MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
23
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο Πλατέρο κι Εγώ στο Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν

Το μουσικό παραμύθι “Ο Πλατέρο κι Εγώ” των Mario Castelnuovo-Tedesco και Juan Ramón Jiménez παρουσιάζεται για 4 μόνο παραστάσεις, από 20 έως 23 Μαΐου 2017 στο Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν.

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Το μουσικό παραμύθι “Ο Πλατέρο κι Εγώ” παρουσιάζεται με αφορμή την εκατοστή επέτειο από την πρώτη πλήρη έκδοση του βιβλίου (εκδόσεις Calleja, Μαδρίτη, 1917) σε συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, του Θεάτρου Τέχνης και του Κέντρου Φωνητικών Τεχνών.

Ο Ισπανός νομπελίστας ποιητής Juan Ramón Jiménez, γεννημένος στο Μογέρ της Ανδαλουσίας το 1881, έγραψε το αφιερωμένο στα παιδιά έργο του Ο Πλατέρο κι εγώ σε νεανική ηλικία (πρώτη έκδοση το 1914, σειρά «Βιβλιοθήκη της Νεότητας», εκδόσεις Lectura, Μαδρίτη). Με υπότιτλο «Ελεγείο της Ανδαλουσίας», το βιβλίο περιγράφει σε 138 κεφάλαια μια λυρική απεικόνιση της ζωής του ποιητή στην πόλη και τις εξοχές του Μογέρ, συντροφιά με τον αγαπημένο του γαϊδαράκο, τον Πλατέρο, όνομα που στα ισπανικά σημαίνει ασημένιος: «Ο Πλατέρο είναι μικρός, μαλλιαρούλης, τρυφερός. Και μαλακός πολύ, που θα ‘λεγες από μπαμπάκι, δίχως κόκκαλα».

O Platero Ki Egw 1 photo Christos Karnakis 2017 2

Το καλοκαίρι του 1957 ο Ιταλός συνθέτης Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968) – αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από τη Φλωρεντία λόγω της Εβραϊκής του καταγωγής, λίγους μήνες πριν το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου – επισκέφθηκε με τη σύζυγο του Clara την Ισπανία. Η παγκόσμια αναγνώριση του Jiménez ύστερα από την πρόσφατη βράβευση του με την ύψιστη λογοτεχνική διάκριση, καθώς και η επακόλουθη αγγλική μετάφραση του Πλατέρο το 1958 από την Eloise Roach, συνετέλεσαν στην εμβάθυνση της γνωριμίας του αναγνωστικού κοινού της Αμερικής με το έργο του ποιητή. Ο εγκατεστημένος στο Beverly Hills Mario Castelnuovo-Tedesco, έχοντας αποκτήσει αξιοζήλευτη ικανότητα στη δημιουργία μουσικών εικόνων μέσα από την εικοσαετή καριέρα του ως συνθέτης σε περισσότερες από 150 ταινίες για τα κινηματογραφικά στούντιο του Hollywood, συνέθεσε το 1960 το έργο Platero y Yo, op. 190, για κιθάρα και αφηγητή.

Στο ρόλο του αφηγητή-τραγουδιστή εμφανίζεται ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς και τη μουσική ερμηνεύει ο κιθαριστής Νίκος Ζάρκος. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Δίφρος το 1956 σε μετάφραση από τα ισπανικά της Ιουλίας Ιατρίδη, καθώς και σε νεότερη εικονογραφημένη έκδοση από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος το 2006.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Παίζουν: Σπύρος Σακκάς: αφηγητής, Νίκος Ζάρκος: κιθάρα

Τιμές Εισιτηρίων: 12€, 8€ (μειωμένο), 5€ (ανέργων+παιδιά)
Διάρκεια Παραστάσεων: 20 έως 23 Μαΐου 2017
Πληροφορίες: Προπώληση: viva.gr
Παραστάσεις: Σάββατο 20 Μαΐου 2017, ώρα έναρξης 18.00, Κυριακή 21, Δευτέρα 22 & Τρίτη 23 Μαΐου 2017, ώρα έναρξης 21.15
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Νικόλα Ανδρουλάκη στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου
ΘΕΑΤΡΟ
Μέγαρο: Η «Έρημη Χώρα» του T.S. Eliot ως σκηνική σύνθεση με τον Ακύλλα Καραζήση
ΘΕΑΤΡΟ
Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι: Η πολυβραβευμένη εκδοχή του Kip Williams στο Θέατρο Πορεία με τη Νάντια Κοντογιώργη
ΘΕΑΤΡΟ
Φλαντρώ, του Παντελή Χορν στο Θέατρο Αλάμπρα
ΘΕΑΤΡΟ
διήγηΜΑΣ, της Δέσποινας Μπισχινιώτη για 2η χρονιά στον Μικρό Κεραμεικό
ΘΕΑΤΡΟ
Evelyn Evelyn: Το διάσημο concept album γίνεται μιούζικαλ στο Θέατρο 104
Θεατρικά Νέα
Το Τρίτο Στεφάνι, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, μεταφέρεται σε νέα στέγη λόγω μεγάλης ζήτησης
Θεατρικά Νέα
"Αστόρια": Μια μεγάλη παραγωγή ζωντανεύει την ιστορία της μετανάστευσης στο Παλλάς
ΘΕΑΤΡΟ
Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της στο θέατρο Βεάκη
Θεατρικά Νέα
Ρέκβιεμ για το τέλος του έρωτα: Eντυπωσιακές φωτογραφίες από την εμβληματική παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου
ΘΕΑΤΡΟ
Αρμπάιτ: Η παράσταση των Παλούμπη και Τσιοτσιόπουλου ξανά στο Θέατρο Σταθμός
ΘΕΑΤΡΟ
Λήθη Vs Θύμηση – Δοκιμή Πόε, της Κατερίνας Χάσκα στο Θέατρο Αλκμήνη