MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μέγαρο Μουσικής 2017-2018: βαδίζοντας σε «κλασικά» μονοπάτια

Περισσότερες από 200 εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2017-2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που στην πλειοψηφία τους κινούνται στο χώρο της «κλασικής» μουσικής.

Monopoli Team

Μεγάλες Ορχήστρες

  • Η αυλαία για τον κύκλο Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Ερμηνευτές άνοιξε με το γκαλά της διεθνούς φήμης λυρικής ερμηνεύτριας Dinara Alieva στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μεγάρου για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας (16/9/2017). Στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης ανεβαίνει στη συνέχεια η «Λεονόρα» σε συναυλιακή μορφή (με ελληνικούς υπέρτιτλους), η μοναδική όπερα που έγραψε ο Beethoven για να υμνήσει τη δικαιοσύνη, την πίστη και τη συζυγική αγάπη. Πρωταγωνιστεί η αγαπημένη σοπράνο του ελληνικού κοινού Marlis Petersen. Μαζί της, ένα από τα πιο διάσημα μουσικά σύνολα της Ευρώπης, η Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ υπό τον διακεκριμένο βέλγο αρχιμουσικό René Jacobs (30/10/2017).
  • Ένα από τα πιο ονομαστά μουσικά σύνολα της Γαλλίας, οι Musiciens du Louvre που έχουν καθιερωθεί διεθνώς ως ιδανικοί ερμηνευτές του προκλασικού και κλασικού ρεπερτορίου έρχονται στο Μέγαρο για να παρουσιάσουν σε όργανα εποχής το Ορατόριο των Χριστουγέννων του Johann Sebastian Bach. Στο πόντιουμ, ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής τους, ο μαέστρος Marc Minkowski (20/12/2017).
  • Πιανίστας ιδιαίτερα προσφιλής του ελληνικού κοινού, ο Radu Lupu επισκέπτεται και πάλι το Μέγαρο. Ο ρουμάνος βιρτουόζος που διαπρέπει εδώ και δεκαετίες στις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες της υφηλίου, συμπράττει με έναν παλιό γνώριμο των φίλων του ΜΜΑ, τον αρχιμουσικό Iván Fischer, ο οποίος, δύο χρόνια μετά την τελευταία του αθηναϊκή εμφάνιση, επιστρέφει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, μία από τις 10 καλύτερες του κόσμου (19/1/2018).
  • Η Κάτια Μπουνιατισβίλι, ένα από τα λαμπρότερα αστέρια τoυ πιανιστικού στερεώματος συναντά τη Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, μια από τις διασημότερες της Γαλλίας, και τον φιλανδό μαέστρο και μουσικό της διευθυντή Mikko Franck καθώς και τον διεθνούς φήμης έλληνα πιανίστα Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη (7 & 8/3/2018).
  • Η Συμφωνική της Πράγα, γνωστής και ως FOK, με το ακρωνύμιό της (Film-Opera-Koncert) έρχεται στην Αθήνα υπό τη μουσική διεύθυνση του τσέχου μαέστρου Petr Altrichter (22/5/2018).
  • Τον Ιούλιο του 2018 το ΜΜΑ μπαίνει στον αστερισμό του Gustavo Dudamel, του μαέστρου-σούπερ σταρ από τη Βενεζουέλα που τάραξε τα νερά της «κλασικής» μουσικής με τις ιδιοσυγκρασιακές του ερμηνείες! Έρχεται στην Αθήνα με τους νεαρούς μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας Simόn Bolívar, το όνομα της οποίας έχει συνδεθεί με το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «El Sistema». Η επίσκεψή τους στην Αθήνα δεν περιλαμβάνει μόνο ζωντανές εμφανίσεις, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια που στοχεύουν στην ανάδειξη του νεανικού καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας μας.

