MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
06
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

«Μνήμη Ζωγραφική» από τον Χρόνη Μπότσογλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Μια μικρή «αποτίμηση ζωής», βγαλμένη από το εργαστήρι του ζωγράφου, αποτελεί την πιο προσωπική, ίσως, έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου στο Kαφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ο σημαντικός καλλιτέχνης και δάσκαλος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών «αποκαλύπτεται» μέσα από μια σειρά έργων που χρονολογούνται από τα χρόνια σπουδής ώς τις μέρες μας. Λάδια, ακουαρέλες και ανάγλυφα συνιστούν «σελίδες ημερολογίου», που αποτυπώνουν τον ζωγράφο και τους οικείους του. Παρουσιάζονται η μητέρα, η σύντροφός του Ελένη –από νέο κορίτσι μέχρι σήμερα– οι κόρες του και βέβαια ο ίδιος. Εκτός από τα έργα τού ατελιέ, εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό σελίδες από τα ζωγραφικά του ημερολόγια, με προσωπικές σημειώσεις και πρωτόλειες ιδέες έως αυτόνομες δημιουργίες.

Η έκθεση «Μνήμη Ζωγραφική», που επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, προσκαλεί τους επισκέπτες να «αγγίξουν» το «βλέμμα» του Μπότσογλου μέσα από τα σχέδια και τις προσωπικές σημειώσεις του σημαντικού δημιουργού. Σε αυτές τις μικρές εικόνες καταγράφονται οι ζωγραφικές εμμονές και οι «στιγμές» του δασκάλου που λειτούργησαν σαν σπινθήρες για μεγαλύτερα έργα.

Ζωγράφος βιωματικός και συχνά αυτοαναφορικός, ο Μπότσογλου καταδύεται με τα χρόνια στον εαυτό, προκειμένου να μιλήσει για τον άλλο. Ο ίδιος λέει: «Δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο από το να ξαναρχίζω από τον εαυτό μου». Κι αλλού πάλι: «Το σώμα μας είναι σπίτι. Ο καλλιτέχνης πρέπει να κάνει το σπίτι του δρόμο». Η έκθεση «Μνήμη Ζωγραφική» πραγματεύεται τη λειτουργία της μνήμης, η οποία, όπως λέει ο ζωγράφος, «είναι προνόμιο των γηρατειών. Εγώ γέρος είμαι πλέον, άρα έχω ετούτο το προνόμιο».

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
«Κλεμμένος Πειρατής» – «Beauty and Blue»: Το διπλό εκθεσιακό ταξίδι του Απόστολου Χαντζαρά στην Πάτμο
Εικαστικά
Kalliste – Corso Greek: Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα της Διεθνούς Μπιενάλε Τεχνών της Φωτιάς BIBAF26
Εικαστικά
Ιόλη Τζανετάκη: Το θραύσμα είναι ένας τρόπος να σκεφτούμε τη σχέση μας με την ιστορία και τη μνήμη
Εικαστικά
Μετεώρημα Ι-II: Στα Κύθηρα, η ζωγραφική της Βασιλικής Κοσκινιώτου “συναντά” τoν Νίκο Καρούζο
Εικαστικά
Μουσείο Μπενάκη: Τέσσερις εκθέσεις που ξεχωρίζουν το φθινόπωρο του 2026
Art & Culture
Όσο κρατάει ο μπάλος, όσο κρατάει μια ζωή…
Εικαστικά
Τοπία της Ψυχής: Έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης στη Σπάρτη αφιερωμένη στο έργο του Wassili Lepanto
Εικαστικά
Θραύσματα και ορίζοντες: Σύγχρονες συναντήσεις με την κλασική αρχαιολογία στη Σάμο
Εικαστικά
ΕΜΣΤ: Στον Γαλλο-Λιβανέζο Valentin Noujaïm το πρώτο βραβείο Mediterranean Video Art Production Grant
Εικαστικά
Ανδρίων Έργα και Ημέρες: Μια φωτογραφική έκθεση μνήμης της Άνδρου στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη
Εικαστικά
Μουσείο Ακρόπολης: Πανσέληνος Αυγούστου με διερυρμένο ωράριο και ξενάγηση
Εικαστικά
Κάπρος 2026: Ένα φεστιβάλ που θα γεμίσει τέχνη τα πάνω Τσέρια Μεσσηνίας