MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

«Ποιητικό αίτιο»: Εικαστική σύν(τ)αξη στην Άνδρο

Για μία ακόμη χρονιά ανοίγουν τα πανιά τους, στην Άνδρο, οι «Πλόες», ο εικαστικός θεσμός που κάθε καλοκαίρι φιλοξενείται στην καρδιά της Χώρας, Ίδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Με την φετινή, 24η διοργάνωση, που φέρει τον τίτλο «Ποιητικό αίτιο», ολοκληρώνεται η τετραλογία η οποία είναι αφιερωμένη στη φύση και το περιβάλλον, με την ευρύτερη δυνατή σημασία τους, μέσα στα οποία εντάσσεται ο εαυτός μας και οι σχέσεις μας, οι πράξεις και οι ευθύνες μας, οι μνήμες και οι καθημερινές μας συμπεριφορές.

Θέμα της φετινής έκθεσης, γύρω από το οποίο αρθρώνονται τα έργα που παρουσιάζονται, είναι το υποκείμενο που δρα και ενεργεί, απέναντι στη φύση, που εκλαμβάνεται εδώ ως πάσχον σώμα, υφιστάμενο εξοντωτική εκμετάλλευση από τις ανθρώπινες συλλογικότητες. Έτσι, οι σχέσεις ανθρώπου και φύσης διέπονται από ευθύνες και συνέπειες, που αντικατοπτρίζονται στους τρόπους συμπεριφορών κι αντιλήψεών μας. Η συνθήκη αυτή, που εμφανίζεται μέσα από υπαινιγμούς των έργων τέχνης, παρέχει στους θεατές κίνητρα περισυλλογής κι ερωτήματα ως προς την ανάληψη ευθυνών και δράσης, αποτελώντας έτσι το «Ποιητικό αίτιο» της έκθεσης.

andros kakouriwtis 2018

Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν με έργα τους έντεκα εικαστικοί καλλιτέχνες, οι Στέλιος Αλεξάκης, Γιάννης Καστρίτσης, Κώστας Κερεστεντζής, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Κυριακή (Χαραλαμπίδου), Φωτεινή Οθωναίου, Μίλτος Παντελιάς, Βασίλης Παπατσαρούχας, Παναγιώτης Πασάντας, Μαρία Στέφωση, Δημήτρης Τζαμουράνης, καθώς και 36 καλλιτέχνες του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαμόρφωσαν ένα ομαδικό «έργο-περιβάλλον» (installation), που θα παρουσιαστεί στον χώρο της έκθεσης.

Παράλληλα, παρουσιάζονται και ορισμένα έργα αναφοράς από τις τρεις προηγούμενες ενότητες της τετραλογίας («Νηπενθή και εωθινά», 2015, «Επικράτειες του Νότου», 2016, «Εύκρατη ζώνη», 2017). Την έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b