MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Art Athina: Η σύγχρονη τέχνη κατακλύζει το Ωδείο Αθηνών

Σε έναν χώρο ιστορικό για την ελληνική τέχνη, το Ωδείον Αθηνών, στο κέντρο της πόλης, φιλοξενείται από την Τετάρτη 20 Ιουνίου η 23η Art Athina, η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, που θα υποδέχεται το φιλότεχνο κοινό από σήμερα Πέμπτη έως και την Κυριακή 24 Ιουνίου.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Τους δύο υπόγειους χώρους του Ωδείου, εκεί όπου φιλοξενήθηκε για χρόνια το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στον Πολυχώρο Ω2, όπου παρουσιάστηκαν μερικές εξαιρετικές εκθέσεις του Οργανισμού ΝΕΟΝ, καταλαμβάνουν τα περίπτερα 53 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και οι χώροι όπου θα διεξαχθεί το παράλληλο πρόγραμμα της φουάρ –συζητήσεις, προβολές, αφιερώματα κ.ά.– ενώ οι περφόρμανς που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα θα διεξάγονται σε όλους τους χώρους του Ωδείου, προσφέροντας έτσι και στους περαστικούς την ευκαιρία για μια «τυχαία συνάντηση» με τη σύγχρονη τέχνη.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος της φετινής Art Athina από την καλλιτεχνική της διευθύντρια Σταματία Δημητρακοπούλου, ανακοινώθηκαν τα νέα χαρακτηριστικά της φουάρ, που στόχο έχουν το άπλωμά της στο χώρο και το χρόνο της πόλης: το Art Athina Workspace, ένα δικό της art residency, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνέργεια με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Art Athina Open Studios, που επιδιώκει να φέρει σε επαφή νεαρούς συλλέκτες και νέους καλλιτέχνες.

artathinaIMG 6357

Στο πάνελ διακρίνονται η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, Γιάννα Γραμματοπούλου, η καλλιτεχνική διευθύντρια, Σταματία Δημητρακοπούλου και ο Βαγγέλης Χαραλάμπους εκ μέρους της εταιρείας παραγωγής Be Best.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ανακοινώθηκε και ο νικητής του βραβείου που θεσμοθετήθηκε από τo Copelouzos Family Art Museum και την Αrt Athina, και θα απονεμηθεί, για πρώτη φορά φέτος, στον ζωγράφο Χρήστο Μπουρονίκο. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 10.000 ευρώ, θα απονέμεται κάθε χρόνο σε Έλληνα καλλιτέχνη που συμμετέχει στην Art Athina για το σύνολο του έργου του. «Κύριος στόχος του Μουσείου είναι το βραβείο να λειτουργήσει υποστηρικτικά για την προβολή της σύγχρονης τέχνης και το έργο των Ελλήνων καλλιτεχνών», επισήμανε ο συλλέκτης Δημήτρης Κοπελούζος.

Ο Χρήστος Μπουρονίκος, που βραβεύτηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή (Δημήτρης Κοπελούζος, Κατερίνα Κοσκινά, Μαρία Τσαντσάνογλου, Μαρία Μαραγκού, Ελένη Γατσά) για την «εξαιρετική πρόσφατη ατομική έκθεσή του καθώς και για την εξέλιξη που παρουσιάζει η δουλειά του», ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Το βραβείο θα απονεμηθεί το Σάββατο, 23 Ιουνίου, στις 19.00 στο περίπτερο της γκαλερί «7».

artathinaIMG 5922

Το πρόγραμμα της Art Athina 2018

Main: Η κυρίως έκθεση στους δύο βασικούς χώρους του Ωδείου Αθηνών, όπου γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τις προτάσεις τους. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν οι αίθουσες τέχνης: a. antonopoulou.art, Agathi-kartalos, Alma Contemporary Art Gallery (Αθήνα – Τρίκαλα), Anna Pappas Gallery (Μελβούρνη), Argo Gallery, Artforum Gallery (Θεσσαλονίκη), Artprisma (Πειραιάς), Artzone 42, Can Christina Androulidaki Gallery, Cheapart, Cube Gallery (Πάτρα), Depo Darm, ekfrasi – Yianna Grammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery, Eleni Koroneou Gallery, Epsilon Art Gallery (Λουτράκι), Françoise Heitsch (Μόναχο), Gallery Ersi, Gallery «7», Genesis Gallery, Ikastikos Kiklos DL, Ikastikos Kiklos Sianti, Ileana Tounta Contemporary Art Center, Kalfayan Galleries (Αθήνα – Θεσσαλονίκη), kaplanon5 & ena contemporary, Kappatos Gallery, Lola Nikolaou (Θεσσαλονίκη), Mihalarias Art, Nitra Gallery (Αθήνα – Θεσσαλονίκη), Peritechnon Karteris, Skoufa Gallery, The Breeder Gallery, Zina Athanassiadou Gallery (Θεσσαλονίκη).

