MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου: έμφαση σε πορτραίτα ανθρώπων

Κόντρα στην κρίση και τις δυσκολίες των καιρών που διανύουμε, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου (International Film Festival of Patmos/ IFFP) θα διεξαχθεί για πέμπτη συνεχή χρονιά, από τις 23 έως τις 29 Ιουλίου, σε κάποια από τα πιο ξεχωριστά σημεία του νησιού, συγκεκριμένα στη Χώρα και στο Πάτμος Ακτίς.

Monopoli Team

Ο καλοκαιρινός πολιτιστικός θεσμός που ξεκίνησε το 2010 στο πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων, την Πάτμο, και την κατέστησε σηµείο συνάντησης και πηγή έµπνευσης για καλλιτέχνες και κινηµατογραφιστές από όλο τον κόσµο συνεχίζεται και φέτος, παρά τις αντιξοότητες, χωρίς να υστερεί καθόλου όμως σε ποιότητα συγκριτικά με προηγούμενα έτη.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 51 ταινίες και ντοκιµαντέρ µυθοπλασίας µεγάλου και µικρού µήκους, 10 σεμινάρια και ομιλίες διεθνών καταξιωμένων καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών και πολλές άλλες παράλληλες δράσεις.

Κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι τα πορτραίτα. Το 5ο IFFP εστιάζει σε µεµονωµένους ήρωες και παρουσιάζει ξεχωριστά πορτραίτα κινηµατογραφικών χαρακτήρων, προβάλλοντας τις δυσκολίες, τα πάθη ή τις κωµικές τους στιγµές.

Μερικά από τα αξιόλογα ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα είναι το συγκλονιστικό ‘Salt of the Earth‘ του Wim Wenders για τον κοινωνικό φωτογράφο Sebastiao Salgado, το ‘Chinese Mayor‘ του Hao Zhou για τον αμφιλεγόμενο Κινέζο κομμουνιστή δήμαρχο Geng Yanbo, το ‘Plastic Paradise‘ της Angela Sun που εγείρει πολλούς οικολογικούς προβληματισμούς αλλά και το ‘Natural Resistance‘ του Jonathan Nossiter με τέσσερις Ιταλούς οινοπαραγωγούς, που επιδιώκουν να ξυπνήσουν τον επαναστάτη που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

Από τις ταινίες ξεχωρίζουν το ‘Wild‘ με πρωταγωνίστρια τη Reese Witherspoon, το ‘Timbuktu‘, το ‘Far from Men‘ αλλά και το ελληνικό ‘Τετάρτη 04:45‘ με τους Στέλιο Μάινα και Μαρία Ναυπλιώτου.

Θα πραγματοποιηθούν ακόμα, πολύ ενδιαφέροντα workshops από διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές, όπως χαρακτηριστικά το ‘Documentary & the Web‘ με τον Λευτέρη Χαρίτο γύρω από το πώς το διαδίκτυο επηρεάζει την παραγωγή αλλά και το ‘Casting Workshop‘ με την Debbie McWilliams, η οποία είναι κυρίως γνωστή για τη δουλειά της στις ταινίες James Bond (Sky Fall και Casino Royale).

IFFP POSTER

Αξίζει να αναφερθεί ότι η 24η Ιουλίου είναι μέρα αφιερωμένη στα παιδιά και περιλαμβάνει εργαστήριο ‘Stop Motion‘, προβολές ταινιών αλλά και απονομή βραβείων για τις ταινίες που θα συμμετάσχουν στο ‘Stop Motion’. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ επίσης, θα είναι ανοιχτή στο κοινό η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Οι Γυναίκες της Πάτμου».

Φέτος για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά διεξάγεται ο Διαγωνισµός Σεναρίου Μικρού Μήκους για Έλληνες σεναριογράφους. Τα µέλη της κριτικής επιτροπής είναι σηµαντικοί εκπρόσωποι του ελληνικού κινηµατογράφου όπως ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλµέτης και η παραγωγός Αλεξάνδρα Μπούσιου ενώ το νικητήριο σενάριο του περσινού διαγωνισµού Luz θα κάνει πρεµιέρα πριν την ανακοίνωση του φετινού νικητή.

IFFP05

Επιπλέον, φέτος για δεύτερη χρονιά, το IFFP παρουσιάζει µε ιδιαίτερη χαρά τη συνεργασία του µε τo Sundance Channel δηµιουργώντας µία δίοδο επικοινωνίας µε κινηµατογραφιστές και ταινίες του εξωτερικού με κοινό άξονα τη δημιουργικότητα στις ανεξάρτητες κινηματογραφικές παραγωγές σε όλο τον κόσμο.

Μια ζωντανή και δυναµική πολιτιστική κοινότητα, ένα γόνιµο περιβάλλον που ενώνει διαφορετικούς πολιτισµούς και ιδέες, αυτό είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Πάτµου, ή αλλιώς, όπως το αποκαλούν και οι διοργανωτές του, το ‘Φεστιβάλ των Δημιουργών‘.

Υποστηρικτής του φεστιβάλ τα τελευταία 3 χρόνια είναι ο OTE TV.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.iffp.gr

Είσοδος: 3€ ανά προβολή ή σεμινάριο. Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε pass με 30€ το οποίο σας εξασφαλίζει πλήρη πρόσβαση στις ταινίες και τα σεμινάρια του φεστιβάλ.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b