MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βιβλία στην πόλη: Η ατζέντα των εκδηλώσεων για το βιβλίο την εβδομάδα 19 – 26 Μαρτίου

Ήρθε αυτή η εποχή του χρόνου που κάθε άνθρωπος που αγαπά το βιβλίο, κοινώς κάθε “βιβλιοφάγος” αυτής της πόλης, θέλει να είναι ενήμερος για όλες τις εκδηλώσεις που αφορούν το βιβλίο – κάθε είδους που μπορεί να τον ενδιαφέρει – και που απολαμβάνει να κάθεται σε ένα cafe ή σε ένα βιβλιοπωλείο και να ακούει ενδιαφέρουσες συζητήσεις γύρω από αυτό. Η εβδομάδα 19 – 26 Μαρτίου είναι μια εβδομάδα γεμάτη από εκδηλώσεις, με κοινό γνώμονα την ανάδειξη του βιβλίου, που σας προσκαλούν να ανακαλύψετε λίγη περισσότερη από τη μαγεία της λογοτεχνίας…

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

  • Tη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 στις 20.00, στο Polis art cafe (Πεσμαζόγλου 5 Στοά του Βιβλίου) παρουσιάζονται οι δύο πρόσφατες εκδόσεις της Δρ. Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού: «Λευκάδιος Χερν και Πιερ Λοτί» (μελέτη) και «Χειραψίες μιας ασήμαντης μέρας» (ποιητική συλλογή). Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι: Ανθούλα Δανιήλ (κριτικός λογοτεχνίας), Μάνια Μεζίτη (μεταφράστρια), Γιάννης Νικολαΐδης (σκηνοθέτης). Μια συνδιοργάνωση με τον Κύκλο Ποιητών και την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών.
2017 09 01 1103 1

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

  • Σπουδαίες προσωπικότητες από διαφορετικούς τομείς, έρχονται στο Public Café Συντάγματος για να παρουσιαστεί μια άλλη, ελάχιστα γνωστή, πλευρά του εαυτού τους. Ο άγνωστος σε εμάς αλλά πολύ «δικός τους Άλλος». Η ποίηση του σύμπαντος και το σύμπαν της ποίησης. Η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ και ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος συναντώνται μια σημαδιακή ημέρα, αυτήν της εαρινής ισημερίας, στις 20 Μαρτίου 2018, στις 21.00, στο Public Cafe του Συντάγματος για να συντονίσουν τις δυνάμεις τους στην υποδοχή της άνοιξης. Η εαρινή ισημερία δίνει ίση διάρκεια σε μέρα και νύχτα και παράλληλα δημιουργεί ένα σκηνικό πολύχρωμο και αισιόδοξο, την έξοδο από τον χειμώνα. Μαζί τους οι δημοσιογράφοι Μάκης Προβατάς και Γιάννης Ν. Μπασκόζος. 
  • Η παρουσίαση του βιβλίου του «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν» του Κωνσταντίνου Φίλη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, στις 18:00, στο IANOS Cafe (Σταδίου 24, Αθήνα). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιώργος Παπανδρέου (τ.πρωθυπουργός, τ.Υπουργός Εξωτερικών, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς), Ντόρα Μπακογιάννη (τ.Υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης), Κωνσταντίνος Φίλης (συγγραφέας του βιβλίου, Διεθνολόγος, Διευθυντής Ερευνών ΙΔΙΣ). Θα αναγνωστεί χαιρετιστήρια επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. 
collage books 2018

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

  • Oι εκδόσεις Pubbhu, με την υποστήριξη του Καλλιτεχνοράματος, μας προσκαλούν στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της Κατερίνας Βόγλη, «Τα μάτια του δάσους», την Τετάρτη 21 Μαρτίου, από τις 19.00 έως τις 21.00, στο Ξενοδοχείο Όασις (Λεωφ. Ποσειδώνος 27, Γλυφάδα). Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο, με στυλ γραφής που σε ταξιδεύει σε μια ξεχωριστή λογοτεχνική εποχή, δημιουργώντας εικόνες σαν να είναι πίνακες ζωγραφικής. Το πάνελ στελεχώνουν εξέχοντα πρόσωπα κι επαγγελματίες όπως, η ψυχοθεραπεύτρια Ξένια Μπουρούση, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νικόλας Χιδίρογλου και ο Αντιδήμαρχος Γλυφάδας Αιμίλιος Βουγιουκλάκης. Θα χαιρετήσουν την εκδήλωση ο διευθυντής του εκδοτικού οίκου Pubbhu, Ανδρέας Μαχαίρας και η πρόεδρος του Καλλιτεχνοράματος, Σμαράγδα Κατσούλη. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί, Ελευθερία Γεωργακοπούλου, Στέφανος Δούκας, Μαρίνα Κούση. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Petrakis

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

  • Tην Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 στις 20.00, στο Underflow Record Store & Art Gallery (Καλλιρόης 39 Ν. Κόσμος) παρουσιάζεται η επιστημονική μελέτη του Γιώργου Μούχου (MSc Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Ροκ επανάσταση και Αντικουλτούρα». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Θανάσης Βαβλίδας (κριτικός μουσικής περ. Οδός Πανός), Νίκος Μποζίνης (συγγραφέας), Ηρακλής Τριανταφυλλίδης (μουσικός). Η μελέτη εντάσσεται στη νέα σειρά εκδόσεων Το Μέλλον.
  • Την Πέμπτη 22 Μαρτίου στις 20.00, το Half Note υποδέχεται τον Παναγιώτη Πετράκη σε μία “εναλλακτική” παρουσίαση του λογοτεχνικού του βιβλίου «Να το πεις της νύχτας σου». Ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος συντονίζει. Οι Sugahspank! & The Swing Shoes θα κρατήσουν τη βραδιά με ήχους jazz, gypsy swing και παραδοσιακής μουσικής. Guest εμφάνιση, ο Βασίλης Βασιλάκης και η Μαρία Τζάνη σε ένα μικρό θεατρικό στιγμιότυπο του βιβλίου.
eleni kikidoy cvr

