MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βιβλία στην πόλη: Η ατζέντα των εκδηλώσεων για το βιβλίο την εβδομάδα 23-31 Ιανουαρίου

Παραδοσιακά, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι μήνες ήσυχοι για τον εκδοτικό χώρο. Οι εκδοτικές μηχανές φούλαραν για τις γιορτές, το κοινό έχει πλέον επιλογές στη διάθεσή του. Ισως όμως να έχει λίγες πληροφορίες. Έτσι, με πιο ήρεμους ρυθμούς, συνεχίζονται οι βιβλιοπαρουσιάσεις, κι αυτό για το αναγνωστικό κοινό είναι ευκαιρία και δυνατότητα ν’ ακούσει και να κρίνει, πριν αγοράσει -και φυσικά πριν διαβάσει. Σας παρουσιάζουμε τις παρουσιάσεις βιβλίων μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.Όλγα Σελλά

author-image Όλγα Σελλά

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου

  • Το βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη «Τα δύο Βήτα» (εκδ. Καπόν) παρουσιάζεται στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, στις 7 το απόγευμα. Ομιλητές ο καθηγητής Ιστορίας Νίκος Καραπιδάκης, ο δικηγόρος και δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης.
  • Από τις εκδόσεις Key Books κυκλοφορεί το βιβλίο του Zak Ebrahim με τίτλο «Γιος τρομοκράτη». Παρουσιάζεται, στις 8 το βράδυ, στα Public Συντάγματος από τη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου και τον τον Curator TEDxAthens, και συνιδρυτή του Found.ation Δημήτρη Καλαβρό-Γουσίου. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία και εξιστορεί τη ζωή ενός νεαρού Αμερικανού, που μεγάλωσε με πατέρα τρομοκράτη. Παρά την περιπετειώδη παιδική του ηλικία, παρά το «παράδειγμα» που είχε μπροστά του, ο Ζακ Εμπραχίμ διάλεξε έναν άλλο δρόμο.
collage books 1

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου

  • Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) παρουσιάζουν τον κατάλογο της έκθεσης «100 χρόνια Γενικά Αρχεία του Κράτους, 500 χρόνια ιστορίας», που εκδόθηκε με τη συνεργασία του Εθνικού Τυπογραφείου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387 Παλαιό Φάληρο) στις 7 το απόγευμα. Θα μιλήσουν οι Κωνσταντίνος Μαναφής (μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματοτς Ευγενίδου), Δημήτρης Παπααδημητρόπουλος (Ειδικός Γραμματεός του Εθνικού Τυπογραφείου, μέλος Εφορείας των ΓΑΚ), Τάσος Σακελλαρόπουλος (υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη), Λαμπρινή Κουζέλη (φιλόλογος, κριτικός, δημοσιογράφος).
  • Σε μια συζήτηση με θέμα «Το τέλος των βεβαιοτήτων. Συρία, αιτία του κακού ή εξιλαστήριο θύμα» μας προσκαλούν στις 6 το απόγευμα, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24) η συγγραφέας Ιφιγένεια Θεοδώρου και οι εκδόσεις Πατάκης, απ’ όπου κυκλοφορεί το βιβλίο της Ιφ. Θεοδώρου «Η γεύση της ερήμου». Με τη συγγραφέα θα μιλήσουν ο ποιητής Γιώργος Βέης και ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης.
  • Μπορεί η εκδήλωση να μην περιέχει μια συγκεκριμένη έντυπη έκδοση, περιέχει όμως λέξεις, στίχους, ποίηση και μουσική. Στις 7 το απόγευμα, στα Public του Συντάγματος, ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης υποδέχονται τον Διονύση Σαββόπουλο στο πλαίσιο της ενότητας συζητήσεων «Ο τρίτος άνθρωπος». Αφορμή της εκδήλωσης η κυκλοφορία τους δίσκου «Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα…» από τη Feelgood Records.

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου

  • Σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Αργύρη Χιόνη, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Εχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες» (εκδ. Κίχλη) πραγματοποιείται στο βιβλιοπωλείο Books Plus/Art & Coffe (Πανεπιστημίου 37), στις 7 το απόγευμα. Θα μιλήσουν η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Κατερίνα Κωστίου, η κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά, ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και ο φιλόλογος και κριτικός Αριστοτέλης Σαΐνης. Κείμενα από το βιβλίο του αγαπημένου διηγηματογράφου που δεν είναι πλέον μαζί μας, θα διαβάσει η Ζυράννα Ζατέλη.
  • Το βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη «Το κλαρινέτο» (εκδ. Μεταίχμιο) παρουσιάζει ο συγγραφέας, που θα συνομιλήσει με το κοινό του, στο βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» (Ακαδημίας 32) στις 7 το απόγευμα.
  • Στα Public του Συντάγματος, στις 9 το βράδυ, οι εκδόσεις «Πατάκης» προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβίου του Βύρωνα Κριτζά «Bob Dylan – 100 τραγούδια». Με τον συγγραφέα του βιβλίου θα συνομιήσουν ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς και ο μουσικοκριτικός Αργύρης Ζήλιος.
  • Ενα διαφορετικό βιβλίο, του Κωνσταντίνου Ξανθόπουλου με τίτλο «Το νοσοκομείο στις διασταυρώσεις της αρχιτεκτονικής με την ιατρική – Από το στερεότυπο, στο νεωτερικό» (κυκλοφορεί από το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης) παρουσιάζεται στις 6.30 το απόγευμα στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1). Θα μιλήσουν ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Αντωνακάκης, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Πάνος Κόκκορης, η ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ, Σάσα Λαδά, και η επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Σοφία Τσιράκη.