Highlights: Νέες γκαλερί εκτός συνόρων έρχονται στην Art Athina κατόπιν πρόσκλησης της καλλιτεχνικής διευθύντριας Σταματίας Δημητρακοπούλου, με στόχο να παρουσιάσουν φρέσκιες ιδέες. Φέτος φιλοξενούνται γκαλερί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Feature: Ενότητα με θεματική που ορίζεται κι οργανώνεται από έναν επιλεγμένο επιμελητή. Φέτος την ενότητα υπό τον τίτλο «Pseudomorphs» επιμελείται η Άρτεμις Μπαλτογιάννη, προσκαλώντας δέκα γκαλερί από το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Γλασκόβη και τη Νέα Υόρκη. H συγκεκριμένη ενότητα δανείζεται τον τίτλο της από τα ορυκτά που σχηματίζονται από τη χημική ή δομική αλλαγή μιας ουσίας, διατηρώντας ωστόσο το αρχικό εξωτερικό τους σχήμα. Κάπως έτσι και οι «Ψευδομορφές» στην προκειμένη περίπτωση φέρνουν σε επαφή καλλιτέχνες που εξερευνούν διφορούμενες θεματικές ενότητες, όπως η πολιτική ταυτότητα και τα ζητήματα της μετακίνησης, που απασχολούν την Ελλάδα σήμερα.

art athina 2018

Design: Στον κεντρικό χώρο του Πολυχώρου Ω2 η Gallery Antiqua παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο ιταλικό και σουηδικό design της περιόδου 1945-1975, μέσα από σπάνια έργα αρχιτεκτόνων που αναγνωρίζονται ως πρωτοπόροι του παγκόσμιου κινήματος μοντερνισμού του περασμένου αιώνα. Η εγκατάσταση των design studio, objects of common interest με έδρα τη Νέα Υόρκη, σχεδιασμένη για την Art Athina 2018, θα υποδέχεται τους επισκέπτες της φουάρ.

Video: Το φετινό πρόγραμμα βίντεο υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και περιλαμβάνει την προβολή έργων της Σουηδής Νάταλι Ντζάρμπεργκ (Nathalie Djurberg) και της Ολλανδής Ρινέκε Ντίτζκστρα (Rineke Dijkstra). Πρόκειται για δύο προβολές που επιλέχτηκαν ειδικά για να παρουσιαστούν στην Art Athina και διερευνούν, με διαφορετική καλλιτεχνική γλώσσα, οριακές ψυχολογικές καταστάσεις, πλούσιες σε συμβολικά και συναισθηματικά νοήματα, που επιχειρούν να καταστήσουν τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης πιο κατανοητές. 

artathina 3

Η Ρινέκε Ντίτζκστρα, ανατρέχοντας σε μια άμεση και ανεπιτήδευτη γλώσσα, εστιάζει στη σύγχρονη πολυπλοκότητα των ταυτοτήτων, στην καταγραφή των πολιτιστικών διαφορών ανάμεσα στη Δυτική και στην πρώην Ανατολική Ευρώπη και στη ρευστότητα των απεικονίσεων των νέων ανθρώπων, όπου συνυπάρχουν η προσποίηση των ρόλων με τη φυσικότητα του σώματος, η αυθάδεια με τη σεμνοτυφία και η αθωότητα με τη διεκδίκηση της εμπειρίας.

Η Νάταλι Ντζάρμπεργκ, βασισμένη σε παραμορφωμένες μινιατούρες και κινούμενα σχέδια από πηλό, δημιουργεί μια σειρά σύγχρονων παραμυθιών που απεικονίζουν τη ψυχοσεξουαλική διάσταση των διαφόρων ανθρώπινων και ζωωδών επιθυμιών. Στα έργα αυτά το γκροτέσκο και τα χιουμοριστικά στοιχεία συνυπάρχουν με τη δραματοποίηση ορισμένων βασικών φυσικών ενστίκτων, όπως η ζήλια, η εκδίκηση, η απληστία, η υποταγή και η λαγνεία, τις οποίες προσπάθησε να απωθήσει η νεωτερικότητα.

