MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δωρεάν Σεμινάριο Πιάνου με τον Dmitri Bashkirov στο Athenaeum

Στo πλαίσιο του 39ου Διεθνούς Grand Prix Μαρία Κάλλας – Πιάνο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 24 Μαΐου, από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο ATHENAEUM, διοργανώνεται δωρεάν Σεμινάριο Πιάνου από τις 22 έως 27 Μαρτίου με τον διάσημο πιανίστα και δάσκαλο Ντμίτρι Μπασκίροφ, ως προετοιμασία, για τους νέους Έλληνες πιανίστες που προτίθενται να λάβουν μέρος στο Grand Prix.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Για την επιλογή των ενεργών συμμετεχόντων στο Σεμινάριο θα προηγηθεί ακρόαση.

Παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι (ενεργοί συμμετέχοντες και ακροατές) να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση συμμετοχής που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.grandprixmariacallas.com/el/news/?nid=903 και να την στείλουν στο Athenaeum,
e-mail: [email protected]

O Dmitri Bashkirov έγινε γνωστός στο μουσικό κόσμο το 1955, όταν κέρδισε το Grand Prix του διαγωνισμού Marguerite Long, στο Παρίσι. Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1931 στην Τιφλίδα (Γεωργία). Σπούδασε εκεί με την Anastasia Wirsaladze και στη Μόσχα με τον διάσημο σοβιετικό πιανίστα και παιδαγωγό Alexander Goldenweiser, σύγχρονο του Rachmaninov, του Scriabin και, στη νεανική του ηλικία, φίλο του Tolstoy.

Μετά την επιτυχία του στο Παρίσι, ο Dmitri Bashkirov θεωρήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους Ρώσους πιανίστες. Εμφανίστηκε στα σημαντικότερα μουσικά κέντρα και φεστιβάλ του κόσμου, με μεγάλες ορχήστρες, υπό τη διεύθυνση διάσημων αρχιμουσικών, όπως των Barbirolli, Mazur, Sawallisch, Szell, Markevich, Svetlanov, Mehta, Zecchi, Barenboim κ.ά.

Το 1975 άρχισε να διδάσκει στο Ωδείο Tchaikovsky της Μόσχας. Με το βιολονίστα Berzohdny και τον τσελίστα Khomister δημιούργησαν ένα τρίο, που μεταξύ του 1965 και του 1972 εθεωρείτο ένα από τα σπουδαιότερα σύνολα μουσικής δωματίου στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

grandprix
Η επιτυχημένη καριέρα του διακόπηκε το 1980, όταν οι αρχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τού απαγόρευσαν τις εμφανίσεις στη Δύση. Μπόρεσε να εγκαταλείψει τη χώρα οκτώ χρόνια αργότερα και από τότε εμφανίζεται με μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα με την πιανιστική του καριέρα, ο Dmitri Bashkirov διδάσκει στο Ωδείο της Μόσχας, είναι Επίτιμος Καθηγητής στην Escuela Superior de Musica Reina Sofia της Μαδρίτης και καθηγητής στο Διεθνές Ίδρυμα Πιάνου, που βρίσκεται στη λίμνη Κόμο.

Πολλοί από τους πιο γνωστούς πιανίστες της νέας γενιάς, βραβευμένοι σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς, υπήρξαν μαθητές του. Έχει συμμετάσχει ως μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς. Διδάσκει επίσης σε ανώτερα σεμινάρια στο Παρίσι, τη Βιέννη, το Ζάλτσμουργκ, το Ελσίνκι, τις ΗΠΑ, την Αθήνα κ.α. Του απενεμήθη ο τίτλος “Καλλιτέχνης του λαού” στη Ρωσία, το μετάλλιο Robert Schumann του Τσβικάου και τιμητικό μετάλλιο του Ανεξάρτητου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης. Ηχογραφεί με τις εταιρείες ERATO, Melodia, EMI, Russian CD και Harmonia Mundi.

Θα είναι ο Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του 39ου Διεθνούς Grand Prix Μαρία Κάλλας – Πιάνο (2015). Επίσης, υπήρξε Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του 34ου Διεθνούς Grand Prix Μαρία Κάλλας – Πιάνο (2008), και μέλος της ίδιας Επιτροπής του 26ου Διεθνούς Grand Prix Μαρία Κάλλας – Πιάνο (2000).


Περισσότερες πληροφορίες:

Τηλ: 2103211949-55-87
Fax: 2103211196

e-mail: [email protected]

ATHENAEUM
Αδριανού 3, Αθήνα

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
VIMA_WEB3b