MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ενηλικίωση τώρα!

Δεν το λέμε υποτιμητικά ή ειρωνικά. Το αντίθετο μάλιστα. Για 19 συνεχή έτη η Θεσσαλονίκη μας ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με οδηγό μερικά από τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων. Φέτος έχει ανεβάσει τον πήχυ ακόμη ψηλότερα…

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Οι πρόσφατες αλλαγές σε διοικητικό και διευθυντικό επίπεδο επέφεραν μάλλον ανεπαίσθητες αλλαγές όσον αφορά το οργανωτικό κομμάτι του φεστιβάλ του Νοέμβρη. Στο φεστιβάλ όμως που άρχισε στις 3/3 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 12/3, οι καινοτομίες των νέων διοργανωτών είναι αρκετές και ξεκάθαρες.

Πρώτη φορά θα γίνει διαγωνιστικό τμήμα (διεθνές με 12 ταινίες ανάμεσα στις οποίες συναντάμε και 3 ελληνικές), ενώ τo νεοσύστατο τμήμα «Food vs Food» θα εμπλουτίσει τη διοργάνωση με ισχυρές κινηματογραφικές γεύσεις που θα επιχειρήσουν να κάνουν τα… after των ταινιών ακόμη περισσότερο θελκτικά και πικάντικα για τους θεατές.

19o festival dokimanter thessalonikis 2017 2
Από την ταινία “Το Πείραμα της Βενεζουέλας” του Ιάσωνα Πιπίνη

Το μουσικό τμήμα (με Ρόλινγκ Στόουνς, Placebo, Τζίμι Χέντριξ κ.α.) θα ξεσηκώσει ως συνήθως τα πλήθη ενώ δεν θα παραλείψουμε να δούμε το «Εγώ τον έλεγα Μόργκαν» του Κάσπερ Κόλιν, με θέμα τη ζωή του τρομπετίστα Λι Μόργκαν, ενός από τα σπουδαιότερα ταλέντα της τζαζ που στα 33 του χρόνια σκοτώθηκε σε ένα κλαμπ της Νέας Υόρκης, γεγονός που συντάραξε τον κόσμο της μουσικής.

Το φεστιβάλ όμως το αγαπάμε και για τις ανθρωποκεντρικές ταινίες του. Ιστορίες συγκινητικές, σκληρές αλλά και αισιόδοξες πολλές φορές προσφέρει το φετινό μενού με τη μερίδα του λέοντος αναπόφευκτα να πηγαίνει στην περίοδο της κρίσης («Wie Bojen im Meer» της Στέλλας Νικολέτας Δροσσά, «This is Not a Coup» του Άρη Χατζηστεφάνου, «Το Πείραμα της Βενεζουέλας του Ιάσωνα Πιπίνη κ.α.) και το προσφυγικό («Φαντάσματα Πλανιούνται Πάνω από την Ευρώπη» των Μαρίας Κουρκούτα και Νίκης Γιάνναρη, «Refugee Highway» του Χρόνη Πεχλιβανίδη ).

19o festival dokimanter thessalonikis 2017 3
Από την ταινία “Δεν είμαι ο νέγρος σου” του Ράουλ Πεκ

Το πολιτικό κομμάτι του φεστιβάλ πάντα σηκώνει κουβέντα και φέτος αναμένεται να έχει αρκετές εντάσεις ή ακόμη και ενστάσεις.

Το νέο φιλμ του Φώτου Λαμπρινού «The great utopia» αναφέρεται στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση που γιορτάζονται φέτος αλλά ο δημιουργός του «Άρη, ο αρχηγός των ατάκτων» στέκει μακριά από τυμπανοκρουσίες και αγιογραφίες βασισμένος σε σπάνιο αρχειακό υλικό και μοναδικές μαρτυρίες. Στα must το «Δεν είμαι ο νέγρος σου» του Ράουλ Πεκ γύρω από την ιστορία του μαύρου κινήματος στις ΗΠΑ, το «Πού είσαι Σινγκάλ» του Άγγελου Ράλλη που αφηγείται μια ιστορία που λαμβάνει χώρα στα τουρκικά σύνορα με δράστη το Ισλαμικό Κράτος και θύματα του 3.000 γυναίκες που απήγαγαν, το βραζιλιάνικο «Ιστορίες που (δεν) είπε το σινεμά μας» της Φερνάντα Πεσόα γύρω από τη βραζιλιάνικη δικτατορία και τα ειδικά φιλμ που προωθούσε στη δεκαετία του ’70, το «Αμερικανός αναρχικός» του Τσάρλι Σίσκελ που φωτίζει την προσωπικότητα του Ουΐλιαμ Πάουελ που στα 19 του έγραψε ένα από τα πιο διαβόητα βιβλία που κυκλοφόρησαν ποτέ κλπ.

19o festival dokimanter thessalonikis 2017 4
Από την ταινία “78/52” του Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ

Οι σκληροπυρηνικοί σινεφίλ όμως έχουν σίγουρα κλείσει θέσεις από τώρα για τα άχαστα και αμιγώς συνεφίλ έργα σαν το «78/52» του Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ, που ρίχνει μια απίθανη όσο και ρηξικέλευθη ματιά στο «Ψυχώ» του Χίτσκοκ και ειδικότερη στην κλασική σκηνή του ντους, καθώς και το «76 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα με τον Αμπάς Κιαροστάμι» που δηλώνει ξεκάθαρα το θέμα του που δεν είναι άλλο από τον κορυφαίο ιρανό δημιουργό.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως οι διοργανωτές του φεστιβάλ που έχει μέγα χορηγό τον COSMOTE TV, τιμούν το δημιουργό και μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή του, τον Δημήτρη Εϊπίδη, παραχωρώντας του carte blanche, προκειμένου να επιλέξει δέκα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στη φετινή διοργάνωση. Πρόκειται για φιλμ που ξεχώρισε ο Εϊπίδης από προηγούμενες διοργανώσεις του φεστιβάλ.

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b