MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

«Αγορά», «κομματικότητα», κοσμοπολιτισμός είναι η συνταγή στο Δ.Σ. του ΚΠΙΣΝ;

Πριν λίγες μέρες έγινε «δικό μας», παραδόθηκε δηλαδή «εξοπλισμένο και εξοφλημένο» στο ελληνικό δημόσιο του Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Και πριν λίγες ώρες απέκτησε και το Διοικητικό Συμβούλιο που θα αναλάβει να το λειτουργήσει, να αξιοποιήσει αυτό το υπέροχο δώρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

author-image Όλγα Σελλά

Ας ξεκινήσουμε από τα ονόματα του νέου Δ.Σ. του νέου -δικού μας;- πολιτιστικού κέντρου, που θα στεγάσει, μέσα στο 2017 την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Γιώργος Κιμούλης, Πρόεδρος, Νίκος Μανωλόπουλος- Διευθύνων Σύμβουλος, Ματίνα Στέα, Μέλος, Ανδρέας Νοταράς, Μέλος, Δημήτρης Κάρναβος, Μέλος, Δήμαρχος Καλλιθέας Γιώργος Κουμεντάκης, Μέλος, Εκπρόσωπος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Μέλος,Εκπρόσωπος Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας

Τελικά η έκπληξη δεν ήταν ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΠΙΣΝ, ο Γιώργος Κιμούλης, (αφού είχε κυκλοφορήσει το όνομά του για μια θέση ευθύνης στον νέο οργανισμό. Περίπου ήταν αναμενόμενη η συμμετοχή του στη διοίκηση του ΚΠΙΣΝ από τη στιγμή που παραιτήθηκε από την Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος). Η έκπληξη είναι το όνομα του διευθύνοντος συμβούλου, του Νίκου Μανωλόπουλου, που υπήρξε γενικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από το 1990 ως το 2013, στα χρόνια της ακμής του Μεγάρου δηλαδή, στα χρόνια της κυριαρχίας του Χρήστου Λαμπράκη, ένας άνθρωπος, ασφαλώς με εμπειρία στη διαχείριση μεγάλων οργανισμών, ένας άνθρωπος που προέρχεται από την Αριστερά, από την πάλαι ποτέ Ανανεωτική Αριστερά, και ένας από εκείνους που ποτέ δεν γύρισε την πλάτη σ’ αυτό που λέγεται αστικός πολιτισμός και αγορά.

Η ανακοίνωση του Δ.Σ. έγινε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, μια πληροφορία που μας είχε «χαρίσει» ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΠΙΣΝ, Γιώργος Κιμούλης, πριν λίγες μέρες, στη συγκέντρωση γνωριμίας που είχε διοργανώσει η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου. Η επιλογή, όμως, του καθενός από τα μέλη του νέου Δ.Σ. έγινε από τον υπουργό Οικονομικών και με ποια κριτήρια; Με κριτήρια «αγοράς» ή κριτήρια «κομματικότητας» και κοσμοπολιτισμού;

Διαβάζοντας τα βιογραφικά των «άγνωστων» μελών του νέου Δ.Σ. του ΚΠΙΣΝ, θα μπορούσε να διακρίνει κανείς (γιατί όχι και στην επιλογή του Νίκου Μανωλόπουλου;) τη «συνύπαρξη» αυτών των δύο στοιχείων: της «αγοράς» και μιας μορφής «κομματικότητας». Μιας κάποιας, στενότερης ή ευρύτερης, σύγχρονης ή παλαιότερης, επαφής με την Αριστερά.

Μα είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι, θα μπορούσε να πει κανείς. Και να αναρωτηθεί: τι αποτέλεσμα στη διαχείριση αυτού του υπέροχου χώρου θα έχει η συνύπαρξη αυτών των «στοιχείων»; Πρόκειται για πείραμα ή πρόκειται για κατεύθυνση; Πρόκειται μήπως και για εμπλοκή στην τελική απόφαση της συγκρότησης του Δ.Σ. και άλλων κυβερνητικών παραγόντων;

Γιατί πώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς τη μη επιλογή (έκπληξη για όλους) του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Σταύρου Ζουμπουλάκη, ο οποίος πολύ προσφατα είχε δημοσιεύσει στα «Σύγχρονα Θέματα» ένα ιδιαίτερα κριτικό κείμενο για την ιεραρχία της Εκκλησίας… Αν ισχύει αυτό, τότε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης θα είναι ο δεύτερος, μετά τον Νίκο Φίλη, που «θυσιάζεται» για λόγους που αφορούν τις σχέσεις Εκλήσίας και κράτους. Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν μινιμάρει τη συμμετοχή του Δημήτρη Δημητρόπουλου στο νέο Δ.Σ. του ΚΠΙΣΝ εκ μέρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Επτά άνθρωποι ανέλαβαν από χθες την τύχη και την πορεία ενός μεγάλου στοιχήματος και για το δημόσιο και για τους πολίτες. Πέρα από τις αναλύσεις ευχόμαστε να πετύχουν. Για όλους.

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b