MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εθνική Πινακοθήκη: Με ορίζοντα το 2020, ξορκίζει το «φάντασμα» του ΕΜΣΤ

Εύλογες απορίες για τον λόγο για τον οποίο πραγματοποιήθηκε θα πρέπει να δημιουργήθηκαν σε όποιον παραβρέθηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου ανακοινώθηκε η «νέα» δωρεά του Ιδρύματος προς την Εθνική Πινακοθήκη.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Καταρχάς, τίποτε πραγματικά «νέο» δεν παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του τύπου. Η δωρεά του Ιδρύματος, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, ήταν ήδη γνωστή από την εποχή που εξαγγέλθηκε το έργο, στις αρχές του 2013. 

Όπως και τότε είχε ανακοινωθεί, η δωρεά πρόκειται να καλύψει την προσθήκη 3ου ορόφου στο κτίριο Β (όπου θα στεγαστούν οι μόνιμες συλλογές, οι διοικητικές υπηρεσίες, τα εργαστήρια συντήρησης, η βιβλιοθήκη και ένα εστιατόριο με πανοραμική θέα), την κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων κυκλοφορίας στην πρόσοψη του κτιρίου και υαλοπετάσματος, ανελκυστήρων, αλλά και του σπειροειδούς γυάλινου περιβλήματος στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου Γ.

pinakothiki 206

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου

Μιλώντας κατά τη χθεσινή παρουσίαση, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έκανε λόγο, ορθότερα, για «επανενεργοποίηση» της δωρεάς, μετά την ανταπόκριση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ στις προϋποθέσεις που έθετε το ΙΣΝ, ανάμεσα σε άλλα την έγκριση της μουσειογραφικής μελέτης (η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον έτερο μεγάλο χορηγό, την Περιφέρεια Αττικής) και τη διασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού.

pinakothiki 244

Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

Φαίνεται πως βασικός στόχος της χθεσινής παρουσίασης ήταν να «ξορκίσει» το φάντασμα του ΕΜΣΤ που με το παράδειγμά του στοιχειώνει κάθε έργο σύγχρονου πολιτισμού στη χώρα. Άλλωστε, η διευθύντρια Αναστήλωσης και Τεχνικών Έργων Ευγενία Γατοπούλου, μολονότι θέλησε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα προηγουμένων μηνών ότι το έργο είχε ουσιαστικά σταματήσει, παραδέχτηκε ότι κάποιες στιγμές «είχαμε χάσει τον ύπνο μας» γιατί «το έργο πήγαινε σημειωτόν».

Τώρα όμως, συμπλήρωσε η Ευγενία Γατοπούλου, «είμαστε σε θέση να τρέξουμε». Άλλωστε, «μεγάλο τμήμα του έργου είναι έτοιμο, αλλά αφανές». Ίσως γι’ αυτό η Λυδία Κονιόρδου διακινδύνευσε να ανακοινώσει, «με βεβαιότητα πλέον», ότι η Πινακοθήκη «αρχές του 2019 θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό».

Picture3

Περισσότερο ρεαλίστρια (καθώς «άντεξε τόσους υπουργούς και κυβερνήσεις»), η επί εικοσιπενταετία διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα διευκρίνισε ότι αφού παραδοθεί το κτίριο στις αρχές του 2019, «τέλος του έτους θα έχουμε μεταφερθεί εκεί και σιγά-σιγά θα εγκατασταθούν οι μόνιμες συλλογές», ώστε η Πινακοθήκη να υποδεχθεί το κοινό από το 2020». Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως είναι «ήσυχη ότι θα έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσουμε αμέσως μόλις ανοίξουμε». Ανακοίνωσε μάλιστα και τις δύο εναρκτήριες εκθέσεις: ένα αφιέρωμα στο μουσείο του Λούβρου και μια μεγάλη έκθεση Παρθένη. Σημειώνεται ότι η ανανέωση για μια ακόμη τριετία (έως τα θυρανοίξια του 2020) της θητείας της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Αν και το ΕΜΣΤ λειτούργησε ως παράδειγμα προς αποφυγήν, κατά τη χθεσινή παρουσίαση η υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε ότι έχει πλέον ανατεθεί η μελέτη εφαρμογής της μουσειογραφικής του μελέτης, έχει υπογραφεί ο οργανισμός του και αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, όροι απαραίτητοι για την «επανενεργοποίηση» της δωρεάς των 3 εκ. εντός του 2018, με στόχο το ΕΜΣΤ να παρουσιάσει τη μόνιμη συλλογή του στους χώρους της το 2019.

Picture8

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b