MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θέατρο του Νέου Κόσμου 2017-2018: Είκοσι χρόνια και συνεχίζει

Μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία της καλλιτεχνικής ζωής του παρουσιάζει το νέο χειμερινό προγραμματισμό που αποτελείται από 17 παραγωγές – η μία εκτός της βασικής του στέγης.

author-image Στέλλα Χαραμή

Ένα θέατρο 20 χρόνια μετά. Ένα θέατρο 20 χρόνια πριν. Αυτό είναι σήμερα το Θέατρο του Νέου Κόσμου, που στέκεται να αναπολήσει τόσο το παρελθόν κι άλλο τόσο το μέλλον του· αφού ήταν καλοκαίρι του 1997 όταν μια παλιά ζυθαποθήκη του Φιξ, χρονολογούμενη από τον 19ο αιώνα, Αντισθένους και Θαρύπου γωνία, έμελλε να ανακαινιστεί και να μετασχηματιστεί σε σκηνή για τους ανθρώπους.

«Για μένα αυτή η στιγμή είναι έντονα φορτισμένη με συναισθήματα μαζί με κάποια μελαγχολία· 20 χρόνια δεν είναι λίγα, ό,τι και να πεις» ομολογεί ο ιδρυτής του και σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και μνημονεύει τους φίλους και τους συνεργάτες που «περπάτησαν ή ακόμα περπατούν μαζί μας», τους εργαζόμενους στο θέατρο, ανάμεσα τους κι εκείνους που βρέθηκαν στο Νέο Κόσμο από την πρώτη του μέρα, τους ηθοποιούς που «θεωρούν αυτό το θέατρο σπίτι τους και πηγαινοέρχονται», το γιο του Μίλτο Σωτηριάδη που έχει αναλάβει τη διεύθυνση του και φυσικά την γυναίκα του Κοραλία Σωτηριάδου, αχώριστη σύντροφο και συνεργάτη του – με την οποία εύχεται να συμπληρώσει 40 θεατρικά χρόνια, όσα κι εκείνα της κοινής τους ζωής.

Κι αυτές οι αναμνήσεις αναζωπυρώνονται τώρα, 20 (και κάτι) καλοκαίρια μετά, με αφορμή όχι μόνο το άνοιγμα της τρίτης δεκαετίας της ζωής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου αλλά και το άνοιγμα της χειμερινής περιόδου που το ξαναθέτουν σε πλήρη λειτουργία.

Neou Kosmou 2017 Kifisia

«Με δύναμη από την Κηφισιά» με τις Λυδία Φωτοπούλου, Εμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη και Ευδοξία Ανδρουλιδάκη. 

Στις 2 Οκτωβρίου – αρχής γενομένης από την παράσταση των Bijoux de Kant «Ο γείτονας μου ο Ναπολέων Λαπαθιώτης» – ένα σύστημα 17 παραγωγών απελευθερώνεται στις τρεις σκηνές του αλλά και σε μια “εκτός έδρας” συνεργασία, παραμένοντας συνεπές σε όσα περιγράφουν το προφίλ του ως θέατρο: Στέγη για low budget μα ανήσυχες δραματουργίες, κείμενα με πολιτικό πρόταγμα, οντολογικές και κοινωνικές ευαισθησίες, παραστάσεις καμωμένες, ως επί το πλείστον, από νεανικούς θιάσους ή καλλιτέχνες με φρέσκια ματιά.

Neou Kosmou 2017 Heisenberg

Κόρα Καρβούνη και Περικλής Μουστάκης στο  «Heisenberg». 

Αναλυτικά, η Κεντρική Σκηνή θα φιλοξενήσει τέσσερις παραγωγές, ξεκινώντας από την πρώτη σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με τη μελαγχολική κοινωνική κομεντί «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαϊδη και Ελένης Χαβιαρά κι ένα πολλά υποσχόμενο κουαρτέτο πρωταγωνιστριών (Λυδία Φωτοπούλου, Εμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη και Ευδοξία Ανδρουλιδάκη). Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος συστήνει το νεόκοπο έργο του αγαπημένου του Σάιμον Στίβενς «Heisenberg» για τον αναπάντεχο έρωτα ενός ετερόκλητου ζευγαριού (τους υποδύονται οι Κόρα Καρβούνη και Περικλής Μουστάκης) ενώ η Μάρθα Φριντζήλα και η Ελένη Κοκκίδου συμπράττουν στη μουσική παράσταση με ποιητικό άξονα «Σου κράτησα μια θέση». Τον κύκλο παραγωγών της Κεντρικής Σκηνής ολοκληρώνει η επανάληψη της επιτυχίας του κλασικού ρομάντζου «Η ωραία του Πέραν» με τους Γιώργο Παπαγεωργίου και Αντιγόνη Φρυδά.

