MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τέτσης από τον Γιώργο Ρόρρη στην Ύδρα

Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Παναγιώτη Τέτση, του μεγάλου κολορίστα της ελληνικής ζωγραφικής, το σπίτι και ατελιέ του στην Ύδρα, τον τόπο που γεννήθηκε και ποτέ στην πραγματικότητα, δεν εγκατέλειψε, ανοίγει για τους επισκέπτες, ως παράρτημα, πλέον, του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Monopoli Team
Ξεναγός και οικοδεσπότης αυτό το πρώτο Σαββατοκύριακο της λειτουργίας του νέου μουσείου, ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης, μαθητής και στενός φίλος του Τέτση, ο οποίος έζησε και εργάστηκε εκεί για μεγάλα διαστήματα, θα μοιραστεί τις αναμνήσεις του με τους επισκέπτες και θα ζωντανέψει τον κόσμο του σπιτιού δίνοντας το προσωπικό του στίγμα.

Το σπίτι, αρχικά κατοικία των παππούδων του Τέτση, έχει συνδεθεί με τις πρώτες επαφές του με τη ζωγραφική. Αργότερα ο καλλιτέχνης στέγασε εκεί για μεγάλο διάστημα το ατελιέ του στο νησί και φιλοξενούσε τους φίλους και μαθητές του ως πριν μια δεκαετία περίπου.

Η τυπική αυτή υδραίικη κατοικία στο γύρισμα του 19ου αι. χρησίμευε και για τις επαγγελματικές δραστηριότητες της οικογένειας. Σκοπός του Μουσείου, σύμφωνα με την επιθυμία του Τέτση, είναι η συντήρηση και ανάδειξη τόσο του ατελιέ με τα έργα του στον όροφο όσο και της οικογενειακής κατοικίας με το μπακάλικο – ταβέρνα στο ισόγειο και την αποθήκη κρασιού στο υπόγειο.

Σημειώνεται ότι η Οικία – Ατελιέ Τέτση είναι επισκέψιμη, μετά από συνεννόηση με το προσωπικό της γειτονικής Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη, το παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Ύδρα, όπου επίσης παρουσιάζονται έργα του Τέτση με θέμα την Ύδρα, δωρεές του ιδίου.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b