MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ESCAPE WEEKENDS: Mήλος

Ένας προορισμός με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, εξωτικές παραλίες, γραφικά χωριά και σύγχρονες τουριστικές υποδομές, η Μήλος μαγεύει τον επισκέπτη από την πρώτη ματιά. Από τον Τάσο Τσομπανίδη

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Ένας mini-οδηγός με τα πιο σημαντικά από τα αμέτρητα αξιοθέατα του νησιού αλλά και κάποιες επιλογές για το πού να μείνετε και να φάτε να φάτε με ποιότητα τα λογικές τιμές.

Μεταφορά: Στη Μήλο μπορείτε να φτάσετε σε περίπου 4 ώρες με υπερσύχρονο catamaran της Aegean Speed lines. Εναλλακτικά τα πλοία της Zante Ferries θα σας μεταφέρουν στο νησί με μικρότερο κόστος αλλά σε περίπου 7 ώρες. Επίσης μπορείτε να ταξιδέψετε στη Μήλο και με αεροπλάνο με πτήση της Olympic Air.

 milos ew 2

Διαμονή

Μείναμε και σας προτείνουμε τα διαμερίσματα «Αvra Pahainas» τα οποία θα συναντήσετε σε 15 λεπτά από το λιμάνι του Αδάμαντα ακολουθώντας το δρόμο προς Πολλώνια. Τα δωμάτια είναι κτισμένα σε μια υπέροχη τοποθεσία με θέα τη θάλασσα, μόλις 50 μέτρα από τη μοναδική παραλία του Παπάφραγκα, διάσημη για τους σπηλαιώδεις σχηματισμούς της. Στα διαμερίσματα «Αvra Pahainas» θα σας υποδεχτούν οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες Ηλίας και Ιουλία Πουλάκη. Δίπλα στο ξενοδοχείο, σ’ έναν καινούργιο χώρο που μόλις δημιούργησαν μπορείτε ν΄ απολαύσετε προσεγμένο πρωινό αλλά χαλαρωτικά απεριτίφ. www.avrapahainas.gr, 2287041471

Παραλίες

Η Μήλος διαθέτει πολλές παραλίες για όλα τα γούστα. Αυτές που πρεπει οπωσδηποτε να επισκεφτείτε είναι οι εξής:

  • Ο γύρος του νησιού: Με το ιστιοπλοϊκό σκάφος «Θαλασσίτρα» του Βαγγέλη Λιλλή και ανάλογα με τον καιρό μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού ή να επιλέξετε να επισκεφτείτε συγκεκριμένες περιοχές. Μη χάσετε τις καρποσταλικές παραλίες Κλέφτικο και Συκιά. Aπό το πλήρωμα του καραβιού θα μάθετε πολλά πράγματα για την ιστορία και τις παραδόσεις του νησιού ενώ θα σας προσφερθεί και σπιτικό φαγητό. Για κρατήσεις στο 6999636264.
  • Σαρακίνικο: Οι ογκώδεις λευκοί βράχοι δημιουργούν με την βοήθεια της φύσης απίθανους σχηματισμούς με σπήλαια και περάσματα. Θα φθάσετε εκεί με αυτοκίνητο αλλά αποφύγετε τις ώρες αιχμής για να την απολαύσετε.
  • Φυριπλάκα: Μία παραλία ζωγραφικός πίνακας ιδιαίτερα εάν την επισκεφθείτε κοντά στη δύση του Ηλίου όπου πάνω στους βράχους θα αντικρίσετε μοναδικούς συνδυασμούς χρωμάτων κυρίως προς το φαιό κόκκινο. Είναι προσπελάσιμη με αυτοκίνητο μέχρι σε ένα πολύ κοντινό σημείο και από εκεί θα περπατήσετε για 5 περίπου λεπτά.
  • Παλαιοχώρι-Αγία Κυριακή: Δύο εντυπωσιακές σε μέγεθος παραλίες στην νότια πλευρά του νησιού. Στην μία άκρη της πρώτης αναβλύζουν θειούχα ιαματικά νερά μέσα από την θάλασσα.
  • Θειωρυχεία: Για τη συγκεκριμένη διαδρομή θα χρειαστείτε όχημα 4×4. Τα εδώ και 60 περίπου χρόνια εγκαταλελειμμένα ορυχεία θα σας αποκαλύψουν πολλά ενθύμια από το παρελθόν! Αξίζει να κολυμπήσετε στην ιδιαίτερα γραφική παραλία.
milos ew 3

Οικισμοί 

  • Πλάκα: Παραδοσιακός κυκλαδίτικος οικισμός με στενά δρομάκια και μικρά μαγαζιά. Η νυκτερινή ζωή είναι ήπια.
  • Πολλώνια: Ενας οικισμός όπου τα τελευταία χρόνια προσελκύει ολοένα και πιο ποιοτικό τουρισμό προσφέροντας πλέον πολύ καλές επιλογές σε διαμονή και φαγητό.
  • Κλήμα: Από τους μοναδικούς στην Ελλάδα παραδοσιακούς θαλλάσιους οικισμούς με δυόροφα κτίρια όπου οι ντόποιοι κάτοικοι, κυρίως ψαράδες, φυλάγανε τις βάρκες τους στο ισόγειο ενώ οι ίδιοι κατοικούσαν στον επάνω όροφο. Τα κτίσματα αυτά ονομαζόταν «σύρματα». Όποιος αγαπάει την φωτογραφία θα ξοδέψει πολύ χρόνο εκεί. 