FBOcredit Annelies van der Vegt 

Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ

 Παραστάσεις Χορού

  

  • Το φημισμένο νεοϋρκέζικο συγκρότημα χορού, Pilobolus Dance Theater παρουσιάζει την παράσταση «Shadowland», η οποία έχει καθηλώσει περισσότερους από 800.000 θεατές σε όλο τον κόσμο. Μια ποιητική χορογραφία που συνδυάζει τα πολυμέσα, τις κινούμενες οθόνες και την ανθρώπινη κίνηση και περιγράφει το ταξίδι ενός κοριτσιού σε έναν κόσμο ονειρικό (13-17/12/2017).
  • Τον προσεχή Μάρτιο (23 & 24/3/2018), οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις σύγχρονες τάσεις της χορευτικής έκφρασης και με μία από τις πιο εμβληματικές χορογράφους του καιρού μας, τη Sacha Waltz. Η σπουδαία δημιουργός από το Βερολίνο επιστρέφει στο Μέγαρο με την ομάδα της Sacha Waltz & Guests, μία από τις πιο πρωτοποριακές της Ευρώπης, για να παρουσιάσει τη νέα της πολυαναμενόμενη χορογραφία με τίτλο «Creation», η οποία έκανε πρεμιέρα στις 9 Ιουνίου στο Βερολίνο και έχει ήδη ταξιδέψει σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.
2015 SL Ian Douglas 1 copy

Pilobolus Dance Theater

Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις

  • Το περίφημο φωνητικό σύνολο King’s College Choir ερμηνεύει χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια (13/12/2017).
  • Παιδικές χορωδίες από όλη την Ελλάδα θα τραγουδήσουν ελληνικά κάλαντα σε επεξεργασία Γιάννη Μαρκόπουλου (21 & 22/12/2017).
  • Τον «Καρυοθραύστη», σε χορογραφία του Γιούρι Γκριγκορόβιτς και μουσική του Τσαϊκόφσκι ερμηενύουν κορυφαίοι σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι και τα μέλη του Grigorovich Ballet Theatre of Russia (20-30/12/2017).
  • Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων εντάσσεται το Ορατόριο των Χριστουγέννων του Johann Sebastian Bach από τους Musiciens du Louvre (20/12/2017), αλλά και η εμφάνιση της Ουρανία Γκάσιου σε ένα μουσικό ταξίδι ανά τους αιώνες με σταθμούς στις ομορφότερες σελίδες της χριστουγεννιάτικης μουσικής δημιουργίας για εκκλησιαστικό όργανο (26/12/2017).
  • Με γιορτινή διάθεση («Ιn the mood») ο Μάριος Φραγκούλης, αγαπημένος ερμηνευτής του κοινού με διεθνή καριέρα, δίνει ραντεβού με το κοινό, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά (27 & 28/12/2017), με δύο γοητευτικές ελληνίδες υψιφώνους που διαπρέπουν εντός και εκτός συνόρων, τη Βασιλική Καραγιάννη και τη Μυρσίνη Μαργαρίτη.
  • Το καθιερωμένο πλέον εορταστικό Γκαλά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (30/12/2017), (συμπαραγωγή με την ΚΟΑ) την οποία φέτος διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.
  • Για πέμπτη χρονιά ο Ηλίας Καρελλάς δημιουργεί ένα νέο έργο, «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο φεγγάρι». Ο γνωστός σκιοπαίχτης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν τον αγαπημένο ήρωα των παιδικών μας χρόνων σε νέες… διαστημικές περιπέτειες που επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις (16-30/12/2017).

04.NUTCRACKER GRIGOROVICH  

Καρυοθραύστης 

Μegaron Underground

Σε χώρο δημιουργίας και έκφρασης μεταμορφώνεται το Β΄ Υποσκήνιο της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό μέσα από τον νέο κύκλο Μegaron Underground. Έναν κύκλο που συγκεντρώνει στο πρόγραμμά του παραστάσεις χορού και θεάτρου, συναυλίες τζαζ, βραδιές μουσικού αυτοσχεδιασμού αλλά και πειραγμένου ρεμπέτικου με μπαρόκ αποκλίσεις.

  • Τη νέα σκηνή του Μεγάρου εγκαινιάζει ο Ευριπίδης Λασκαρίδης με την ομάδα του OSMOSIS που παρουσιάζουν το έργο «Τιτάνες» σε δική του σκηνοθεσία, χορογραφία και σκηνογραφία (23, 24 & 25/11/2017), το οποίο ανέβηκε αυτό το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών.
  • Ακολουθεί το Broke Konsort με «Ρεμπέτικα… revisited» (2/12/2017), που ανατρέπει τα στεγανά ανάμεσα στα είδη της μουσικής προτείνοντας μπαρόκ διασκευές γνωστών ρεμπέτικων τραγουδιών.
  • Στο Β΄ Υποσκήνιο θα αυτοσχεδιάσει και ο πιανίστας Θοδωρής Οικονόμου («Βυθός», 20/1/2018). Με underground διάθεση εμφανίζονται ακόμη στον ίδιο χώρο ο Γιώργος Καλούδης και το τζαζ σχήμα Μοb Trio (οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν), ενώ εκεί θα φιλοξενηθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύγχρονου χορού και μουσικής «Breaking Art» (16 &17/3/2018) και ένας θεατρικός μονόλογος (θ.α.).

