MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γκουλτούρα τις Γιορτές: 20 παραστάσεις για όλα τα γούστα

Ποια γέννηση του Χριστού και παγανιστικές δεισιδαιμονίες, για άλλη μια χρονιά, εγώ το μόνο που ξέρω είναι πως τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε ένα πράγμα: τα γεμάτα με κόσμο θέατρα! Κάτι το μελομακάρονο κι ο κουραμπιές, κάτι ο Ρούντολφ το ελαφάκι (και ο Σεφερλής Αη-Βασίλης στην τιβί), ξυπνάει επιτέλους με όρεξη ο κόσμος για θεάματα και να βγει έξω ψάχνει να βρει ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ!Είσαι έτσι κι εσύ, φίλε εποχιακέ γκουλτουρόφιλε και χάνεσαι ξαφνικά τι να πρωτοδιαλέξεις; Γι’αυτό είμαστε εδώ, να προτείνουμε 20 (!) εγγυημένες παραστάσεις που έχουμε δει ήδη μέσα στη σεζόν και αγαπήσει, ανάλογα με τα κέφια σου..Λοιπόν! Τι έχεις όρεξη από γκουλτούρα αυτές τις γιορτές; (κάντε κλικ στον τίτλο κάθε λινκ για αναλυτικές πληροφορίες, άποψη και εικόνες).Από τον Μανώλη ΒαμβούνηΠηγή: Gkoultura.gr

Monopoli Team


Κατηγορία: «Τα Χριστούγεννα παρουσιάζονται αυξήσεις στις αυτοκτονίες»

Κι εμείς μετανιώσαμε τα τελευταία 20 μελομακάρονα αλλά δεν πέσαμε και του θανατά… Υπάρχει όμως ο κόσμος που γουστάρει τη μελαγχολίλα του γιορτάρες μέρες. Πως να αντεπεξέλθεις; Στην «Ιστορία της Αυτοθυσίας» (Skrow, Παρασκευή-Σάββατο έως 10/1) επισκεπτόμαστε μια πλαζ στον άλλο κόσμο όπου ρεμβάζουν και μας συστήνονται οι πιο διάσημοι αυτόχειρες της ιστορίας, από τη Μαρί Κιουρί ως τους Ιάπωνες Καμικάζι, σαν γρατζουνισμένα tracks σε τζουκ μποξ. Στο ταιριαστά ονομασμένο «Η Αυτοκτονία Μου» (Fabrica, Παρασκευή-Σάββατο) ένας νεαρός άντρας απολαμβάνει την κόλαση μετά την χριστουγεννιάτικη αυτοκτονία του και βοηθάει άλλους νέους να τον ακολουθήσουν, κάτι όμως είναι πολύ λάθος σε μια σκηνοθεσία που παίζει με την ανατριχιαστική παραμόρφωση των ανθρώπινων συμπεριφορών. Στην «Κατερίνα» (Θησείον, Παρασκευή και Δευτέρα) του Αυγούστου Κορτώ, η πρωταγωνίστρια είναι η μητέρα του, η οποία διηγείται την ιστορία της ζωής της, βασανισμένης από διπολική διαταραχή, λίγες στιγμές μετά την αυτοκτονία της και η Λένα Παπαληγούρα με τον Λόλεκ τη ζωντανεύουν μουσικά/συγκινητικά.


Κατηγορία: «Τα Χριστούγεννα θέλουν ρομαντζάδα»

Πέρα από τις αυτοκτονίες, τα Χριστούγεννα σημειώνονται και οι περισσότερες… ευτυχείς συλλήψεις. Είπαμε, δεν έχει και τίποτα και η TV… Τι να δουν πια τα ζευγαράκια για να μπουν στο “Christmas mood”; Για νεαρόκοσμο, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για Δύο» (Θησείον, ΠΣΚ) είναι μονόδρομος: μια κεφάτη, νεανική και κωμική εκδοχή του αριστουργήματος του Σαίξπηρ που έρχεται επιτέλους στο σήμερα με αναγνωρίσιμη νεανική ερωτική ενέργεια. Για ρομαντικούς μεγαλύτερων ηλικιών ή πιο κλασσικών γούστων, η κλασσική συνταγή της «Ντόλλυ η Προξενήτρα» (Αλίκη, Τετάρτη-Κυριακή), μια τυπική φάρσα που μεταμορφώνεται από έναν θίασο μεγάλων ονομάτων της εμπορικής κωμωδίας (Σταυροπούλου, Λουιζίδου, Χατζηπαναγιώτης και ο Γιάννης Σαρακατσάνης) σε κομψοτέχνημα ύμνο στον αθώο ρομαντισμό των ημερών.


