MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
16
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
PERFORMANCE

A Pool Painted Black των Peter Cant & Krzysztof Honowski στην Atopos cvc

Η Atopos cvc συνεργάζεται με το Athens Museum of Queer Arts (AMoQA) και φιλοξενεί τo έργο “A Pool Painted Black”, των Peter Cant και Krzysztof Honowski, την Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 στις 19.00, στο πλαίσιο του προγράμματος Atopos BlahBlahBlah με ελεύθερη είσοδο.

author-image Ευδοκία Βαζούκη
Στην performance “A Pool Painted Black”, οι Peter Cant και Krzysztof Honowski, ανασύρουν κιτς αντικείμενα από έναν σωρό χώματος. Φορώντας αδιάβροχα ανακλαστικά μπουφάν βιντεοσκοπούν κάθε ανασκαφή και παραθέτουν τα ευρισκόμενα αντικείμενα μπροστά στο κοινό που τους παρατηρεί. Ενώ σκάβουν για χρυσό σαν τις κίσσες, ανασυντάσσουν αποσπάσματα κειμένων που καταπιάνονται με την έννοια της παρεξήγησης (misunderstanding). Τα κείμενα που αφηγούνται μετατρέπονται με τη βοήθεια του auto-tune σε μονότονα τραγούδια.

5PeterCant KrzysztofHonowski AMοQA

Σύμφωνα με τον John Berger «όλα τα τραγούδια μιλoύν, έστω υπόρρητα, για κάποιο ταξίδι, ή για να το θέσουμε διαφορετικά, τραγουδάμε πάντα για την απουσία». Καθώς οι δύο performers σκάβουν στο χώμα, τραγουδούν στις δικές τους περιπλανώμενες απουσίες. Όταν ο Édouard Glissant γράφει για την έννοια της «περιπλάνησης» (errantry), κάποιος με σλάβικη καταγωγή διαβάζει στη λέξη την έννοια του «λάθους» (error), μια περιπλάνηση χωρίς σκοπό και χωρίς προορισμό. Σκάβοντας τη γη στην Αθήνα, έναν σύγχρονο τόπο αφίξεων, ο Peter και ο Krzysztof αναμετριούνται με την έννοια της παρανόησης, όπως αυτή αναδύεται όταν οι δυνάμεις της ακινησίας ισχυρίζονται πως το μυστικό για ειρήνη και ασφάλεια βρίσκεται στην παύση των αφίξεων.

Στη δουλειά των Krzysztof Honowski και Peter Cant, μικρά και καθημερινά αντικείμενα αποκτούν δυσανάλογα μεγάλη σπουδαιότητα. Στο στενό κάδρο της κάμερας που ακολουθεί κάθε τους κίνηση μπλέκονται σωματικά μέλη, τυχαία αντικείμενα και ψυχεδελικά χρώματα, ενώ οι φωνές τους παραμορφώνονται ηλεκτρονικά και μετατρέπονται σε αφηρημένες κουήρ τελετουργίες.

performance 2017


Σχετικά με τους Peter Cant και Krzysztof Honowski

Η δουλειά του Peter Cant συνδυάζει στοιχεία όπερας, θεάτρου και live art. Εκπαιδεύτηκε ως resident στο θέατρο Young Vic του Λονδίνου προτού γίνει συνεργάτης του Luc Bondy στο θέατρο Odeon του Παρισιού. Είναι τακτικός συνεργάτης αξιόλογων συνθετών, όπως ο Marcin Stanczyk, ο Trish Clowes και ο Luke Styles, με τους οποίους έγραψε και σκηνοθέτησε νέα έργα μουσικού θεάτρου για το BBC Radio 3, το Aldeburgh Music, το Mahogany Opera Group, το Vault Festival, το Sound Acts στην Αθήνα και για ένα σιδηροδρομικό σταθμό της Βαρσοβίας. To 2016 ο Peter ίδρυσε μια θεατρική κολεκτίβα στην Ουκρανία, σκηνοθετώντας το έργο The World Doesn’t End στο Gogolfest του Κιέβου. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με νέους δημιουργούς περιλαμβάνεται η σκηνοθεσία και η συγγραφή του Tycho’s Dream για το Glyndebourne, το GIANT για το Mahogany Opera Group και η νέα μεταφορά της όπερας Jenůfa του Janáček με τον ENO Baylis.