 markelos xrisokopoulos

Ο μαέστρος Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

With a twist

Ένας νέος κύκλος εκδηλώσεων με μια διαφορετική ματιά στην «κλασική» μουσική μέσα από απροσδόκητους συνδυασμούς ανάμεσα στα διαφορετικά της είδη: προκλασική και ηλεκτρονική, ρεμπέτικο με μπαρόκ, σύγχρονη μουσική δημιουργία με όργανα της αναγεννησιακής αλλά και της παραδοσιακής τέχνης, όπερα με τους μουσικούς να «συνομιλούν» με την εικόνα του βίντεο, παραδοσιακή μουσική σε διάλογο με όργανα της απόλυτης κλασικής φόρμας του κουαρτέτου εγχόρδων!

  • Ο μαέστρος Μάρκελλος Χρυσικόπουλος συνταιριάζει τον φυσικό προκλασικό ήχο των Latinitas Nostra με ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα και παρουσιάζει σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Θάνο Παπακωνσταντίνου την μπαρόκ όπερα «Ορφέας» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι (24, 25/11/2017).
  • Ο Θύμιος Ατζακάς και η «Udopia» (27/1/2018), ο Περικλής Λιακάκης με το μουσικοθεατρικό έργο «Χ_isTense» (28/2/2018) και ο Σωκράτης Σινόπουλος Quartet με το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών στη συναυλία «Χρωματίζοντας τους ανέμους» (14/3/2018).

Θέατρο

  • Αφετηρία τη μουσική –και συγκεκριμένα τον σπουδαίο ρώσο μουσουργό Ντμίτρι Σοστακόβιτς– έχει το θεατρικό έργο που ανεβάζει στο Μέγαρο ο Σωτήρης Χατζάκης σε διπλό ρόλο σκηνοθέτη και ερμηνευτή (6, 7, 12, 13, 19 & 20/3/2018). Ο γνωστός ηθοποιός επιστρέφει στο σανίδι και παρουσιάζει τη παράσταση «Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Allegria έργο 147» του γάλλου δραματουργού και σκηνοθέτη Joël Jouanneau. 
  • Παράλληλα, το Μέγαρο, στηρίζοντας τη νέα γενιά των ηθοποιών μας, συνεχίζει τη δημιουργική του σύμπραξη με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, προσκαλώντας τους νεαρούς καλλιτέχνες της να παρουσιάσουν την «Ιστορία του θεάτρου σε 15 σκηνές» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη 6 & 7/6/2018.
  • Η επιτυχημένη παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών, το μιούζικαλ «Sweeney Todd, ο δαιμόνιος κουρέας της οδού Φλητ» του Στήβεν Σόντχαϊμ, έρχεται στο Μέγαρο (27, 29/10 & 2/11/2017) με τη συμμετοχή των Μουσικών της Καμεράτας. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης. Σκηνοθεσία: Γιώργος Πέτρου. 

