MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μεζέδες για τον Τελικό του Champions League: Tapas από την Μαδρίτη και γαρίδες από το Λίβερπουλ

Ο φετινός Tελικός του Champions League (Σάββατο 26.05, 21:45, COSMOTE TV) είναι άνισος τόσο από στατιστικής, όσο και από γαστρονομικής πλευράς.

Monopoli Team

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 12 τίτλους στο ενεργητικό της κι αν καταφέρει να κερδίσει και φέτος, θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που θα γιορτάσει την κατάκτηση του Κυπέλλου. Η Λίβερπουλ έχει κερδίσει μόνο 5 φορές και η τελευταία ήταν το 2005.

Από γαστρονομικής πλευράς η ανισότητα είναι ακόμα χειρότερη. Μπροστά στον πλούτο της Ισπανικής κουζίνας, η “βρετανική κουζίνα” ακούγεται σαν κρύο ανέκδοτο. Παρ’ όλα αυτά, εμείς καταφέραμε να ανακαλύψουμε αξιοπρεπείς μεζέδες βρετανικής προέλευσης, οι οποίοι μπορούν να σταθούν ισάξια δίπλα στα ισπανικά tapas στον μπουφέ που θα συνοδεύσει τον φετεινό τελικό.

ps1

Γαρίδες βουτυράτες

Ενας κλασσικός μεζές από το Λίβερπουλ, ο οποίος άρεσε τόσο πολύ στον Ιαν Φλέμινγκ, που τον έκανε ένα από τα αγαπημένα πιάτα του Τζέιμς Μποντ. Οι γαρίδες ευδοκιμούν στην περιοχή και ένας τρόπος για να συντηρηθούν όταν υπάρχει πληθώρα, είναι η αποθήκευσή τους σε βάζα με βούτυρο.

Υλικά
100γρ. Βούτυρο
2 πρέζες πιπέρι καγιέν
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
350γρ. γαρίδες, βρασμένες και καθαρισμένες

Την προηγουμένη του Τελικού λειώνουμε το βούτυρο σε μία μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το καγιέν και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε για να ζεσταθούν. Τις βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε ένα μπωλ. Μόλις κρυώσουν, τις μεταφέρουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά. Τις περιχύνουμε με το βούτυρο (το ξαναζεσταίνουμε αν χρειάζεται), καλύπτουμε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το βράδυ του Τελικού. Σερβίρουμε με ξεροψημένες φέτες ψωμιού.

se

Σκωτσέζικα αυγά

Κατά την ταπεινή γνώμη μου, αυτός είναι ο πιό εμπνευσμένος μεζές της βρετανικής κουζίνας. Το βασικό που χρειάζεται είναι να αγνοήσετε τα σχόλια περί υπερβολικής δόσης χοληστερίνης – και να φάτε όλα τα αυγά μόνοι σας. Μια φορά τον χρόνο δεν μετράει.

Υλικά
4 αυγά
275 γρ. κρέας χωριάτικου λουκάνικου
1 κ.τσαγιού φρέσκο θυμάρι
1 κ. σούπας μαιντανό
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
125 γρ. αλεύρι με αλάτι και πιπέρι
125 γρ. τριμμένη φρυγανιά
1 αυγό χτυπημένο
ελαιόλαδο

Βράζουμε τα αυγά σφιχτά. Ανακατεύουμε το κρέας του λουκάνικου με το θυμάρι, τον μαϊντανό και το κρεμμυδάκι και προσθέτουμε αλάτι και (μπόλικο) πιπέρι. Χωρίζουμε σε 4 μέρη και τα πιέζουμε για να γίνουν στρογγυλά και όσο το δυνατόν πιο επίπεδα.

Κυλάμε τα αυγά στο αλεύρι και τα τυλίγουμε προσεκτικά με το λουκάνικο. Πρέπει να καλυφθούν εντελώς. Τα κυλάμε πρώτα στο χτυπημένο αυγό και μετά στη φρυγανιά και τηγανίζουμε για 8-10 λεπτά σε πολύ καυτό λάδι. Στραγγίζουμε τα σε χαρτί κουζίνας.

cp

Τυρομπαλάκια Μαδρίτης

Αν βρείτε το ισπανικό τυρί μαντσέγκο, ακόμα καλύτερα. Αν όχι, μην ανησυχείτε. Είναι εθιστικά με ή χωρίς αυτό.

Υλικά
2 κ. σούπας σουσάμι
1/2 φλ. + 2 κ.σ. αλεύρι
1/2 κ.γ. Baking powder
1/4 κ.γ. Γλυκειά πάπρικα
2 αυγά
85 γρ. Cream cheese
¼ φλ. τριμμένο τυρί μαντσέγκο ή παρμεζάνα
Ελαιόλαδο
Μέλι

Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180C. Απλώνουμε το σουσάμι σε ένα ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 5-7 λεπτά.
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και την πάπρικα. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να στέκονται και προσθέτουμε τα τυριά, τους κρόκους, το σουσάμι και το μίγμα αλευριού.
Στρώνουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και βάζουμε την ζύμη μας κουταλιά-κουταλιά. Μεταφέρουμε το ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Ζεσταίνουμε το λάδι μέχρι να κάψει – οχι να καπνίσει. Κυλάμε την κάθε κουταλιά ζύμης σε ωμό σουσάμι και τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να χρυσοκοκκινίσουν. Τοποθετούμε τα τυρομπαλλάκια σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το επιπλέον λάδι και αν θέλουμε, τα περιχύνουμε με μέλι.

mo

Ελιές μαρινάτες

Tapas χωρίς ελιές δεν γίνονται. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ετοιμαστουν από την προηγουμένη.

Υλικά
250γρ. ελιές Καλαμών
2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες με την επιφάνεια μαχαιριού
1/4 κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
ξύσμα μισού πορτοκαλιού
φρέσκο θυμάρι ή δενδρολίβανο
1 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε σε ένα κατά προτίμηση γιάλινο μπωλ. Σκεπάζουμε με πλαστική μεβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος. Σερβίρουμε την επομένη, αφού τις αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μισή ώρα.

Περισσότερα από Διατροφή
VIMA_WEB3b