MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
19
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Sama’ Abdulhadi και Richie Hawtin: Όσα θες να ξέρεις για τους 2 DJs που θα ξεσηκώσουν τη Μαλακάσα

Μετά το “Respublika” του Łukasz Twarkowski, η rave εμπειρία θα συνεχιστεί χάρη στα εκρητικά DJ sets του Βρετανοκαναδού σούπερ σταρ της techno και της Παλαιστίνιας dj-φαινόμενο.

author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Ο πλέον ανερχόμενος Ευρωπαίος σκηνοθέτης, Λούκας Ταρκόβσκι, επιστρέφει στην Ελλάδα – λίγους μήνες μετά την δεύτερη παρουσίαση του Rohtko, την παράσταση που γνώρισε στο ελληνικό κοινό τον Πολωνό σκηνοθέτη και χαρακτηρίστηκε “μετάκληση της χρονιάς”. Αυτή τη φορά, ο πρωτοποριακός μαθητής του Κριστιάν Λούπα θα παρουσιάσει το “Respublika”, μία παράσταση – κοινωνικό πείραμα, που ανέπτυξε ο ίδιος με την ομάδα του, απομονωμένοι για σχεδόν ένα χρόνο στα δάση της Λιθουανίας. Δικαίως, βρέθηκε στη λίστα μας με τις πιο πολυαναμενόμενες παραστάσεις του 2024.

Το υβριδικό έργο του Ταρκόβσκι θα παρουσιαστεί από 13 έως 15 Ιουνίου εκτός Στέγης, σε έναν χώρο – έκπληξη, που μοιάζει πολύ ταιριαστός για το εγχείρημα. Μιλάμε φυσικά για το Terra Vibe Park στη Μαλακάσα, που θα φιλοξενήσει και το εκρηκτικό φινάλε της παράστασης, το οποίο θα αναλάβουν δύο κορυφαία ονόματα της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRespublika: Το νέο υβριδικό έργο του Łukasz Twarkowski έρχεται στο Terra Vibe Park12.09.2018

Στις 15 Ιουνίου, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τα ξημερώματα της 16ης Ιουνίου, ο Βρετανοκαναδός σούπερ σταρ της techno, Richie Hawtin, και η Παλαιστίνια dj φαινόμενο Sama’ Abdulhadi θα ανέβουν στα decks για μια rave εμπειρία, που υπόσχεται να είναι εξίσου life-changing με την πρωτοποριακή παράσταση, που έρχεται να ανατρέψει αυτό που θεωρούσαμε μέχρι σήμερα κανόνα -στην κοινωνία, στην οικονομία, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στις ανθρώπινες σχέσεις.

Με τους dark techno και minimal ήχους του Richie Hawtin και τις tribal και oriental επιρροές της Sama’ Abdulhadi, το Terra Vibe Park θα μεταμορφωθεί σε ένα τεράστιο rave party κι εμείς συγκεντρώνουμε 10 ενδιαφέροντα facts για τους κορυφαίους DJs που θα απολαύσουμε σε ένα μήνα και κάτι.

Richie Hawtin
Richie Hawtin, credits: Harbers

Richie Hawtin, credits: Harbers

  • Ο Ρίτσι Χότιν γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1970, στη Μεγάλη Βρετανία και μεγάλωσε στον Καναδά.
  • Είναι γνωστός και ως Plastikman, μία περσόνα που υιοθέτησε το 1993, όταν κυκλοφόρησε το εμβληματικό “Spastik” και τον δίσκο Sheet One.
  • Θεωρείται ηγετική μορφή του δεύτερου κύματος της techno, που εμφανίστηκε στο Ντιτρόιτ στις αρχές των 90s, ενώ είναι πρωτοπόρος της minimal techno τα τελευταία τριάντα χρόνια.
  • Το 2006 συνεργάστηκε με τον χορογράφο Enzo Cosimi για μια σύνθεση, με τίτλο “9.20”, για την εναρκτήρια τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων. “Εγώ και ο Enzo θέλουμε να πιέζουμε τα όρια, ως καλλιτέχνες αλλά και για το κοινό μας. Η συνεργασία μας παραδίδει μια δημιουργική προσπάθεια, οχι μονο για να ψυχαγωγήσει ένα τεράστιο κοινό, αλλά και για να τους συστήσει σε ήχους και εικονες που μπορεί να μην έχουν ξαναβιώσει” είχε πει.
  • Επέστρεψε θεαματικά στη σκηνή το 2010 ως Plastikman 1.5 και φάνηκε αντάξιος της νέας γενιάς του EDM, δηλαδή του Skrillex και του Deadmau5, μεταξύ άλλων, για τους οποίους ο Χότιν είναι πρεσβευτής της παλιάς φρουράς αλλά και ήρωάς τους.

Richie Hawtin: Θέλω να δίνω στο κοινό μια στιγμή. Θέλω να τους κάνω να νιώθουν πιο κοντά