Γέφυρες


  • Ο κύκλος “Γεφυρες” σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημητρη Μαραγκόπουλου, αρχίζει με τον βραβευμένο με Grammy Avi Avital (μαντολίνο) που συναντά τον συνονόματό του ουτίστα Omer Avital (σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ, 14/10/2017) και διευρύνεται με μια βραδιά συμφωνικού ροκ αφιερωμένη στους ABBA και στους Queen (11 & 12/11/2017).
  • Η Δήμητρα Γαλάνη και το Chronos Project συναντούν τους ΤΑΚΙΜ ενώνοντας μέσα από τη μουσική την Ελλάδα με τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο (30/1/2018).
  • Χορωδίες του Ιονίου μας καλούν σ’ ενα ταξίδι στον κόσμο της επτανησιακής μουσικής (13/1/2018).
  • Όσοι αγαπούν τον πολιτισμό της Άπω Ανατολής μπορούν να παρακολουθήσουν τον Φεβρουάριο μια παράσταση παραδοσιακού ιαπωνικού χορού από το συγκρότημα IZENA-non-KAI (12/2/2018).
  • Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο από τη νεότερη γενιά ελλήνων και ευρωπαίων ερμηνευτών 16/2/2018 (συμπαραγωγή).
  • Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την προβολή της θρυλικής ταινίας «Ο Χρυσοθήρας» του Charlie Chaplin με ζωντανή μουσική από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον μαέστρο Στάθη Σούλη (2/3/2018).
  • Μια live performance ζωγραφικής στην άμμο με μουσική από την ουκρανή καλλιτέχνιδα Ξένια Σιμόνοβα (7/3/2018).
  • Ροκ συναυλία του βρετανικού συγκροτήματος Hats off to Led Zeppelin (17/3/2018).
  • Το Εργαστήρι Ψαλτικής με χοράρχη τον Αθανάσιο Παϊβανά προτείνει στο κοινό επιλογές της βυζαντινής υμνογραφίας για το Θείο Πάθος (29/3/2018).
  • «Ταξιδεύοντας από το μπαρόκ στην τζαζ» συναυλία με τους Τηλέμαχο Μούσα, Νάσια Γκόφα και Νίκο Γιούσεφ (9/5/2018).
  • Μετά την περσινή επιτυχία τους, συνεχίζονται οι Ανοιχτές Πλατφόρμες με ακροάσεις μουσικών από όλη την Ελλάδα κάθε Τρίτη στις 4 το απόγευμα αλλά και παρουσίαση καλλιτεχνών από τον περσινό κύκλο καθώς και ο Διεθνής Διαγωνισμός Μουσικής για ταινία animation (16/4/2018).

Adagio-Moυσικές για τις Ημέρες του Πάσχα

  • Συναυλία «Olivier Messiaen: 20 βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος» στην οποία συμμετέχουν οι πιανίστες Στέφανος Νάσος και Χρήστος Σακελλαρίδης (3/4/2018)
  • Αφιέρωμα στον Leonard Bernstein με τη Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη 4/4/2018, (συμπαραγωγή με την ΚΟΑ).

Vive la France!

Νέος κύκλος-φόρος τιμής στις μουσικές συνάφειες ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα, έτσι όπως ανιχνεύονται στο έργο ελλήνων και γαλλόφωνων συνθετών και όπως τις αντιλαμβάνονται καλλιτέχνες ειδικευμένοι στο γαλλικό ρεπερτόριο:

  • ρεσιτάλ και συναυλίες από τη γαλλοδανέζα σοπράνο Έλσα Ντράισι και τον έλληνα πιανίστα Κάρολο Ζουγανέλη (11/10/2017), ρεσιτάλ από τον κυπριακής καταγωγής πιανίστα Mαρτίνο Τιρίμο (21/10/2017) και από τις ελληνίδες σολίστ του πιάνου Ντιάνα Βρανούση (11/1/2018), Λενιώ Λιάτσου (21/2/2108), Χαρά Ιακωβίδου (5/3/2018) και Ναταλία Μιχαηλίδου (28/3/2018). Στο πρόγραμμα ακόμη, η συναυλία μουσικής δωματίου των Αντώνη Σουσάμογλου (βιολί), Βασίλη Σαΐτη (τσέλο) και Στέφανου Θωμόπουλου (πιάνο) με έργα Ραβέλ (22/1/2018).
  • αφιέρωμα στον περίφημο γάλλο κιθαριστή και συνθέτη Roland Dyens. Συμμετέχουν το Aquarelle Guitar Quartet (10/2/2018) και η Έλενα Παπανδρέου, την οποία πλαισιώνει η Ορχήστρα Academica Αθηνών υπό τον Νίκο Αθηναίο (17/3/2018). Στην ίδια ενότητα εκδηλώσεων ανήκουν εξάλλου το ρεσιτάλ με έργα για κιθάρα και πιάνο του Duo Halacz (12/1/2018) και η συναυλία «100 κιθάρες» του Βαγγέλη Μπουντούνη 21/4/2018 (συμπαραγωγή).