Κατηγορία: «Τα Χριστούγεννα βγάζω τη μαμά να χαρεί μονόλογο»

Αν οι γονείς θέλουν εμπορική κωμωδία, τους πάτε στη Ντόλλυ, να θυμηθούν και τα νιάτα τους, τα’παμε. Αν όμως θέλουν και κάτι πιο ουσιώδες, αλλά πάντα ευχάριστο; Οι μονόλογοι είναι τελείως της μόδας και φέτος, και πάντα safe choice. Ο μονόλογος της χρονιάς είναι αναμφισβήτητα η «Σταματία, το Γένος Αργυροπούλου» (Θέατρο του Νέου Κόσμου, Τετάρτη-Κυριακή) με την ιστορία μιας όχι-στα-καλά-της γεροντοκόρης μιας κάποιας τάξης και το υπέρτατο πάτωμα από σεμεδάκια που συζητάει όλη η Αθήνα. Αν δεν προλάβετε εισιτήριο (θέλει προνόηση) υπάρχει και ο Αντώνης Τσιπιανίτης, ο οποίος είναι παντού πλέον, με κλασσική συνταγή γυναικείου μονολόγου: στην «Η Πόρνη από Πάνω» (Βρετάνια, Δευτερότριτο) μια γυναίκα ξαναφτιάχνει τη ζωή της μετά την κηδεία του τυράννου αστυνομικού άντρα της με όχημα τα μαθήματα ελευθερίας από τα πολυφωνικά βογκητά των πελατών της ιδιοκτήτριας του από πάνω διαμερίσματος, ενώ στην πιο Viledo-pop «Η Καθαρίστρια του Lifestyle» (Vault, Παρασκευή) μια καθαρίστρια αποφασίζει να περάσει από τα πατώματα των ιλλουστρασιόν περιοδικών στις παραλίες της Μυκόνου για να μην είναι πάντα στη ζωή της ένα όχι και να γίνει ναι, με αφορμή μια συνάντηση με τη Θεά της, Ελένη Μενεγάκη.


Κατηγορία: «Τα Χριστούγεννα θα κλείσω νωρίς τις must sold out παραστάσεις»

Ποιες είναι οι αληθινά must παραστάσεις που κάνουν ουρές και αξίζουν όντως το buzz τους. Τον «Πουπουλένιο» τον ξέρετε ήδη, την «Σταματία το Γένος Αργυροπούλου» την αναφέραμε ήδη, τι άλλο παίζει; Ο «Σωσίας» (Ροές, Τετάρτη-Κυριακή) με τον Άρη Σερβετάλη είναι μια διαφορετική σκηνοθετική πρόταση, με περισσότερα κοινά στοιχεία με το χοροθέατρο του Παπαϊωάννου παρά συνηθισμένα ανεβάσματα, ένα πραγματικά μοναδικό και άβολο ταξίδι στο μυαλό ενός μανιοεμμονικού που προσπαθεί μάταια να ενταχθεί στο σύνολο, κι όμως είναι μέρες πριν sold out με μεγάλη απήχηση και στο mainstream κοινό. Οι «12 Ένορκοι» (Αλκμήνη, Δευτερότριτο) τόλμησαν ένα κλασσικό έργο με άψογο ανέβασμα, δυνατές ψυχολογικές εντάσεις και ένα στιβαρό καστ με γνωστά ονόματα του εμπορικού ποιοτικού, σε ένα λιγότερο γνωστό θέατρο και στο εναλλακτικό slot του Δευτερότριτου – και κέρδισαν. Πάλι δευτερότριτο, το «Μένγκελε» (Faust, Δευτερότριτο) του Θανάση Τριαρίδη βάζει την Μυρτώ Αλικάκη παγιδευμένη στο ίδιο βαγόνι τρένου με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο σε ένα αδυσώπητο ερωτικό παιχνίδι ρόλων και ψευδαισθήσεων με αδυσώπητες ψυχολογικές κορυφώσεις. Όσο για τα κωμικά δυνατά χαρτιά, το «Φέτα με τη Βασίλισσα» (104, μέχρι 4/1) είναι το πιο πολυσυζητημένο stand-up comedy show με την νέα υπερδύναμη (και υπεραφάνα) Κατερίνα Βρανά και ένα set βασισμένο στις εμπειρίες της από τη ζωή στην Αγγλία.