  • Τον Ιούνιο του 2011 συνεργάστηκε με τον βραβευμένο με Turner καλλιτέχνη βρετανικής και ινδικής καταγωγής Sir Anish Kapoor, για να μετατρέψουν το Grand Palais στο Παρίσι σε μια γιγαντιαία εγκατάσταση και πολιτιστική εκδήλωση με θέμα το κόκκινο. Το αποτέλεσμα ήταν ένα αξέχαστο art-rave με 5.000 θεατές
  • Ο Raf Simons, δημιουργικός συνδιευθυντής της Prada, λέει ότι ακούει «τη μουσική του Ρίτσι Χότιν όπως άλλοι ακούνε κλασική μουσική», λέγοντας πως είναι «οι Kraftwerk του σήμερα». Το 2013, του ζήτησε μάλιστα να ετοιμάσει μια παράσταση για το Guggenheim της Νέας Υόρκης, για να πλαισιώσει την ετήσια φιλανθρωπική του εκδήλωση.
  • Το φθινόπωρο του 2020 και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, ο Χότιν και ο Ραφ Σίμονς συνεργάστηκαν ξανά, αυτή τη φορά για την Prada, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του “Sin Thetik”, που αποτέλεσε τη μουσική επένδυση για την πρώτη αποκλειστικά διαδικτυακή εβδομάδα μόδας στο Μιλάνο – με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
  • Έχει παίξει πολλές φορές για το Boiler Room, αλλά η πιο διάσημη εμφάνισή του ήταν αυτή στο Άμστερνταμ πριν από 11 χρόνια.
  • Κατεξοχήν δημιουργός ηλεκτρονικής μουσικής, συνεπής σε μια underground ταυτότητα αβανγκάρντ electronica, έχει κυκλοφορήσει έξι άλμπουμ (και δύο συλλογές), ενώ έχει κερδίσει τρεις φορές το DJ Awards’ Best Techno DJ Award.

Sama’ Abdulhadi
  • Η Σαμά Αμπντουλχαντί γεννήθηκε το 1990 στην Ιορδανία, αλλά μεγάλωσε στη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης, όπου μετακόμισε σε μικρή ηλικία. Εκεί ήρθε σε επαφή με το χιπ χοπ και τη ραπ, που κυριαρχούσαν στην εναλλακτική σκηνή της περιοχής.
  • Η γιαγιά της Issam Abdulhadi, ήταν ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Μάλιστα, το 1969 διοργάνωσε μια καθιστική διαμαρτυρία και απεργία πείνας στην Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα να τους απαγορευτεί η επιστροφή στην πατρίδα τους μέχρι το 1993.
  • Σπούδασε sound design στη Βηρυτό και εκεί ήταν που ξεκίνησε να γνωρίζει την ανερχόμενη techno σκηνή της πόλης, παίζοντας live, εξασκούμενη και αντλώντας έμπνευση από τις συχνές εμφανίσεις εγχώριων και διεθνών DJ.
  • Τον καιρό που ζούσε στην Αίγυπτο, μαθήτευσε πλάι στον βραβευμένο με Όσκαρ sound designer Nicolas Becker (“Sound Of Metal”). Επιπλέον, συνεργάστηκε με την αραβική μουσική θερμοκοιτίδα Eka3 και δημιούργησε το δικό της publishing agency, με τίτλο Awyav.
  • Το 2018 επέστρεψε στη Ραμάλα, εκεί όπου μεγάλωσε, για να δώσει ένα DJ set για το Boiler Room. Αυτή ήταν καθοριστική στιγμή για την καριέρα της, αφού έτσι την γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε.
  • Τότε ήταν ουσιαστικά άγνωστη στο ευρύ κοινό, κι όμως το σετ της, διάρκειας 58 λεπτών, έχει ξεπεράσει τα δέκα εκατομμύρια views μέχρι σήμερα, κάτι που έχουν καταφέρει ελάχιστοι DJ, ενώ είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή βίντεο της πλατφόρμας μέχρι σήμερα.
  • Την ίδια χρονιά, η Αμπντουλαντι ξεκίνησε την κοινότητα Union Collective, για να δώσει ένα safe space στους Παλαιστίνιους DJs. Η κοινότητα αυτή είναι ακόμα σε άνθηση, σε πείσμα των γεωπολιτικών περιορισμών που της έχουν επιβληθεί, όπως καταγράφεται και στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ “Palestine Underground”, παραγωγής του Boiler Room.

Sama’ Abdulhadi: «Κάνω βερολινέζικη techno, που όμως την αντιλαμβάνομαι με λιβανέζικο τρόπο»

  • Θεωρείται “βασίλισσα της παλαιστινιακής techno”, ενώ στους μουσικούς κύκλους είναι μία από τις πιο διάσημες Παλαιστίνιες στον κόσμο. Έβαλε την Ραμάλα στον μουσικό χάρτη και βοήθησε να χτιστεί μια ζωηρή μουσική σκηνή.
  • H  Σαμά Αμπντουλχαντί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός δυναμικού κινήματος. Στόχος της ήταν πάντα να βάλει την Παλαιστίνη στον μουσικό χάρτη και, μέσω αυτού, να συνεισφέρει στην έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη, καθώς και σε μια νέα, σφαιρική κατανόηση της Μέσης Ανατολής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟλονύχτιο DJ set με Richie Hawtin και Sama’ Abdulhadi στο Terra Vibe Park – αμέσως μετά το Respublika12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η προπώληση συνεχίζεται στο onassis.org

Προπώληση: 35 € – Πόρτα: 40 €

Εισιτήρια combo μαζί με παράσταση Respublika

Παράσταση Respublika Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 ή Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 στις 20:00 & Rave dj set με τους Richie Hawtin & Sama’ Abdulhadi το Σάββατο 15 Ιουνίου στις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα
Κανονικό: 65 €
Φίλος: 52 €

Παράσταση Respublika Σάββατο 15 Ιουνίου στις 20:00 + dj set με τους Richie Hawtin & Sama’ Abdulhadi στις 02:00: 65 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 52 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 48 €
ΑμεΑ & Ανεργίας: 18 €
Συνοδός ΑμεΑ: 25 €

*Οι πόρτες για το rave dj set που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιουνίου, ανοίγουν από τις 00:30. Ώρα έναρξης από τις 2:00 π.μ., ξημερώματα Κυριακής. Θα υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης με λεωφορείο από και προς το Terra Vibe Park.

Περισσότερα από Art & Culture