Moυσικές του Μεσοπολέμου 

  • Μια βραδιά με έργα για σαξόφωνο και πιάνο από τον σαξοφωνίστα Στάθη Μαυρομμάτη και την πιανίστα Χριστίνα Παντελή (25/10/2018)
  • Ρεσιτάλ «Η μουσική απέναντι στον ναζισμό» με το Κουαρτέτο Εγχόρδων L’Anima (29/11/2017) που συνοδεύεται από τη διάλεξη του Θωμά Σλιώμη.
  • Συναυλία «Dancing on the ceiling… ως το πρωί» (10/2/2018, Δημήτρης Καλαντζής με big band και την Oρχήστρα της ΕΡΤ)
  • Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων και τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου να ερμηνεύουν έργα μεγάλων συνθετών του 20ού αιώνα (3/5/2018)
  • Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα, με το ρεσιτάλ «Ο Σκαλκώτας, ο Μεσοπόλεμος και η τζαζ» (17/4/2018) της Λορέντας Ράμου (πιάνο). Το αφιέρωμα στον μεγάλο έλληνα συνθέτη και βιολονίστα περιλαμβάνει ακόμη μια βραδιά με έργα μουσικής δωματίου (19/4/2018) που θα παρουσιάσουν ο Γιώργος Δεμερτζής με Κουαρτέτο Εγχόρδων.

Μουσικά Πορτραίτα

  • Νίκος Πλατύραχος, από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ («Χωρίς φωνές» 11/12/2017),
  • Μιχάλης Γρηγορίους («Η Λήδα και ο κύκνος» 17/1/2018).
  • Λένα Πλάτωνος με τραγούδια της δισκογραφίας της και δημιουργίες της σε ποίηση Emily Dickinson (26/1/2018)
  • Περικλής Κούκος απο το Κουιντέτο Πνευστών Αίολος και τον πιανίστα Δημήτρη Κούκο (1/2/2018).
  • Μίκης Θεοδωράκης: «Πνευματικό εμβατήριο», «Ρωμιοσύνη» (23/2/2018).
  • Αλκίνοος Ιωαννίδης, («Τρίπτυχο» 29 & 30/3/2018)

Αφιερώματα

  • Στη Ρένα Κυριακού είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης ελληνίδας σολίστ του πιάνου και συνθέτριας που υπήρξε παιδί-θαύμα. Τη δική τους μουσική προσφορά στο ειδικό Αφιέρωμα σε αυτή τη σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής που διέπρεψε στη Βιέννη και στο Παρίσι, καταθέτουν οι διακεκριμένες πιανίστες Νεφέλη Μούσουρα (7/12/2017), Δόμνα Ευνουχίδου –μαζί της, η Φιλαρμόνια Αθηνών (συμπαραγωγή) υπό τον Βύρωνα Φιδετζή (27/3/2018)– και Έφη Αγραφιώτη που παρουσιάζει από κοινού με τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη το ρεσιτάλ «Αρμονίες μνήμης» (23/4/2018).
  • Το κοινό φέτος θα έχει την ευκαιρία να έρθει πιο κοντά σε σημαίνουσες γυναικείες μορφές από τον συνθετικό χώρο της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Έτσι, το Ergon Ensemble, ένα από τα πιο αξιόλογα ελληνικά σχήματα που ειδικεύεται στην ερμηνεία της σύγχρονης εργογραφίας, ετοίμασε σε συνεργασία με τη σοπράνο Άρτεμη Μπόγρη τη συναυλία Balkan Project: Γυναίκες στη σύγχρονη μουσική (15/11/2018). 
  • «W.A. Mozart – 4 Κοντσέρτα, 4 ελληνίδες σολίστ». Το πρώτο βράδυ (6/11/2017), η Ελισάβετ Κουναλάκη και η Έλενα Μουζάλα συμπράττουν με το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, ενώ τη δεύτερη (8/11/2017), η Δανάη Καρά και η Μαρία Ευστρατιάδη ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αέναον. Στερεότυπα της γυναικείας ταυτότητας στους στίχους και τις παρτιτούρες των ανδρών επιχειρεί να προσεγγίσει η σοπράνο και ποιήτρια Λένια Ζαφειροπούλου μέσα από το ρεσιτάλ «Η Εύα, πλάσμα της πένας του Αδάμ» (15/1/2018). Το μουσικό τοπίο συμπληρώνουν οι «Εαρινές εικόνες: ελληνίδες συνθέτριες στον 21ο αιώνα» (20/3/2018) που θα παρουσιάσει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Διευθύνει ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος.
  • Για ξύλινα και χάλκινα προορίζονται τα κομμάτια που θα ακουστούν στη συναυλία Τα χάλκινα της Γουμένισσας με τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Δημήτρη Μπάση και την Αρετή Κετιμέ (18/11/2017) αλλά και στο Αφιέρωμα στον Σπύρο Σαμάρα με τη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» (25/11/2017). Στο Αφιέρωμα (συμπαραγωγή με τη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος») λαμβάνουν μέρος η σολίστ της ΕΛΣ Βασιλική Καραγιάννη, η Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «Δημόδοκος» και η Δημοτική Χορωδία San Giacomo. Στο πόντιουμ, ο Σωκράτης Άνθης.