Neou Kosmou 2017 Aristos

Γιώργος Μπινιάρης, Γιώργος Χριστοδούλου και Ελένη Ουζουνίδου στον «Αρίστο». 

Ο πρώτος θα έχει διπλή παρουσία στον προγραμματισμό του θεάτρου, καθώς φιλοξουμένος στον Κάτω Χώρο δοκιμάζει την πρώτη προσωπική του σκηνοθεσία πάνω στη μεταφορά του «Γύρου του θανάτου» του Θωμά Κοροβίνη στην παράσταση «Αρίστος», την πολύκροτη υπόθεση του δράκου του Σέιχ Σου (με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Μπινιάρη, Ελένη Ουζουνίδου και Γιώργο Χριστοδούλου). Στο ρεπερτόριο του Κάτω Χώρου ανεβαίνουν ακόμα «Το μικρό πόνι» μια ιστορία για την διαφορετικότητα με τους Ρηνιώ Κυριαζή και Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη, η παρθενική απόπειρα του έμπειρου φωτιστή Σάκη Μπιρμπίλη να σκηνοθετήσει, εμπνευσμένος από το διήγημα του Αλεσάντρο Μπαρίκο «Ωκεανός», η θεατροποίηση του εμβληματικού ποιήματος του Νίκου Εγγονόπουλου «Μπολιβάρ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη (δεύτερη παρουσία στον προγραμματισμό και για τους Bijoux de Kant) και η ενασχόληση των Grasshopper και της Εύας Βλασσοπούλου με ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα υπερεαλιστικής γραφής στην Ελλάδα, «Το προξενιό της Αντιγόνης» του Βασίλη Ζιώγα.

Neou Kosmou 2017 Molly 

«Μόλλυ Σουήνη» για την ομάδα «Πυρ» των Αργύρη Ξάφη, Δέσποινας Κούρτη και Ιώς Βουλγαράκη. Πρωταγωνιστεί και ο Δημήτρης Γεωργιάδης. 

Στο μικρό Δώμα, θα χωρέσουν τέσσερις ακόμα παραγωγές: «Η τομή» σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά, έργο βασισμένο σε βιογραφικά στοιχεία των ποιητών Βερλαίν και Ρεμπώ, η νέα δουλειά της πολυδραστήριας ομάδας «Πυρ» (Αργύρης Ξάφης, Δέσποινα Κούρτη και Ιώ Βουλγαράκη) πάνω στο κορυφαίο έργο του Μπράιν Φρίελ «Μόλλυ Σουήνη», ο μύθος του Ορφέα και της Ευριδίκης ως υπόδειγμα ερωτικής ιστορίας μέσα στους αιώνες σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογνάδου και η αναβίωση της μουσικής εκδοχής της «Βοσκοπούλας», του λαϊκού κρητικού αριστουργήματος από την ομάδα των Elephas Tilensis (Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου).

Neou Kosmou 2017 Voskopoula

Γιώργος Παπανδρέου και Χριστίνα Μαξούρη στη «Βοσκοπούλα» των Elephas Tilensis.

Η εφηβική σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου επανέρχεται στις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία της Τζωρτζίνας Κακουδάκη ενώ ο θεσμός του Θεάτρου Αλληλεγγύης για Παιδιά – παράσταση που παρουσιάζεται δωρεάν σε νοσοκομεία και ιδρύματα – ανεβάζει τον «Πινόκιο» σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη.

Για πρώτη χρονιά στην 20ετή παρουσία του, το Θέατρο του Νέου Κόσμου θα επεκτείνει την καλλιτεχνική δραστηριότητα του κι εκτός της βασικής του στέγης, μεταφέροντας τη μεγάλη περσινή επιτυχία «Πέτρες στις τσέπες του» με τους Μάκη Παπαδημητρίου και Γιώργο Χρυσοστόμου στο θέατρο «Κιβωτός» των 400 θέσεων – σε μια one off συνεργασία με τον παραγωγό Τάσο Παπανδρέου.

Neou Kosmou 2017 Proxenio

«Το προξενιό της Αντιγόνης» από τους Grasshoper. 

Για το σύνολο των 17 παραστάσεων, το Θέατρο του Νέου Κόσμου θα ενεργοποιήσει την περσινή – εξαιρετικά αποδοτική – προσφορά διάθεσης εισιτηρίων στην τιμή των επτά ευρώ. Η “χαμηλή” προπώληση ανοίγει από αύριο Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει δέκα ημέρες, έως την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου.

theatro_neou_kosmou_2017-1018.pdf

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b