα

Το πιο γραφικό και κοσμικό χωριό της Πάρου. Πήρε το όνομά της από το ποτάμι που την διασχίζει και ο κλειστός κόλπος που την περιβάλει την έκανε περιζήτητη στους πειρατές. Το Ενετικό Κάστρο που ακόμα περικλύει το μοναδικό στις Κυκλάδες Λιμανάκι της, δεν κατάφερε να την προστατεύσει από τον Μπαρμπαρόσσα. Οι εκκλησίες της Νάουσας, με κορυφαία την Παναγιά που δεσπόζει στο υψηλότερο σημείο της, δίνουν πρόσθετο χρώμα. Το κέντρο της νυχτερινής ζωής είναι το Λιμανάκι, στο οποίο συγκεντρώνονται μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ του νησιού. Η παραλία δίπλα στο Λιμανάκι είναι άλλο ένα «μαγικό» σημείο, με μοναδική θέα και ατμοσφαιρικά μπαράκια πάνω στην θάλασσα.

Κολυμπήθρες

Λίγα χιλιόμετρα έξω απο την Νάουσα σχηματίζεται ένας σχετικά κλειστός κόλπος όπου υπάρχουν γεωλογικοί σχηματισμοί με μεγάλους λίθους αλλά και λίγα απομεινάρια απο τον αρχαιότερο οικισμό του νησιού. Η περιοχή έχει πιστοποιηθεί ώς ¨Περιβαντολογικό Πάρκο” και υπάρχουν μικροί κόλποι να κάνετε μπάνιο αλλά χωρίς υποδομές. Σε συνέχεια του Πάρκου απλώνεται η χερσόνησος του Αι Ιωάννη του Δέτη και η οργναωμένη παραλία Μοναστήρι. Για τους γεωλογικούς σχηματισμούς αλλά και τα υπόλοιπα μοναδικά στοιχεία που συνθέτουν το περιβάλλον της Χερσονήσου υπάρχει το Κέντρο Πληροφόρησης χορηγία του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”.

Χρυσή Ακτή

Μία οργανωμένη παραλία με απέραντη αμμουδιά που προστατεύεται απο τον βοριά. Μην χάσετε την ευκαιρία να περπατήσετε παραλιακά, για να συναντήσετε και άλλες, όμορφες παραλίες όπως τα Τσαρδάκια, τη Μεσάδα και τον Λογαρά. Στην τελευταία βρίσκεται το περίφημο beach bar Punda Beach, σημείο συγκέντρωσης και παραθαλάσσιου γλεντιού για τους νεαρούς – και όχι μόνο – επισκέπτες της Πάρου.

Πρόδρομος

Ενας οικισμός που διατηρεί τον δικό της κυκλαδίτικο ρυθμό. Γραφικά στενάκια και εκκλησίες, με κυριότερη του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, αλλά και γραφικά μαγαζιά με ποιοτικό φαγητό και κύριες επιλογές απο την παραδοσιακή παριανή κουζίνα.

marpissa

Μάρπησσα

Ενας πολύ γραφικός οικισμός, με ιδιαίτερο πολιτισμικό ενδιαφέρον και την εσωτερική πλατεία με θέα στην θάλασσα. Ενημερωθείτε για τα ωράρια και επισκεφθείτε το “Λαογραφικό Μουσείο”και το “Μουσείο Γλυπτικής Περαντινού”.

Λεύκες

Ενα από τα ωραιότερα, ορεινά χωριά των Κυκλάδων, οι ανηφορικές Λεύκες θέλουν γερά πόδια αλλά αξίζουν τον κόπο. Ξεκουραστείτε στα παραδοσιακά καφενεία και απολαύστε τοπικές λιχουδιές στα πολύ καλά εστιατόρια.

Αγιος Φωκάς

Απο την Παροικιά κινηθείτε βόρεια για 15 λεπτά και θα αντικρύσετε το ακρωτήρι του Αγίου Φωκά. Εκεί διασώζεται ένα τμήμα απο τον παλαιό φάρο του νησιού με τα σπίτια των φαροφυλάκων. Ιδιαίτερα γραφικό το ομώνυμο εκκλησάκι.

Κριός -Μαρσέλλο

Στον δρόμο προς τον Αγιο Φωκά θα συναντήσετε τις δύο αυτές όμορφες και οργανωμένες παραλίες, με μικρά ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια.

Αγία Ειρήνη

Μια μικρή και πράσινη παραλία, σε μια κατάφυτη περιοχή, με το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης να γίνεται ένα με την θάλασσα. Ιδιαίτερα φροντισμένη η μοναδική ταβέρνα της.