Ο Krzysztof Honowski χρησιμοποιεί ως βασικά μέσα στη δουλειά του το βίντεο, τα αντικείμενα και τον ήχο, συχνά συνδυάζοντας σε live performances. Άλλες φορές επιστρατεύει τα μέσα αυτά ως χορογραφίες στοιχείων στον χώρο, όπου το σώμα του θεατή αντικαθιστά το δικό του. Ονομάζει τα έργα αυτά συσσωρεύσεις αποδεικτικών στοιχείων στην προσπάθεια να ανιχνεύσει την εμπειρία παράλληλων πραγματικοτήτων. Με άλλα λόγια, αποτελούν μια μελέτη για το πως πραγματοποιείται η (εσφαλμένη) κατανόηση της πολιτιστικής ταυτότητας. Το έργο του έχει προβληθεί στη συλλογή Zabludowicz, στην γκαλερί Chalton και στο Assembly Point στο Λονδίνο μεταξύ άλλων. Στη Γερμανία η δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Kunsthalle Düsseldorf, στο Mica Moca του Βερολίνου και στην Art Cologne 2017. Ο Krzysztof σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στο Slade School of Fine Art. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει το MFA του στην Ακαδημία Media Arts της Κολωνίας.

Ο Krzysztof Honowski και ο Peter Cant έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους ως καλλιτεχνικό δίδυμο στο θέατρο Yard, στο Barbican Centre και στο A.M του Λονδίνου. Το 2016 συμμετείχαν ως resident-duo στo πρόγραμμα του AMoQA στην Αθήνα και στο Sound Acts Festival.

thumbnail 4. Atopos BlahBlahBlah PeterCant KrzysztofHonowski AMοQA

Σχετικά με το AMοQA

Το AMoQA είναι ένας υβριδικός χώρος έρευνας και προώθησης τεχνών και σπουδών πάνω στη σεξουαλικότητα και τα φύλο. Φιλοξενεί βραδιές και φεστιβάλ performance, προβολές ντοκιμαντέρ για τις πολιτικές του σώματος, όπως και κουήρ ταινιών πειραματικής φόρμας, εργαστήρια τεχνολογίας, διαλέξεις πάνω σε έμφυλα ζητήματα, παρουσιάσεις κουήρ μουσικής και άλλα. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει το χτίσιμο ενος ΛΟΑΤΚΙ+ αρχείου, φέρνοντας μαζί συλλογές, έργα τέχνης, ζινάκια, συνεντεύξεις, ταινίες, φωτογραφία κλπ, στην προσπάθεια να χαρτογραφηθεί η ιστορία του ελληνικού ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος. To AMoQA είναι ένας χώρος συνάντησης για τη δικτύωση ερευνητών και δημιουργών που δουλεύουν πάνω στις πολιτικές του σώματος, με σκοπό τη δημιουργία καινούριων πρότζεκτς και την ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων.

thumbnail 2. Atopos BlahBlahBlah PeterCant KrzysztofHonowski AMοQA

Σχετικά με το Atopos BlahBlahBlah

To Atopos BlahBlahBlah, υπό την επιµέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη, αποτελεί µια σειρά από τακτικές συναντήσεις στον χώρο της Atopos cvc, µε έναυσµα την έρευνα γύρω από την έκδοση του οργανισµού µε τίτλο UNLOCKED, η οποία και κυκλοφόρησε το 2016. Ένα βιβλίο που επιχειρεί να «ξεκλειδώσει» την απεικόνιση του Γυµνού Σώµατος στη µετα-φωτογραφική, ψηφιακή εποχή.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ



Παραστάσεις: Δευτέρα 5 & Τρίτη 6 Ιουνίου στις 19.00
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Όσα παίρνει ο άνεμος: Η παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
ΘΕΑΤΡΟ
Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα, του Κωνσταντίνου Ντέλλα για 3η σεζόν στο Θέατρο Σταθμός
ΘΕΑΤΡΟ
Το Κιβώτιο, του Άρη Αλεξάνδρου για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη
ΘΕΑΤΡΟ
Caipirinha, του Μιχάλη Σπέγγου στο Θέατρο Δρόμος
ΘΕΑΤΡΟ
Θέλω να σου κρατάω το χέρι, του Τάσου Ιορδανίδη για 5η χρονιά στο Θέατρο Άλφα
ΘΕΑΤΡΟ
Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος: Επιστρέφει ο μονόλογος με τον Αργύρη Ξάφη
ΘΕΑΤΡΟ
Τελευταία Επιθυμία, των Αντώνη Αντωνόπουλου και Κέλλυς Παπαδοπούλου στο H.ug Art Space
ΘΕΑΤΡΟ
Άγριοι, του Γιώργου Παλούμπη για 2η σεζόν στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
ΘΕΑΤΡΟ
Ξεκίνα από την Αρχή και συνέχισε μέχρι Να φτάσεις στο Τέλος, από την ομάδα κι όμΩς κινείται στο Θέατρο Ροές
Θεατρικά Νέα
Η Τελευταία Έξοδος – Ρίτα Χέιγουορθ: Η ταινία-σταθμός ανεβαίνει τον Οκτώβριο στο Θέατρο Άνεσις
Θεατρικά Νέα
Η Παναγία των Παρισίων: Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη ανεβάζει στον «Ελληνικό Κόσμο» το αριστούργημα του Ουγκώ
ΘΕΑΤΡΟ
Οι «Βρικόλακες», του Χένρικ Ίψεν επιστρέφουν στο θέατρο Radar