MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βιβλία στην πόλη: Η ατζέντα των εκδηλώσεων για το βιβλίο την εβδομάδα 14 – 21 Μαΐου

Η εβδομάδα 14 – 21 Μαΐου είναι μια εβδομάδα γεμάτη από εκδηλώσεις, με κοινό γνώμονα την ανάδειξη του βιβλίου, που σας προσκαλούν να ανακαλύψετε λίγη περισσότερη από τη μαγεία της λογοτεχνίας…

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Δευτέρα 14 Μαΐου

  • Η Αντιδημαρχεία Παιδείας, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Βριλησσίων και οι εκδόσεις Μεταίχμιο σας προσκαλούν στην παρουσίαση
    του νέου βιβλίου του Διονύση Π. Σιμόπουλου «Είμαστε αστρόσκονη – Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος», ώρα 18.00 στην αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος» του Δήμου Βριλησσίων (πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, πρώην ΤΥΠΕΤ, Υμηττού και Πλαταιών). Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Π. Σιμόπουλος θα μιλήσει για το αέναο ταξίδι της ύλης που απαρτίζει το σύμπαν, θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.
  • Το βιβλιοπωλείο 4 Books and more και οι εκδόσεις Μεταίχμιο σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στην αστυνομική λογοτεχνία, ώρα 19.30 στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Δελφών 66, Αιγάλεω). Η συγγραφέας Χίλντα Παπαδημητρίου θα μας συστήσει τον ήρωά της Χάρη Νικολόπουλο που «Για μια χούφτα βινύλια» μπήκε στο τμήμα Ανθρωποκτονιών και από τότε αποφάσισε να ακολουθήσει τη Συχνότητα του θανάτου. Κι επειδή το παρελθόν βρίσκεται πάντοτε σε απόσταση αναπνοής από το παρόν, θα υπενθυμίζει διαρκώς στον εαυτό του τους στίχους: Μην τους πιστεύεις ό,τι κι αν πουν / Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς. Η συγγραφέας θα μας ξεναγήσει στην ελληνική και ξένη αστυνομική λογοτεχνία και θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.
  • O Bodo Kirchhoff, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Όταν δεν το περιμένεις», θα βρεθεί στην Αθήνα, ώρα 20.00 στο Ινστιτούτο Γκαίτε, για μία συνάντηση και γνωριμία με τους Έλληνες αναγνώστες. Στη Γερμανία το βιβλίο του γνώρισε την αποδοχή του κοινού και των βιβλιοπωλών και διακρίθηκε με το Γερμανικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2016 (Deutsche Buchpreis 2016). Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν η ποιήτρια Χριστίνα Οικονομίδου, που θα συντονίζει τη συζήτηση, και ο συγγραφέας Μιχάλης Μοδινός. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και στα γερμανικά, με διερμηνεία.
  • Το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Σύλλογος Αρχιτεκτόνων – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων οργνώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Σγούτα «A Journey with the Architects of the World», στις 19.00, στο Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη. Το βιβλίο αναδεικνύει μερικές από τις πιο καθοριστικές εξελίξεις που άφησαν την σφραγίδα τους στην μεταβολή της αισθητικής του δομημένου περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια. Περιλαμβάνει και ένα ημερολόγιο με πάνω από 150 αναφορές σε εμπειρίες και σκέψεις που πηγάζουν από γεγονότα σχετικά με αρχιτέκτονες και αρχιτεκτονική – και στις πέντε ηπείρους. Την εκδήλωση θα προλογίσει η Φανή Βαβύλη, αρχιτέκτων, καθηγήτρια ΑΠΘ, Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος UIA. Για το βιβλίο θα μιλήσουν:  Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος – συγγραφέας, Παύλος Λέφας, αρχιτέκτων, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Γιάννης Μιχαήλ, αρχιτέκτων – πολεοδόμος, Δημήτρης Φιλιππίδης, αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
  • Τα Public και οι Εκδόσεις Ωκεανός σας προσκαλούν ώρα 20.30, στην αίθουσα του Public Café Συντάγματος (5ος όροφος) στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Χαρδαβέλλα και του Κωνσταντίνου Κ. Χαρδαβέλλα «12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ». Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Τατιάνα Στεφανίδου θα “ανακρίνει” τους δύο συγγραφείς, ενώ αμέσως μετά το κοινό θα έχει την δυνατότητα να θέσει τα δικά του ερωτήματα σε πατέρα και υιό. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιούλη Τσακάλου, Blogger, Δημιουργός της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Γεωργία Ρετετάκου, Blogger, Διαχειρίστρια της ομάδας Βιβλίων Έργα. 
777

Τετάρτη 16 Μαΐου

  • Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και οι εκδόσεις αρμός μας προσκαλούν στην παρουσίαση της νέας έκδοσης του βιβλίου του Γιάννη Βλαστάρη «Λεξικό χωρίς γραβάτα», την Τετάρτη 16 Μαΐου, στις 19.30 στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Για τη δημαγωγία και το φαινόμενο της “διπλής γλώσσας” στην πολιτική, στην οικονομία και στη δημοσιογραφία συζητούν με τον συγγραφέα: Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός και Επίτροπος στην Ε.Ε, Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Αντώνης Καρακούσης, διευθυντής της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ. Θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση.

 abibilio

Παρασκευή 18 Μαΐου

Οι Εκδόσεις Αρμός (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα) σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ιάκωβου Μαρτίδη «Το μήλο πάνω από τη μηλιά», ώρα 19.30. Tο αλφαβητάρι του «καταπληκτικού» γονιού. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Όλγα Νικολαϊδου, Δημοσιογράφος – Ηθοποιός, Μίνα Ταβουλάρη, Αρχαιολόγος και ο συγγραφέας του βιβλίου Ιάκωβος Μαρτίδης.