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

  • Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής «Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων 2017 – 2018» πραγματοποιεί παρουσίαση, την Παρασκευή 23/3 και ώρα 18.00 – 20.00, της νουβέλας του Πιέρ Λοτί, «Οι τρεις γυναίκες της κάσμπας», σε μετάφραση του Φοίβου Πιομπίνου, από τις εκδόσεις Θίνες. 
collage pierlotti 2018

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

  • Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 και ώρα 22.00, στο Polis art cafe, γιορτάζουμε τα 10 χρόνια του περιοδικού Vakxikon.gr. Στις 15 Μαρτίου 2008 ξεκινήσε αυτό το ταξίδι κι έχει φτάσει αισίως στα 40 τεύχη, σε εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- δημοσιεύσεις, δράσεις και παρουσίες σε ελληνικά και διεθνή events. Mην ξεχνάμε ότι από το περιοδικό γεννήθηκαν το ραδιόφωνο, οι εκδόσεις, το βιβλιοπωλείο. Είναι ο “πατέρας” τους, αν δεν υπήρχε η “μαγιά” του περιοδικού Vakxikon.gr δεν θα γίνονταν όλα αυτά που προέκυψαν…
antio alikh ft

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

  • Οι Εκδόσεις Ιβίσκος και το Public Συντάγματος σας προσκαλούν στην παρουσίαση στο νέου βιβλίου των Γιάννη Μανάλη & Χάρη Παπαδόπουλου, «Αντίο Αλίκη», τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 και ώρα 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων (5ος όροφος). Για το βιβλίο και την Αλίκη θα μιλήσουν οι συγγραφείς καθώς και προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου που την αγάπησαν πραγματικά. Μνήμες και εικόνες από τα παιδικά και νεανικά της χρόνια θα μοιραστούν μαζί μας τα αδέρφια της Αντώνης Βουγιουκλάκης (αρχιτέκτονας) και Τάκης Βουγιουκλάκης (σκηνοθέτης).
  • Οι Εκδόσεις Διόπτρα και το Public Συντάγματος σας προσκαλούν στην παρουσίαση στο νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού, «Εξιλέωση», τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 και ώρα 20.30, στο Public Café Συντάγματος (5ος όροφος).
  • Οι εκδόσεις Αρχέτυπο μας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου τους βιβλίου «Ελένη Κικίδου. Η Διαισθητικός που άφησε εποχή», της Στελίνας Μαργαριτίδου, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, 18.30, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων. Το βιβλίο αφηγείται τη ιστορία της Ελένης Κικίδου, της σπουδαιότερης διαισθητικής που γνώρισε η Ελλάδα, και τον αθέατο ρόλο της στις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Από τη Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών του Άγγελου Τανάγρα στο μεσοπόλεμο, μέχρι την κατασκοπεία στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και από την κοσμική ζωή του Καΐρου μέχρι την εξιχνίαση πολιτικών συνωμοσιών και εγκλημάτων, η ιστορία της χαρισματικής Ελένης Κικίδου ξεδιπλώνεται παράλληλα με την ιστορία της Ελλάδας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Φωτεινή Παλληκάρη (φυσικός, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ), Κώστας Παναγιώτου (ιατρός), Πηνελόπη Γαβρά (δημοσιογράφος), Στελίνα Μαργαριτίδου (δημοσιογράφος, συγγραφέας του βιβλίου).
  • Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής, πιστή στο ραντεβού του Μαρτίου με αφιέρωμα σε εθνική λογοτεχνία, παρουσιάζει για μια ακόμα Δευτέρα, στις 26 Μαρτίου και ώρα 19.30, «Αφιέρωμα στην ισπανική και ισπανόφωνη λογοτεχνία». Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια του αφιερώματος ανέλαβε η Αγαθή Δημητρούκα, συγγραφέας, στιχουργός και μεταφράστρια. Την Δευτέρα στις 26/3 θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στα βιβλία «Περί Δον Κιχώτη» του Μάνου Κοντολεων, «Σύντομη αναδρομή στις ελληνικές μεταφράσεις του Δον Κιχώτη από την πρώτη ως και την τελευταία» της Ειρήνης Παρασκευά και «Χρονολόγιο Λόρκα» της Αγαθής Δημητρούκα. Οι παρουσιάσεις συνοδεύονται με οπτικοακουστικό υλικό. Συμπράττουν η ηθοποιός Αλεξία Μουστάκα και ο σολίστ Γιώργος Μουλουδάκης.
  • Οι εκδόσεις Βακχικόν μας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου ποιητικού βιβλίου της Γιοβάννας, «Όνειρο είδα», τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 στις 18.00, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 Σύνταγμα). Την εκδήλωση θα προλογίσει η ποιήτρια. Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης θα διαβάσει την ποιητική συλλογή. Η συνθέτης και πιανίστα Άννα Στερεοπούλου θα επενδύσει μουσικά την εκδήλωση. *Η έκδοση κυκλοφορεί συνοδεία μουσικού cd, με την ΓΙΟΒΑΝΝΑ να απαγγέλει την ποιητική συλλογή.

 collage galanou 2018

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b