Tribute: Το φετινό αφιέρωμα τιμά τη μνήμη της αυστριακής ζωγράφου γεωργιανής καταγωγής Ταμούνα Σιρμπιλάντζε (Tamuna Sirbiladze). Σε συνεργασία με την γκαλερί Καρίμ (Charim Gallery) και την αυστριακή πρεσβεία στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν έργα (παστέλ σε ακατέργαστο καμβά) της συνεργάτιδας και συζύγου του Φρανζ Βεστ (Franz West), η οποία κινήθηκε ανάμεσα στην παραστατικότητα και την αφαίρεση. O κριτικός και ποιητής Μπένεντικτ Λέντεμπουρ (Benedikt Ledebur) και ο ιστορικός τέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων, Ντένης Ζαχαρόπουλος, μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν για το έργο της, ενώ θα παρουσιαστεί έκδοση αφιερωμένη στο έργο της.

Independent Projects: Ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν πρότζεκτ στο πλαίσιο της φουάρ. Παρόντες, μεταξύ άλλων, οι Hypercomf -ένα νεοϊδρυθέν, πλασματικό εταιρικό προφίλ, που παράγει εγκαταστάσεις υβριδικής, μαλακής και άβολης τέχνης, χρηστικά αντικείμενα και ποίηση. Για την Art Athina δημιουργούν έναν χώρο εγκατάστασης για την παρουσίαση της νεότερης ενδυματολογικής της δημιουργίας, το παλτό αυτοκινήτου. Το παλτό είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υφάσματά και ρούχα και φοριέται από ένα αυτοκίνητο Mercedes Benz του ’92. Οι γνωστοί από την περυσινή τους συμμετοχή ΣΕΡΑΠΙΣ, μια ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, που μεταξύ άλλων παράγει ρούχα και αντικείμενα τέχνης με θέματα από το σύμπαν της ναυτιλίας. Φέτος στην Art Athina στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής ευθύνης, παρουσιάζουν μια καμπάνια διαφημιστικών σταντ που προωθούν το πνευματικό όραμα που διαπνέει όλο το φάσμα των λειτουργιών της εταιρείας.

Το Enterprise Projects, επίσης, επιστρέφει στην Art Athina και παρουσιάζει το «EPJournal», την πρόσφατη εκδοτική του πρωτοβουλία, που παίρνει τη μορφή μιας διμηνιαίας διαδικτυακής έκδοσης ενός θεωρητικού και ερευνητικού κειμένου σε σχέση με την τέχνη στα ελληνικά και τα αγγλικά. Το 3 137 παρουσιάζει τον πρόλογο του νεοσύστατου θεσμού Gabriela, καλώντας την Ρατζά Καλίντ (Raja’a Khalid) να φτιάξει ένα ηχητικό έργο για το τμήμα επικοινωνίας του νέου ινστιτούτου. Ένας ιός απλώνεται στη φουάρ με αφίσες και έντυπο υλικό δίνοντας πληροφορίες για τον τηλεφωνικό αριθμό που μπορείς να απολαύσεις το έργο. Οι Arbit City δημιουργούν μια Βεξιλολογική Στραπατσάδα. Εμπνευσμένη από μια ιστορία σαπουνόπερας και τραγωδίας, η ομάδα καλεί το κοινό να πάρει στιγμιαία θέση για το μιξάρισμα ηθών και ηθικών και θέτει μια νέα οδό πλεύσης: αυτή των Κακόκαλων.

Talks: Σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από τον κόσμο της τέχνης, διευθυντές μουσείων, επιμελητές φουάρ, ιστορικούς τέχνης, προσκαλεί η ανεξάρτητη επιμελήτρια Κατερίνα Νίκου που υπογράφει το πρόγραμμα συζητήσεων της Art Athina. Παράλληλα προγραμματίζεται και μια σειρά performative lectures από τον ομότιμο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, Χάρη Ξανθουδάκη. (Αναλυτικά το πρόγραμμα των συζητήσεων στο επισυναπτόμενο αρχείο).

Performances: Το πρόγραμμα περφόρμανς περιλαμβάνει καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από τις συμμετέχουσες γκαλερί. (Αναλυτικά το πρόγραμμα των performances στο επισυναπτόμενο αρχείο).

artathinaIMG 5995

art-athina-2018-programma-talks.pdf
art-athina-2018-programma-performances.pdf

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b