collage books 2jpg

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου

  • Το βιβλίο του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκά Τσούκαλη με τίτλο «Υπεράσπιση της Ευρώπης – Μπορεί να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και με ποια μορφή;» (εκδ. Παπαδόπουλος) παρουσιάζεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Λεωφ. Καλλιρόης και Αμβροσίου Φραντζή) στις 7 το απόγευμα. Ομιλητές: Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων, Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας και ο Λουκάς Τσούκαλης. Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη.
  • Στον φιλόξενο χώρο του Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα), παρουσιάζεται το βιβλίο των Θανάση Γιοχάλα και Ζωής Βαΐου «Ο Κίτσος ο λεβέντης κι άλλες αγγελίες» (Εκδόσεις της Εστίας). Στο ραντεβού που είναι στις 7.30 το βράδυ θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος και η ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη. Συντονίζει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Δημήτρης Φύσσας. Διαβάζει ο Κωνσταντίνος Τζούμας.
  • Το βιβλίου του Νίκου Ι. Παπασπύρου «Τα μονοπάτια του ευρωπαϊκού συνταγματισμού – Διαδρομές και συναντήσεις της αγγλικής, γαλλικής και γερμανικής παράδοσης πριν από τον Μεγάλο Πόλεμο» (εκδ. Αλεξάνδρεια) παρουσιάζεται στις 7 το απόγευμα στα Public του Συντάγματος. Ομιλητές ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Χρήστος Ράμμος, ο καθηγητής Φίλιππος Σπυρόπουλος και ο συγγραφέας. Συντονίζει ο καθηγητής Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς.
  • Το νέο μυθιστόρημα του Μάνου Ελευθερίου «Φαρμακείον εκστρατείας» (εκδ. Μεταίχμιο) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης στη Στοά» (Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι), στις 7 το απόγευμα. Θα μιλήσει ο συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης και αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Μάνος Καρατζογιάννης.
  • Με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη (26/1/1957), ο Ιανός διοργανώνει μια εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο δημιουργό. Στις 8.30 το βράδυ καλλιτέχνες και προσωπικότητες αφηγούνται τον «δικό» τους Νίκο Καζαντζάκη και διαβάζουν αγαπημένα αποσπάσματα από το έργο του. Στην εκδήληση συμμετέχουν οι: Τάκης Χρυσικάκος, Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου, Γεωργία Νταγάκη, Μάκης Καραντωνίου, Νίκος Μαθιουδάκης, Κώστας Αρκουδέας, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Συντονίζει ο Νίκος Θρασυβούλου.

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου

  • Το βιβλίο του Βαγγέλη Σιαφάκα «Με μια χιλιάρα Καβασάκι» (εκδ. Πόλις) παρουσιάζεται στις 7.30 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο «Πλειάδες» (Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι). Με τον συγγραφέα θα συζητήσει η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη.
collage books 3jpg

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου

  • Την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Ο απερίσκεπτος πλοηγός» (εκδ. Μικρή Αρκτος) παρουσιάζει ο Γιώργος Ανδρέου (που μας έχει χαρίσει μέχρι σήμερα δεκάδες αγαπημένους στίχους τραγουδιών) στις 7 το απόγευμα στα Public του Συντάγματος.

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου

  • Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Επίμαχες συζητήσεις, επίκαιρες συναντήσεις» ο ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής Χάρης Βλαβιανός συναντά την ποιήτρια και μεταφράστρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, στις 7 το απόγευμα στα Public Συντάγματος. Η τέχνη της ποίησης και της μετάφρασης, ο τρόπος που το βίωμα μετουσιώνεται σε γλώσσα, η σχέση με το παρελθόν, αλλά και ο φόβος του μέλλοντος, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που οι δύο ποιητές θα θίξουν, σε μια πολύ προσωπική, θερμή και ανεπιτήδευτη συνομιλία.
  • Το βιβλίο του Παντελή Κυπριανού «Η μαγεία του πτυχίου – Πανεπιστήμια, απόφοιτοι (1837-2015)» (εκδ. Βιβλιόραμα) παρουσιάζεται στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα), στις 8 το βράδυ. Θα μιλήσουν οι καθηγητές Νίκος Θεοτοκάς και Παναγιώτης Κιμουρτζής και ο ψυχίατρος και συγγραφεάς Νίκος Σιδέρης. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής.
  • Μια βραδιά αφιερωμένη στον συγγραφέα Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ φιλοξενείται στον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα) σε συνεργασία με τη διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο Book Press. Οι συγγραφείς Τάσος Γουδέλης και Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης μιλούν για το έργο ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Συντονίζει ο συγγραφέας Κώστας Κατσουλάρης.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b