Για τσέλα και γκάμπες 

Το βιολοντσέλο με το σκούρο του ηχόχρωμα και η βιόλα ντα γκάμπα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έγχορδα της αναγεννησιακής και προκλασικής εποχής, γίνονται πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του νέου κύκλου Για τσέλα και γκάμπες, ο οποίος εξερευνά ενδιαφέρουσες σελίδες της μουσικής φιλολογίας που έχει γραφτεί για αυτά τα όργανα.

  • Τον κύκλο εγκαινιάζει ο νεαρός τσελίστας Μιχάλης Χόιπελ (7/10/2017). Στη δεύτερη συναυλία του κύκλου (2/11/2017), δύο σολίστ της βιόλας ντα γκάμπα, ο Ανδρέας Λινός και ο François Joubert-Caillet αλλά και ένας τσεμπαλίστας, ο Philippe Grisvard, ανιχνεύουν τις μουσικές συγγένειες ανάμεσα στον δάσκαλο Saint-Colombe και στον μαθητή του Marin Marais, ερμηνεύοντας επιλογές αντιπροσωπευτικών τους έργων. Στη συνέχεια, oι βιολίστες Christine Kyprianides και Γιάννης Τουλής καθώς και η τσεμπαλίστα Κατερίνα Μιχοπούλου παρουσιάζουν ένα Ρεσιτάλ για 2 βιόλες ντα γκάμπα (13/11/2017).
  • Δύο εβδομάδες μετά (27/11/2017) το σύνολο La Stravaganza Greca επιλέγει για το πρόγραμμά του Σονάτες για τσέλο και μπάσο κοντίνουο από την μπαρόκ Ιταλία, ενώ Σονάτες –αλλά για τσέλο και πιάνο αυτή τη φορά– περιλαμβάνει και το ρεσιτάλ της τσελίστριας Λουκίας Λουλάκη και του πιανίστα Γιώργου Φράγκου (22/11/2017). Η νέα αυτή ενότητα κορυφώνεται στις 30/11/2017 με την εμφάνιση στο Μέγαρο ενός μεγάλου ερμηνευτή, του βραζιλιάνου βιολοντσελίστα Antonio Meneses. Μαζί του, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Βράνου (συμπαραγωγή με την ΚΟΑ).
  • Ο κύκλος Για τσέλα και γκάμπες συμπλέκεται με τον κύκλο Παλαιά Μουσική δημιουργώντας ένα κοινό πεδίο μουσικής συνάφειας. Το πεδίο αυτό επιχειρούν να εξερευνήσουν οι έλληνες μουσικοί που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του. Στο πρόγραμμα, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, το Αφιέρωμα στην αγάπη με ερωτικά τραγούδια της Αναγέννησης από το Σύνολο Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών που διευθύνει ο Δημήτρης Κούντουρας (14/2/2018) καθώς και η συναυλία των Ex Silentio με τίτλο «Λήθη – Bid me to live», ένα ταξίδι από τον σκοτεινό κόσμο του Machaut στην αυλική μουσική παράδοση της Γαλλίας που καταλήγει στην αγγλική μουσική του 17ου αιώνα (1/3/2018).

Πολυφωνική μουσική 

Η πολυφωνική μουσική έχει και αυτή τη δική της θέση στον φετινό προγραμματισμό με παιδικές χορωδίες από όλη την Ελλάδα να ενώνουν τις φωνές τους σε ένα ταξίδι γεμάτο μελωδίες από από όλο τον κόσμο (Choral Reflections, 30/9). 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα 

Δίνοντας έμφαση στην προσέγγιση του παιδικού και νεανικού κοινού μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, πρωτότυπες συναυλίες και παιδαγωγικές δραστηριότητες, το ΜΜΑ διοργανώνει στο πλαίσιο του κύκλου To Μέγαρο των παιδιών, τις πρωινές κυριακάτικες συναυλίες:

