MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γονείς, ξέρετε τι σημαίνει “Bae”, “Lit”, ή “Idk” όταν τα γράφει στο τσατ το παιδί σας;

Μέσα από το εύχρηστο www.e-parenting.gr της COSMOTE, οι γονείς μπορούν να ενημερώνονται από άρθρα και video interviews από ειδικούς, για τις νέες τάσεις, αλλά και τις νέες εφαρμογές που αναπτύσσουν τις γνώσεις και καλλιεργούν τη δημιουργικότητα των παιδιών, ενώ μέσα από το 1ο digital σχολείο internet για γονείς, μαθαίνουν τα πάντα για τη νέα γλώσσα ψηφιακής επικοινωνίας.

Monopoli Team

Όλοι αγαπάμε να σερφάρουμε στο διαδίκτυο, κι ακόμα περισσότερο τα παιδιά κι οι έφηβοι, που έχουν αυτή την τεράστια τύχη, να μεγαλώνουν σε μια χρονική περίοδο όπου η πληροφορία είναι εύκολα διαθέσιμη με το πάτημα ενός πλήκτρου. Το διαδίκτυο τους ανοίγει μια πόρτα στον θαυμαστό ψηφιακό κόσμο, με άπειρες δυνατότητες. Το τραγούδι που άκουσες στο ραδιόφωνο αλλά δε θυμάσαι ποιο είναι, με ένα κλικ μπορείς να το εντοπίσεις και να βρεις και τους στίχους του, όση πληροφορία χρειάζεσαι για την εργασία που ετοιμάζεις για το σχολείο τη βρίσκεις εύκολα, και φυσικά βλέπεις ταινίες, παίζεις παιχνίδια και συνδέεσαι όσο και όποτε θες με τους φίλους σου μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Το ίντερνετ όμως δεν είναι ένας παράδεισος κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι οι γονείς, που προσπαθούμε καθημερινά να βάλουμε ένα όριο στην χρήση του από τα παιδιά. Παράλληλα, οι εξελίξεις στις εφαρμογές, τις ιστοσελίδες, αλλά και στην ιντερνετική γλώσσα που χρησιμοποιούν τα παιδιά, δυσχεραίνουν την προσπάθειά μας να κρατάμε επαφή με τον κόσμο τους.  

Πώς μπορούμε λοιπόν να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τα παιδιά μας, στον κόσμο του internet;

Η ειλικρινής και στενή σχέση με τα παιδιά είναι η βάση, ώστε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα παιδιά, να γνωρίζουμε τις ανάγκες και τις αναζητήσεις τους, να μαθαίνουμε και να ψυχαγωγούμαστε μαζί τους. Εξίσου βασικό ωστόσο, είναι το να μπορούμε να επικοινωνούμε, άρα να γνωρίζουμε τα βασικά της λειτουργίας του διαδικτύου, να είμαστε ενημερωμένοι για τις δυνατότητες, και τις παγίδες του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου, αλλά και για τη νέα γλώσσα ψηφιακής επικοινωνίας, που ανανεώνεται διαρκώς με νέους όρους. 

Ας δούμε λοιπόν κάποιες βασικές ορολογίες / συντομογραφίες (πώς είχαμε εμείς παλιά το “BFF”;) που χρησιμοποιούν σήμερα παιδιά και έφηβοι για να επικοινωνήσουν, ώστε να μην τα χάνουμε με κάθε νέα έκφραση που μας «πετάνε»!

  • LOL: (εντάξει, ας αρχίσουμε από τα βασικά) Laugh out loud = γελάω πολύ 
  • BTW: By the way = εν τω μεταξύ
  • GR8: great = τέλεια
  • TBT: Throw back Thursday = από τις πλέον δημοφιλείς τάσεις στα κοινωνικά δίκτυα, όπου ο χρήστης ποστάρει μια παλιότερη φωτογραφία για να θυμηθεί κάποια στιγμή / γεγονός. 
  • BAE: Before anyone else = ο/η πιο αγαπημένος/η 
  • LIT:  φανταστικό
  • IDK: I don’t know = δεν ξέρω
  • SMH: Shaking My Head = διαφωνώ με αυτό που λες
  • Kk: ok = εντάξει 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, η COSMOTE μας λύνει τα χέρια, με μια σειρά από σημαντικά εργαλεία:

1. Στο www.e-parenting.gr, μπορούμε να διαβάζουμε άρθρα και video interviews από ειδικούς, να ενημερωνόμαστε για τις νέες τάσεις, αλλά και τις νέες εφαρμογές που αναπτύσσουν τις γνώσεις και καλλιεργούν τη δημιουργικότητα των παιδιών, να γνωρίσουμε τα νέα ηλεκτρονικά σημεία επαφής των παιδιών, όπως τα social media, οι πλατφόρμες chatting & messaging, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και να ενημερωθούμε για πιθανές απειλές. Το site, σε συνεργασία με φορείς, όπως είναι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, αλλά και ειδικούς όπως είναι η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Παπαδάκη, ο Dr. Κωνσταντίνος Σιώμος (Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων) και η δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Κατερίνα Ψαρουδάκη, φιλοξενεί άρθρα με θεματολογία όπως «πώς βάζουμε όρια στις κονσόλες παιχνιδιών», «Πώς οι νέες τεχνολογίες βοηθούν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες», καθώς και tips για την ασφάλεια των παιδιών

2. Ακόμα στο site φιλοξενείται το School Of Cool, το 1ο digital σχολείο internet για γονείς, μέσα από το οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα παιδιά μας, να έρθουμε πιο κοντά σε αυτά και τον τρόπο επικοινωνίας τους. Με απλό και διασκεδαστικό τρόπο “καθόμαστε” κι εμείς στα στα θρανία, για να ανακαλύψουμε τη σύγχρονη κουλτούρα του Internet ή να φρεσκάρουμε αυτά που ήδη ξέρουμε. Ανάλογα µε το επίπεδό μας, υπάρχει ύλη από πολύ απλά θέματα γνώσης του Internet η οποία σταδιακά γίνεται πιο προχωρημένη. Ουσιαστικά, πρόκειται για µια απλοποιημένη e-learning πλατφόρμα που µε video tutorials µαθαίνουμε πώς να επικοινωνούμε µε τα παιδιά μας OnLine. Όπως σε ένα πραγματικά σχολείο υπάρχουν διάφορες ενότητες και µαθήµατα όπως Αρχές Chatting, Σύγχρονη Ορολογία Διαδικτύου, η κουλτούρα των Memes κτλ. Έτσι, μπορούμε να παρακολουθήσουμε online τα διαδραστικά video – σεμινάρια και αμέσως μετά από κάθε μάθημα να τεστάρουμε τις γνώσεις μας.  

Περισσότερα από Εταιρικές Δράσεις
VIMA_WEB3b