MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Snowpiercer: απολαυστικό blockbuster δράσης

Άκρως θεαματικό και συναρπαστικό, το action movie του Νοτιοκορεάτη Joon-ho Bong είναι η καλύτερη τηλεοπτική επιλογή για το βράδυ της Κυριακής και μια από τις κορυφαίες περιπέτειες των τελευταίων χρόνων.

Μαρίνα Πυλαρινού

Η ταινία βασίζεται στο γαλλικό sci-fi κόμικ “Le Transperceneige” και είναι ένας ιδιαίτερος συνδυασμός ταινίας δράσης και πολιτικής αλληγορίας με έντονα οικολογικά μηνύματα που φέρνει στο νου το αριστούργημα του Αντρέι Κοντσαλόφσκι, «Το τρένο της μεγάλης φυγής».

snowpiercer movie scene

Μια οικολογική καταστροφή κάπου στο μέλλον παγώνει τον πλανήτη και διαμορφώνει θερμοκρασίες που καταστρέφουν κάθε πιθανότητα επιβίωσης. Όμως υπάρχει ένα τρένο με έναν κινητήρα που δεν σταματά ποτέ, που λειτουργεί σαν κιβωτός του Νώε για τους ανθρώπους. Μέσα εκεί κυριαρχεί ο απόλυτος ολοκληρωτισμός, σε μια άγρια πυραμιδοειδή κοινωνική διάταξη. Οι πίσω θέσεις είναι για τους σκλάβους, οι πιο μπροστά για τους άρχοντες, ενώ στο πρώτο βαγόνι ο απόλυτος αρχηγός, ο εφευρέτης του τρένου και χειριστής της μηχανής.

Μια επανάσταση ξεσπάει από τη μεριά των σκλάβων, που πασχίζουν με κάθε κόστος να αναλάβουν την εξουσία στο τρένο. Καθώς οι σφαίρες των δυνάμεων καταστολής έχουν τελειώσει, το ρόλο παίρνουν τα τσεκούρια. Άγριες σφαγές μέσα σε βαγόνια τρένου και ηθικά διλήμματα προκαλούνται μετά από μια εξέγερση με αρχηγό ένα νέο Σπάρτακο…

Με διαρκείς ανατροπές και συναρπαστικές σκηνές δράσης η ταινία θυμίζει έναν συνδυασμό του (κορεάτικου) Oldboy (στην απεικόνιση των σκηνών βίας) και του Matrix σε κάποια σημεία της μυθοπλασίας της- ιδίως σε αυτά που οι σκλάβοι γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης ενός ανώτερου μηχανισμού εξουσίας, που πλάθει περίπλοκες συνωμοσίες για να τους ελέγχει. Η επιστημονική φαντασία μπλέκει με την πολιτική αλληγορία.

Η σκηνοθεσία προσπαθεί με δυνατές εικόνες να βγάλει τον άγριο και βρόμικο χαρακτήρα της εξουσίας και των ενστίκτων επιβίωσης, αλλά να δημιουργήσει και την αντίθεση ανάμεσα στον πλούτο και την άγρια φτώχια.

Snowpiercer 2013 3

Το καστ της ταινίας περιλαμβάνει μερικούς πολύ αξιόλογους ηθοποιούς, όπως τους βετεράνους John Hurt, Ed Harris και Tilda Swinton (και πάλι αγνώριστη σε ένα αβανταδόρικο ρόλο), με αποτέλεσμα οι ερμηνείες του έργου, παρά τον χαρακτήρα action movie που έχει, να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Το Snowpiercer προβάλλεται την Κυριακή 3 Ιουλίου στις 21.00 στο ΟΤΕ CINEMA 1HD


Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b