  • 26/11/2017 «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη Φαίδρα Γιαννέλου.
  • 28/1/2018 «Γνωρίστε την ορχήστρα» με την ΚΟΑ υπό τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη
  • 17/3/2018 «Νίκος Γκάτσος, με τον ήλιο γείτονα» με την Ανδριάνα Μπάμπαλη, τον Αχιλλέα Γουάστωρ και την Αγαθή Δημητρούκα).
  • Επιπλέον, επαναλαμβάνεται και φέτος το Πρωτάθλημα Beatbox under 18, μια διοργάνωση μουσικού αυτοσχεδιασμού με παραγωγή ήχων αποκλειστικά με το στόμα, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι στο Μέγαρο και σημείωσε μεγάλη επιτυχία (10, 11/2/2018).
  • Παράλληλα από τον Νοέμβριο 2017 έως τον Μάρτιο 2018 διοργανώνονται το Εργαστήριο Ηχο-Γραφίζοντας και Εργαστήριο Κινούμενης Εικόνας: O Πέτρος και ο Λύκος
  • Masterclass του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών με τον Άρη Χριστοφέλλη και τον Δημήτρη Κούντουρα (15/2/2018)
  • Masterclass χορού και μουσικής Breaking Art με τη Σοφία Μαυραγάνη και τον Θάνο Πολυμενέα-Λιοντήρη (Ιανουάριος – Μάρτιος 2018)
  • Εργαστήριο σύνθεσης για νέους συνθέτες με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Ιάκωβο Κονιτόπουλο (12/5/2018).
  • Οι φίλοι της μουσικής και των παραστατικών τεχνών θα απολαύσουν για μια ακόμη χρονιά ζωντανές δορυφορικές μεταδόσεις επιλεγμένων παραστάσεων όπερας, μπαλέτου και θεάτρου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού, όπως η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης (MET HD LIVE / Όμιλος ΑΝΤ1), το Μπαλέτο Μπολσόι (The Bolshoi Βallet Live / Pathé Live) και το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (Νational Theatre Live / Βρετανική Πρεσβεία & Βρετανικό Συμβούλιο).

MEGARON PLUS

Για τρίτη χρονιά, διανοητές και επιστήμονες διεθνούς κύρους προσεγγίζουν καίρια θέματα της εποχής μας μέσα από τη σειρά διαλέξεων που διοργανώνονται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μπέρκμπεκ υπό την επιμέλεια του διευθυντή του, Κώστα Δουζίνα. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες των Claus Offe [Κλάους Όφε], Wendy Brown [Γουέντυ Μπράουν], Bruce Robbins [Μπρους Ρόμπινς], Aιμίλιου Αυγουλέα, Αιμίλιου Χριστοδουλίδη, Chantal Mouffe [Σαντάλ Μουφ], Jean-Luc Nancy [Ζαν-Λυκ Νανσύ], Susan Buck-Morss [Σούζαν Μπακ-Μορς] και Eric Fassin [Ερίκ Φασσέν].

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της δυναμικής και πολυετούς συνεργασίας τους, ανοίγουν ένα νέο κύκλο ομιλιών για την περίοδο 2017-2018, με τίτλο «Λεωφόροι Ανάπτυξης & Πολιτισμού». Ο Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, ο Λάζαρος Κολώνας, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και η Ροζίνα Κολώνια, τέως Έφορος Αρχαιοτήτων, θα παρουσιάσουν μνημεία που βρίσκονται κατά μήκος τριών μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας μας: της Εγνατίας, της Ολυμπίας και της Νέας Οδού. Κατά τη διάρκεια των διαλέξεων, οι οποίες θα συνοδεύονται από μουσικές εκδηλώσεις, θα προβληθούν ολιγόλεπτα ψηφιακά πανοράματα των παραπάνω μνημείων.

Στο φετινό πρόγραμμα εντάσσονται επίσης δύο διαλέξεις με θέμα τη θρησκευτική Μεταρρύθμιση και τις πολιτικές της συνδηλώσεις που θα δώσει τον Οκτώβριο ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών• η ομιλία, τον Νοέμβριο, του νομπελίστα Jean-Pierre Sauvage [Ζαν-Πιερ Σωβάζ], ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και ομότιμου διευθυντή έρευνας στο Ινστιτούτο Επιστημών και Υπερ-μοριακής Επιστήμης και Μηχανικής (σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το CNRS) καθώς και άλλες εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b