MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μύθοι και δεισιδαιμονίες για την πανσέληνο!

Μ’ ένα ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι μας αποχαιρετά το φετινό καλοκαίρι… Κι ενώ πολλές εκδηλώσεις γιορτάζουν αυτό το φαινόμενο, σαν κάτι μαγευτικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν αμέτρητοι μύθοι, θεωρίες, δυσιδαιμονίες, που θεωρούν την πανσέληνο πηγή μαγικών και αρνητικών δυνάμεων, που προκαλεί εγκληματικότητα, τρέλα, ακόμα και αλλαγές σε εκλογικά αποτελέσματα!

author-image Γιώργος Σμυρνής
  • ΣΕΛΗΝΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑ: Εδώ και αιώνες, θρύλοι μιλούν για την κατάσταση που μπορεί να περιέλθει κάποιος κατά τη διάρκεια της πανσελήνου. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στην ελληνική λέξη σεληνιασμός (επιληψία, δαιμονισμός) όσο και στην αγγλική lunatic (από το luna που σημαίνει φεγγάρι), δηλαδή τρελός.
  • ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ: Η λαϊκή αντίληψη έχει συνδέσει την πανσέληνο με αύξηση στις αυτοκτονίες και στις επιληπτικές κρίσεις. Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.
  • ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟΙ: Η πίστη ότι ένας άνθρωπος μπορεί να μεταμορφωθεί σε λύκο κατά τη διάρκεια της πανσελήνου είναι αποτυπωμένη στην παράδοση πολλών λαών και σε πολλά θρίλερ του κινηματογράφου.
wolf
  • ΑΥΞΗΣΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ: Υπάρχει η πεποίθηση, ακόμα και σε γιατρούς, ότι η πανσέληνος αυξάνει την αιμορραγία. Κι έχουν υπάρξει χειρούργοι που έχουν αρνηθεί να κάνουν εγχειρήσεις, ενώ υπάρχει πανσέληνος, καθώς θεωρούν ότι το ρίσκο να χάσουν τον ασθενή από αιμοραγία είναι μεγαλύτερο.
  • ΑΥΞΗΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Είτε γιατί τρελαίνει τους ανθρώπους, είτε γιατί τους κάνει πιο κακούς, η πανσέληνος αυξάνει την εγκληματικότητα. Ίσως να πιστεύουν, κατά βάθος, ότι βοηθάει τον διαρρήκτη το γεγονός ότι η πανσέληνος δίνει περισσότερο φως τη νύχτα (λες και δεν υπάρχουν φακοί).
  • ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Ούτε η δημοκρατία μας μένει ανεπηρέαστη από τις ζοφερές δυνάμεις της πανσελήνου. Έχουν μάλιστα υπάρξει θεωρίες που έχουν υποστηρίξει ότι το ολόγιομο φεγγάρι επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ το 2000, οι οποίες θυμίζουμε ότι έβγαλαν τον Bush. (Η πανσέληνος λοιπόν φταίει και γι’ αυτόν;)
  • ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ: Υπάρχουν μύθοι που υποστηρίζουν ότι η πανσέληνος σχετίζεται με την αύξηση της γονιμότητας. Βλέπουμε λοιπόν πως το ολόγιομο φεγγάρι δίνει πίσω αυτά που παίρνει. Μπορεί να αυξάνει τους θανάτους με αυτοκτονίες και αύξηση της εγκληματικότητας και αύξηση της αιμορραγίας, αλλά αυξάνει και την γονιμότητα, άρα και τις γεννήσεις: Οπότε, ρεφάρει το κακό που κάνει.
sexouality

Πάντως στην Ελλάδα, αμέριμνοι ως λαός, όπως είμαστε πάντα, γιορτάζουμε το ολόγιομο φεγγάρι, αγνοώντας τις… τόσες επικίνδυνες παρενέργειες του. Μάλιστα, περισσότερα από 140 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι τιμούν την πανσέληνο μένοντας ανοιχτά με ή χωρίς εκδηλώσεις. Δείτε περισσότερα εδώ:




Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b