Κατηγορία: «Τα Χριστούγεννα θέλω να ΓΕΛΑΣΩ»

Δεν θέλετε μεγαλίστικη κωμωδία όπως η Ντόλλυ, ούτε καθαρό stand-up όπως η Φέτα με τη Βασίλισσα, αλλά γουστάρετε να σκάσει το χειλάκι τώρα κάτω από το γκι. Με βάση το ΜανωλοΓελόμετρο (όλοι οι θεατρούχοι έχουν στοιχειωθεί από τα ντεσιμπέλ μας) έχουμε ξεχωρίσει τις τρεις καλύτερες νεανικές κωμωδίες αυτή τη στιγμή. Οι «Ακαταμάχητοι Λεβέντες, Μέρος Α‘» (Επί Κολωνώ, Τετάρτη-Πέμπτη μέχρι 15/1) είναι το πρώτο μέρος μιας επικής σειράς παραστάσεων με πρωταγωνιστές τους πρώτους Έλληνες υπερήρωες, συνδυάζοντας την παντομίμα με τα κλασσικά live action Batman σε μια ξεκαρδιστικά καμμένη action υπερ-περιπέτεια χωρίς σκηνικά και χωρίς κουστούμια. Στο «Λογοχανείο» (Κυριακή, Αλκμήνη) η Ζωή Ξανθοπούλου διασκευάζει με τη μοναδική της εκλεπτυσμένα κιτς αισθητική μια σειρά από καθημερινά σουρεάλ μικρά διηγήματα με πρωταγωνιστές μουσάτες νύφες, τραβεστί, επαγγελματίες χασμουρητζίδες και ένα ορφανό αγόρι που διαλέγει μπαμπά να υιοθετήσει στο νεκροταφείο. Το «Friends Manifest» (Άβατον, Δευτερότριτο) του Ζήση Ρούμπου είναι η απόλυτη φετινή «αντρική» κωμωδία, ένας κάπου-κάπου μελό ύμνος στην αντρική φιλία με το πιο ποναν-τα-πλευρά-μου-ρε-μαλάκα κομμάτι ζωντανού αυτοσχεδιασμού από τους δύο ηθοποιούς με προτάσεις από το κοινό και θέμα… όλη την παγκόσμια Tv/movie παραγωγή!


Κατηγορία: «Τα Χριστούγεννα είναι ξέκωλα»

Καλά τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, αλλά εμείς, κύριε μου, θέλουμε να δούμε κώλους, δεν μας νοιάζει καν το context: κωμωδία, δράμα, μιούζικαλ. Όπως κάθε χρόνο, το απόλυτο θεατρικό trend είναι σταθερά το γυμνό, εμείς όμως πάντα το ξεχωρίζουμε σε παραστάσεις που θα αξίζουν τον κόπο σας. Τίποτα πιο γυμνό, φέτος ή οποιαδήποτε άλλη χρονιά, από την παράσταση που βαφτίσαμε #toApolytoGymno, το καινούριο «Leonardo’s Ring» (Studio Κυψέλης, Δευτερότριτο), μια απολαυστικά (και ίσως άθελα της) cult παράσταση, η οποία απενοχοποιεί το αντρικό γυμνό και χαρίζει γέλιο και κάποια συγκίνηση καθώς ξεμπουρδελεύει μια σειρά από ιστορικές gay προσωπικότητες που είχαν στα χέρια τους το περιβόητο δαχτυλίδι του Leonardo. Όπου γυμνό στο θέατρο σκέφτεσαι κατευθείαν Ρήγος, και ο κλασσικός ρομαντικός του «Καρυοθραυστης» του 2010 επιστρέφει (Ρεξ, Δευτερότριτο ως 30/12) για τις γιορτές με το μοντέρνο και φτηνό να γίνονται κλασσικό και κομψό μέσα από μια προσεγμένα κιτς αισθητική και highlight τους γυμνούς χορευτές με τις στροβιλιζόμενες γιορτινές καλτσοδέτες… ξέρεις που. Και μετά υπάρχει και το σκληρό γυμνό, του βιασμού και του διαμελισμού, από το παρανοϊκό-αγαπάμε μυαλό της Σάρα Κέην και το «Cleansed» (Σημείο-Δευτερότριτο έως 30/12), όπου ο σαδιστής Τίνκερ, σε μια σπουδαία ερμηνεία του Μιχάλη Οικονόμου, πραγματοποιεί βίαια πειράματα στους μαθητές του σχολιού του με σκοπό να τους εξαγνίσει από κάθε αίσθημα αγάπης.



Κατηγορία: «Τα Χριστούγεννα θέλω να χαθώ, να αγριευτώ»

