MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Open house – Η γιορτή της αρχιτεκτονικής στη Θεσσαλονίκη

Μετά την μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων χρόνων συνεχίζεται και φέτος ο θεσμός του Open House στη Θεσσαλονίκη το σαββατοκύριακο 21 και 22 Νοεμβρίου 2015.

Monopoli Team

Το Open House Thessaloniki ξεκίνησε σαν ιδέα από την μόνιμη επιτροπή Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) μέλη της οποίας έδωσαν ζωή στην ιδέα αυτή δημιουργώντας τον μη κυβερνητικό – μη κερδοσκοπικό οργανισμό Open House Greece, υπεύθυνο της διοργάνωσης αυτής. Ο οργανισμός ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide με έδρα το Λονδίνο, το οποίο αναλαμβάνει την προώθηση της δράσης Open House Thessaloniki στο εξωτερικό.

Για ένα σαββατοκύριακο κάθε έτους επιλεγμένα κτίρια και χώροι ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος ανοίγουν τις πύλες τους εντελώς δωρεάν στο ευρύ κοινό μετατρέποντας την πόλη σε μουσείο με έκθεμα την ίδια της την αρχιτεκτονική.

Το Open House είναι μια απλή αλλά ισχυρή ιδέα που ξεκίνησε στο Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί πάνω από 35 πόλεις άπ’ όλο τον κόσμο.

Για 4η συνεχόμενη χρονιά, το σαββατοκύριακο, 21 και 22 Νοεμβρίου, η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η φετινή λίστα των επιλογών περιλαμβάνει 67 κτίρια όπως ξενοδοχεία, γραφεία, πολιτιστικά κέντρα, σχολεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, και ιδιωτικές κατοικίες, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να εισχωρήσουν σε κτίσματα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που δεν είναι γενικώς προσβάσιμα λόγω ιδιωτικότητας.

villa petridi 300x300monokatoikia pylaia
a11 800x5175 800x554

Επίσης θα υπάρχουν και παράλληλες εναλλακτικές δράσεις για τους ενδιαφερόμενους. Μϊα από αυτές είναι το Open Bike όπου σε συνεργασία με την εταιρεία BikeIT οι συμμετέχοντες θα μπορούν να γνωρίσουν την πόλη κάνοντας ποδήλατο και το Made in Thessaloniki για αυτούς που θέλουν να παρακολουθήσουν ξεναγήσεις σε επαγγελματικούς χώρους και να ανακαλύψουν δημιουργικές-παραγωγικές διαδικασίες. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν δημιουργικοί χώροι παραγωγής όπως το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Νέας Ευκαρπίας, Minerva, Bord de l’eau design factory, CUTCUUTUR , 157+173 designers, Uber Kreative , Άλη μπύρα, ThessPrint όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά πως παράγεται το τσιμέντο, πως φτιάχνεται η μπύρα, πως πλέκεται-κόβεται το ύφασμα, πώς φτιάχνεται ένα φωτιστικό, ένα κόσμημα και άλλες πολλές δημιουργικές- παραγωγικές διαδικασίες.

open box
Στο ενημερωτικό περίπτερο του Open House Thessaloniki 2015 που βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τη δράση και το φετινό πρόγραμμα, να προμηθευτείτε τα προϊόντα της, να βγείτε φωτογραφίες στο «σπιτάκι» του Open House.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την όλη διοργάνωση και το σύνολο των ανοιχτών χώρων-κτιρίων, μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα: www.openhousethessaloniki.gr.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b