Αλυκές

Ενα ψαροχώρι με έναν γραφικό μώλο κι ένα λιμάνι γεμάτο παραδοσιακά ψαράδικα καίκια. Ολα τα μαγαζιά είναι καλαίσθητα και ο κεντρικός δρόμος είναι πεζοδρομημένος. Εκεί εκθέτουν οι ψαράδες την ψαριά της ημέρας – και κυρίως τα χταπόδια, που λιάζονται κρεμασμένα σε σχοινιά πριν ψηθούν στα κάρβουνα.


Αλλες παραλίες

Στη διαδρομή απο την Χρυσή Ακτή προς την Νάουσα θα βρείτε μια σειρά απο παραλίες όπως η Γλυφάδα, τα Μάρμαρα, η Αμπελος και ο Καλόγηρος. Η τελευταία είναι γνωστή για την ιαματική λάσπη της. Στην συνέχεια οι κοσμικές Μεγάλη και Μικρή Σάντα Μαρία αλλά και το ερημικό αλλά πολύ γραφικό Καρνάγιο.

Προς την πλευρά της Παροικιάς υπάρχουν οι παραλίες του Δρυού, η Γλύφα, ηΤρυπητή, ο Φάραγγας και ο Παρασπόρος.

Αξίζει να δοκιμάσετε

  • Siparos”

Στην περιοχή “Ξιφαράς”, σε απόσταση 4 χλμ. απο την Νάουσα. Ενα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού, με ατμοσφαιρικό περιβάλλον, πολύ καλό σέρβις κι μενού που συνδυάζει πλούσια επιλογή σε θαλασσινά και gourmet καινοτομίες. Ολα γίνονται με την έμπειρη καθοδήγηση του ιδιοκτήτη κ Καραμήτσου και της αδερφής του. Εκει μπορείτε να απολαύσετε ένα ρομαντικό δείπνο απέναντι από το Ηλιοβασίλεμα. (Τηλ 6977017925).

  • Μario”

Το must εστιατόριο στο Λιμανάκι της Νάουσας. Η “ψυχή” του μαγαζιού, ο Μάριος Τσαχπίνης, σε στενή συνεργασία με την ομάδα του, θα σας δώσουν όλη τους την θετική ενέργεια. Το μενού περιλαμβάνει πολλά θαλασσινά, φρέσκα ψάρια αλλά και κρέατα και τα περισσότερα υλικά έρχονται από την φάρμα του Μάριου, έξω από τη Νάουσα, στην οποία αφιερώνει μεγάλο μέρος της – αστείρευτης- ενέργειάς του. (Τηλ 6975221018).

  • Mατζουράνα”

Σε ένα σημείο με εξαιρετική θέα, λίγο έξω απο την Νάουσα, στο μπαλκόνι της ιδιοκτήτριας Αννας θα δοκιμάσετε τα σχετικά λίγα αλλά ξεχωριστά πιάτα της. (Τηλ 6975537686),

  • Kαλλιτεχνικό Καφενείο”

Στον παραδοσιακό οικισμό του Πρόδρομου και μέσα στα γραφικά δρομάκια του η Μαρία Ραγκούση με τον σύζυγό της και δεινό ψαρά Αντώνη θα σας προσφέρουν ένα ιδανικό τραπέζι με όπλα την γευστική παράδοση του νησιού αλλά και την φαντασία της Μαρίας.(Τηλ 2284042033)

Χρήσιμες Πληροφορίες (Φαγητό και Διασκέδαση)

Νάουσα “Το ουζερί των Ναυτικών”(2284051662),”Μπαρμπαρόσσα”'(2284051438),”Το Παραδοσιακό”(2284051240)

Αμπελάς “Η Ταβέρνα του Δαμιανού”(2284051057)

Πρόδρομος “Τσιτσάνης”(2284041375”

Αλυκή “Το μπαλκόνι του Ακη” (2284091512)

Δρυός “Κύμα”(2284041906), “Μαρκάκης” (2284041913)

Αγία Ειρήνη “Θαλάμι” (2284053351)

Μεταφορά
Ενημερωθείτε αναλυτικά για το δρομολόγια απο το www.hellenicseaways.gr.Επίσης εάν χρειασθείτε τοπικό τουριστικό γραφείο απευθυνθείτε στο “Erkyna Travel” (2284022654)

*Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά του Φραγκίσκου Κεφαλά ιδιοκτήτη του “Photo Frank Studio”(6972668981)


Hellenic Seaways

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b