Με τη Σάρα Κέην και το Cleansed είμαστε σε καλό δρόμο, λέτε, και θέλετε άλλες ακόμα πιο σκληρές ανθρώπινες καταστάσεις; Κάτι πιο in-yer-face, πιο βάναυσο, πιο ΜακΝτόνα; Αναφέραμε πριν τον Πουπουλένιο, δεν περιμένατε εμάς. Στα ίδια επιθετικά αληθινά μοτίβα κινείται και η «Μοναξιά στην Άγρια Δύση» (Faust, Τετάρτη-Πέμπτη) του ιδίου, σε σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη με εξαιρετικούς νεαρούς πρωταγωνιστές δύο αδέρφια με φονική κόντρα και έναν αλκοολικό ιερέα που αδυνατεί να φέρει στον ίσιο δρόμο τους εγκληματίες κατοίκους μιας υπερβολικά ιρλανδικής κωμόπολης. Στην πολυσυζητημένη έξω «Βροχή» (104, Τετάρτη-Πέμπτη μέχρι 15/1) μια λεσβία στρατιώτης επιστρέφει σπίτι από το Αφγανιστάν για να παλεύσει απέναντι στη θέα του μεγαλεπιχειρηματία του πορνό πατέρα της με την παλιά της φιλενάδα, αλλά και τις δικές της τραυματικές εμπειρίες από τον αληθινό πόλεμο. Για πιο χίψτερ οργιαστικές καταστάσεις, το «Ξενύχτι» (Beton7, Κυριακή-Δευτέρα μέχρι 29/12) διαδραματίζεται στη διάρκεια ενός Νεοϋορκέζικου πάρτυ, με τις απολαυστικά ψεύτικες και βαρύγδουπες φαντασιώσεις, εξομολογήσεις και διαστροφές μιας συλλογής από τις πιο δήθεν προσωπικότητες που συναντάς τότε και σήμερα σε ανάλογους κύκλους.

Βοηθήσαμε;


Πάρτε ένα top 20 με τις παραστάσεις που προτείνουμε, μαζί με τόσ-βοηθητικά hashtags:

Ρωμαίος και Ιουλιέτα για Δύο #αυτοκτονίες #ρομαντζάδα #νεανικό #Γάκης #μουσική #teenagers #BESTOF2014
Ακαταμάχητοι Λεβέντες, Μέρος Α’ #κωμωδία #νεανικό #σωματικό #geek #αντροπαρέα #ΣάκηςΡουβάς90sαναφορές #BESTOF2014
Ο Σωσίας #πειραματικό #talkofthetown #χοροθέατρο #πρωταγωνιστές #σκηνικά #σουρεάλ #Σερβετάλης #καρέκλες #καρέκλες #καρέκλες #ερμηνείες #BESTOF2014
Σταματία, το γένος Αργυροπούλου #talkofthetown #ΓιαΓονείς #μονόλογος #σκηνικά #σεμεδάκια #ερμηνείες #BESTOF2014
Οι 12 Ένορκοι #εμπορικό #δράμα #δικαστικό #πρωταγωνιστές #talkofthetown #ΓιαΓονείς #σκηνικά #αντροπαρέα #ερμηνείες #BESTOF2014
Μένγκελε #δράμα #talkofthetown #πειραματικό #Τριαρίδης #πρωταγωνιστές #ναζισμός #εβραίοισεβαγόνια #ερμηνείες #BESTOF2014
Cleansed #δράμα #γυμνό #βία #queer #ναζισμός #ΣάραΚέην #Οικονόμου #αίμα #Αίμα #ΑΙΜΑ #BESTOF2014
Κατερίνα #αυτοκτονίες #μουσική #queer #ερμηνείες #Κορτώ #Παπαληγούρα
Ιστορία της Αυτοθυσίας #αυτοκτονίες #νεανικό #geek #Μαυρογεωργίου #πλαζ #ΜαρίΚιουρί #Καμικάζι
Ξενύχτι #κωμωδία #χίψτερ #γυμνό #queer #δηθενίλα
Φέτα με τη Βασίλισσα #standup #σπουδέςΑγγλία #αφάνα #talkofthetown
Καρυοθραύστης #χοροθέατρο #Χριστούγεννα #γυμνό #γυμνό #Ρήγος #queer #μουσική #όργιαμεχιονάνθρωπους #κιτς
Βροχή #δράμα #νεανικό #queer #λεσβίεςστονπόλεμο #ερμηνείες #γυμνό
Μοναξιά στην Άγρια Δύση #δράμα #ΜακΝτόνα #ΌχιΠουπουλένιος #μπεκροπαπάδες #αυτοκτονίες
Friends Manifest #κωμωδία #νεανικό #αυτοσχεδιασμός #Ρούμπος #geek #αντροπαρέα #θάντερκατς
Καθαρίστρια του Lifestyle και Πόρνη Από Πάνω #μονόλογος #Τσιπιανίτης #ΓιαΓονείς #Vileda #σεμεδάκια #ερμηνείες
Ντόλλυ η Προξενήτρα #κωμωδία #εμπορικό #ΓιαΓονείς #ρομαντζάδα #πρωταγωνιστές #σκηνικά #φάρσα #προξενιά
Η Αυτοκτονία μου #αυτοκτονίες #νεανικό #weird #Χριστούγεννα
Leonardo’s Ring #γυμνό #γυμνό #γυμνό #γυμνό #γυμνό #cult #κωμωδία #badtheatrewelove

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b