 35429239

Σάββατο 19 Μαΐου

  • Ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Μια αποκάλυψη για την παιδική κακοποίηση και το ηλεκτρονικό έγκλημα στην ελληνική κοινωνία. Ποιο είναι στ’ αλήθεια Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα; Ένα βιβλίο – διάλογο ανάμεσα στη μυθιστορία και τη σύγχρονη πραγματικότητα παρουσιάζει η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Φιλικής Εταιρείας & Τομπάζη 18) το Σάββατο 19 Μαΐου στις 19.30. Για το βιβλίο «Το παιδί με τη ριγέ μπλούζα» της Έλενας Χουσνή από τις Εκδόσεις Κύφαντα θα μιλήσουν οι:  Γρηγόρης Αζαριάδης, συγγραφέας – κριτικός λογοτεχνίας, Αργυρώ Λύτρα, δημοσιογράφος  και ο εκδότης Γιάννης Χουτόπουλος. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), Σέργιος Γκάκας.
  • Tο Ίδρυμα Κατακουζηνού και οι Εκδόσεις Σοκόλη μας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Θοδωρή Τσαπακίδη, με σκίτσα της Λιάνας Μελισσαράτου, «Ουρανός δωματίου» το Σάββατο 19 Μαΐου, στις 12:30. Θα μιλήσουν: Τιτίκα Δημητρούλια, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ – κριτικός λογοτεχνίας, Θωμάς Τσαλαπάτης, ποιητής. Θα διαβάσει: Ρούλα Πατεράκη, σκηνοθέτρια – ηθοποιός. Μουσική συνοδεία: Θοδωρής Ρέλλος (Mode Plagal). 

  • Ώρα 17.00 στο Cafe – Πολυχώρος “Αίτιον” (Τζιραίων 8-10) πραγματοποιηθεί παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της ποιήτριας Νικολέττας Ρεπάνη, με τίτλο «Δροσοσταλίδες της ψυχής μου» από τις Εκδόσεις Όστρια. Ομιλητές: Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών -Ποιήτρια Γιόλα Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου και Γιάννης Παπαθεοδώρου ,Ποιητής-Καθηγητής -Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κριτική στο βιβλίο από την συγγραφέα και διανοήτρια Παναγιώτα Μπλέττα. Συντονισμός της βραδιάς απο την Παναγιώτα Μπλέττα. Αφηγητές: η ποιήτρια Όλγα Αχειμάστου, ο τενόρος και ποιητής Βαλέριος Νατσκέμπια, η Ευστρατία Καραγεώργη, ο ερμηνευτής Βασίλης Διαμάντης. Την βραδιά θα πλαισιώσουν μουσικά: Βαγγέλης Κωστόπουλος (πιανο,πληκτρα), Εύα Κωνσταντίνου (φωνη), Νεφέλη Ευδοκία (φωνη), Νικόλαος Πατσιαούρας (φωνη), Βασίλης Διαμάντης (φωνη).
  • Οι Εκδόσεις Πηγή και η ποιήτρια Νίκη Ταγκάλου σας προσκαλούν στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής με τίτλο «Έρωτες εν τάφω» στον Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού “Αίτιον”, το Σάββατο 19/5 και ώρα 19.30. 
  • Οι Εκδόσεις Πατάκη και το Βιβλιοπωλείο Πλειάδες μας προσκαλούν το Σάββατο, 19 Μαΐου, στις 19.30. σε συζήτηση για το νέο βιβλίο του καθηγητή Γιώργου Θ. Μαυρογορδάτου «Μετά το 1922: H παράταση του διχασμού». Με τον καθηγητή θα συζητήσει ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Δημοσθένης Κούρτοβικ.

 370813

Δευτέρα 21 Μαΐου

  • Η Νορβηγικὴ Πρεσβεία, το Νορβηγικὸ Ινστιτούτο στην Αθήνα και οι εκδόσεις των Διορθώσεων μας προσκαλούν στην παρουσίαση της σειράς Ίψεν, που θα γίνει στις 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Θ’ απευθύνει χαιρετισμό η διευθύντρια του Νορβηγικού Ινστιτούτου δρ. Jorunn Økland. Ομιλητές (κατά σειρά ομιλίας): Άννα Σταυρακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεατρολογίας, ΑΠΘ, Γιάννης Μόσχος, σκηνοθέτης, διδάκτωρ Θεατρολογίας, αντικείμενο της διατριβής του οι ελληνικής παραστάσεις Ίψεν, 1894-2000, ΑΠΘ, Μαρία Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας, ΕΚΠΑ. Συντονιστής της παρουσίασης, ο επιμελητής της σειράς, Κωνσταντίνος Μ. Μάστρακας. Αναγνώστης αποσπασμάτων του Ίψεν, ο μεταφραστής της σειράς κ’ ηθοποιός Θεοδόσης Αγγ. Παπαδημητρόπουλος.
  • Οι εκδόσεις Άγρα, οι εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου και ο ΙΑΝΟS, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σας προσκαλούν σε μία εκδήλωση Αφιέρωμα στο Νέο Γαλλικό Νουάρ, με την παρουσία των τριών σπουδαίων σύγχρονων Γάλλων συγγραφέων: Caryl Férey, Hervé Le Corre και Jean-Bernard Pouy. Με τους συγγραφείς θα συνομιλήσουν οι: Σπύρος Γιανναράς συγγραφέας-μεταφραστής Θανάσης Μήνας δημοσιογράφος-ραδιοφωνικός παραγωγός Σταύρος Πετσόπουλος εκδότης (Άγρα) Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Στον ΙΑΝΟ της Σταδίου στις 20.30. 

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b