MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα, 23 Απριλίου, είναι Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Σαν σήμερα, 23 Απριλίου 1616, έφυγαν από την ζωή δυο από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών: ο δραματουργός William Shakespeare και ο συγγραφέας του “Δον Κιχώτη” Miguel de Cervantes Saavedra.

author-image Ζurab Sam

Η Unesco το 1995, θέλοντας να ενθαρρύνει τους νέους συγγραφείς αλλά και να τιμήσει τον πλούσιο λογοτεχνικό θησαυρό που μας άφησε ο Shakespeare και ο Cervantes, καθιέρωσε τις 23 Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

saint george spain

Σήμερα γιορτάζεται επίσης και ο Άγιος Γεώργιος ο οποίος είναι γνωστός για τη σφαγή του δράκου, κάπου βόρεια της Αφρικής, προκειμένου να σώσει την πριγκίπισσα. Στο σημείο που έσταξε το αίμα του δράκου φύτρωσε ένα τριαντάφυλλο, ως σύμβολο αγάπης και φιλίας.

Σαν σήμερα λοιπόν το 1926 στην Καταλονία ξεκίνησε ένα έθιμο όπου ερωτευμένοι αντάλλαζαν βιβλία και τριαντάφυλλα. Η ημέρα του Αγίου Γεωργίου και η επέτειος θανάτου του ισπανού συγγραφέα Θερβάντες καθόριζαν την ημέρα ως Ημέρα Βιβλίου και Τριαντάφυλλου.

Έκτοτε, κάθε χρόνο την ίδια μέρα στην Βαρκελώνη γίνεται η έκθεση βιβλίου και τριαντάφυλλου όπου όλη η πλατεία Sant Jaume αλλά και πολλοί κεντρικοί οδοί κατακλίνονται από πωλητές βιβλίων και τριαντάφυλλου.

8776710 orig

Την ίδια μέρα επίσης, στην γενέτειρα πόλη του Θερβάντες, στο Alcalá de Henares, ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας παρουσιάζουν το Βραβείο Θερβάντες στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της πόλης. Πρόκειται για τη σημαντικότερη λογοτεχνική διάκριση που απονέμεται στην ισπανική λογοτεχνία.

Η απονομή του βραβείου ξεκίνησε το 1974, αν και το πρώτο βραβείο δημιουργήθηκε το 1976. Οι υποψήφιο διορίζονται από την Βασιλική Ισπανική Ακαδημία, από τις Ακαδημίες των ισπανόφωνων χωρών, όπως επίσης και από πρώην βραβευθέντες. Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο Ισπανός Υπουργός Πολιτισμού και από το 1980, μπορεί το βραβείο απονέμεται μόνο σε έναν υποψήφιο.

Juan-Goytisolo-Premio-Cervantes-2014
O Juan Goytisolo, νικητής του Cervantes Prize, 2015 

Ακόμη, το ίδιο βράδυ στην Μαδρίτη πραγματοποιείται η Νύχτα του Βιβλίου, όπου πάνω από 100 βιβλιοπωλεία παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας προσφέροντας διαδρασικά παιχνίδια για μικρά παιδιά, συναντήσεις λογοτεχνικού χαρακτήρα και άλλα ιδιαίτερα πολιτιστικά προγράμματα.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b