Αξιοθέατα

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου: Σημαντικά εκθέματα από την προιστορική έως την ρωμαική περίοδο
  • Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου: Με την χορηγία ιδιωτικής μεταλλευτικής εταιρείας ένα ολοκληρωμένο και τεχνολογικά άρτιο μουσείο που θα σας κατατοπίσει με εκθέματα και video για την πλούσια μεταλλευτική ιστορία του νησιού.(2287022481)
  • Τρυπητή-Κατακόμβες-Αρχαίο θέατρο: Ίσως το δεύτερο εντυπωσιακότερο χριστανικό νεκροταφείο με θολωτούς τάφους στον κόσμο μετά από αυτό της Ρώμης. Εάν βρεθείτε εκεί επισκεφθείτε και το αρχαίο θέατρο το οποίο και σώζεται σε πολύ κατάσταση. Επίσης εάν βρεθείτε εκεί κοντά στην Δύση του Ηλίου περπατείστε 15 λεπτά προς τον λόφο του Προφήτη Ηλία και θα αποζημιωθείτε με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. 
milos ew 4

Φαγητό

  • Πέτρινο: Παραδοσιακή ταβέρνα στον οικισμό Ζεφύρια. Ποιοτικά ντόπια εδέσματα από την οικογένεια Κυπραίου (2287031037).
  • Sirocco: H Στέλλα Τσερώνη με την οικογένειά προσφέρει φρέσκο ψάρι, από τις ψαριές του πατέρα της, αλλά και πολλά ντόπια κυρίως πιάτα ψημένα μέσα στην πολύ ζεστή, λόγω των θειούχων πηγών, άμμο της παραλίας του Παλαιοχωρίου (2287031201).
  • Το Αρμενάκι: Μία προσεγμένη ταβέρνα στα Πολλώνια με σχετικά λογικές τιμές (2287041061).
  • Γιαλός: Φαίνεται να έχει το προβάδισμα σε ένα νησί όπου η ποιότητα των τουριστών συνεχώς ανεβαίνει. Κυριαρχεί η μεσογειακή gourmet κουζίνα αλλά και ντόπια πιάτα επιμελημένα από τον Σεφ Αχιλλέα Καματέρη (2287041208).
  • Ω Χαμός: Στην παραλία του Παικιανού, 5 λεπτά έξω από το λιμάνι του Αδάμαντα θα βρείτε ένα παραδοσιακό οινομαγειρείο που επιμελείται η Ειρήνη Ψαθά. Τα κρέατα και τα λαχανικά είναι δικής τους παραγωγής (287023672).

Αξίζει να δοκιμάσετε

  • Κιβωτός: Σε μία αυλή στα Πολλώνια η Στέλλα Τσερώνη προσφέρει όλη την ημέρα τα μοναδικά χειροποίητα τοπικά εδέσματά της. Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε κέικ, μαρμελάδες, πίτες το τοπικό γλυκό «κουφέτο» και αγνό θυμαρίσιο μέλι από τον παραγωγό Νίκο Λιλλή (2287041112).
  • Οινοποιείο Κωνσταντάκη: Μία σπάνια αγροτουριστική μονάδα στην έξοδο από τα Πολλώνια με την παλαίωση του κρασιού να γίνεται μέσα σε βραχώδεις κοιλότητες. Το εμπορικό σήμα του κρασιού λέγεται Spilia ενώ ο Κώστας Κωνσταντάκης, με τον γυιό του Πέτρο, πειραματίζονται με νέες ποικιλίες σταφυλιών. Επισκεφθείτε το αφού πάρετε τηλέφωνο (2287041125).
  • Τυροκομείο «ο Χαραλαμπάκης»: Το μοναδικό οργανωμένο τυροκομείο στο νησί, βρίσκεται στην περιοχή της Πάχαινας 15 περίπου λεπτά από το λιμάνι του Αδάμαντα. Παράγει 7 διαφορετικά είδη τυριού που αξίζει να τα δοκιμάσετε και να πάρετε και μαζί σας φεύγοντας από τη Μήλο (2287041397).
milos ew 5

Εναλλακτικές δραστηριότητες

  • Για πεζοπορικές διαδρομές που θα σας αποκαλύψουν τις κρυφές ομορφιές του νησιού επικοινωνήστε με τον Γιώργο Μάλλη για να σας συνοδεύσει σε κάποιες από αυτές τις διαδρομές (6978585487).
  • Για πιο extreme διαδρομές μπορείτε να νοικιάσετε κανό από το Παλαιοχώρι και από εκεί να πάτε στη διάσημη παραλία Το Κλέφτικο.

Budget: Nα υπολογίσετε περί τα 500 ευρώ το άτομο για 5 διανυκτερεύσεις με πολύ ποιοτική διαμονή σε διαμερίσματα. Εναλλακτικά μπορείτε να μείνετε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

*Ευχαριστούμε τον φωτογράφο Δημήτρη Τσερώνη για τις εξαιρετικές του φωτογραφίες με κάποιες από τις οποίες συνοδεύεται αυτό το οδοιπορικό στην Μήλο.

EUROPCAR 11 16 logoaegean 1

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b