MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γαλλικό Θέατρο à la Grecque: Θεατρικό Φεστιβάλ στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

5 έργα της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας μέσα από την σκοπιά 5 Ελλήνων σκηνοθετών θα παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου με τίτλο: “Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque”. Το φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα πραγματοποιηθεί από τις 6 Μαΐου έως και τις 3 Ιουνίου στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του ΙΜΚ. Κάθε έργο θα παρουσιαστεί μόνο για 4 παραστάσεις.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Εργοδότες και εργαζόμενοι, αφεντικά και υπηρέτες, ακρότητα και κυνισμός, ο καπιταλιστικός κόσμος, η αγιότητά του, η μοναξιά, η αξιοπρέπεια, η αναζήτηση ατομικής ταυτότητας, η άρνηση της ετερότητας, η ουτοπία της συνύπαρξης, τα βασανιστήρια και η βία, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις ακόμα και η Μήδεια και ο Πάπας “ξεκλειδώνονται” μέσα από τα έργα σαν μία ευρεία σύνθεση της πολυπρόσωπης πραγματικότητας και των αξιών της.

Τα πέντε έργα μεταφράστηκαν ειδικά για το Φεστιβάλ και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 
Πρόκειται για το “Εκείνη” του Ζαν Ζενέ (Elle του Jean Genet), “Στο Χείλος” της Κλωντίν Γκαλεά (Au Bord της Claudine Galea), “Αναζήτηση Εργασίας. Έργο σε 30 θραύσματα” του Μισέλ Βιναβέρ (La Demande d’emploi. Pièce en trente morceaux του Michel Vinaver), “Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα” του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν (Médée, poème enragé του Jean-René Lemoine) και “Χίλντα” της Μαρί Ντιάιγ (Hilda της Marie NDiaye),

Στην προσπάθεια συμμετέχουν πέντε μεταφραστές: Έφη Γιαννοπούλου, Δημήτρης Δημητριάδης, Ασημένια Ευθυμίου, Δήμητρα Κονδυλάκη, Ανδρέας Στάικος. Επίσης, πέντε σκηνοθέτες, οι Λευτέρης Γιοβαννίδης, Θέμελης Γλυνάτσης, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Θανάσης Σαράντος, Γιάννης Σκουρλέτης. 

Το πρόγραμμα των παραστάσεων

Eκείνη (Elle) του Ζαν Ζενέ: 6-9 Μαΐου 2014, στις 21:00
Το έργο του Ζαν Ζενέ θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη με πρωταγωνιστές τους Στράτο Τζώρτζογλου, Πολύδωρο Βογιατζή και Ορέστη Καρύδα. Το έργο είναι κατάλληλο από 15 χρονών. 
1ekeini 1O. Emirzas Th. Arsenis
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Σκουρλέτης τόνισε ότι παρόλο που είναι ένα κλασικό έργο του Ζαν Ζενέ, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο ανολοκλήρωτο, κάτι που το καθιστά πιο γοητευτικό για τον σκηνοθέτη. Ακόμα, θυμήθηκε ότι ο Δημήτρης Δημητριάδης είχε χαρακτηρίσει το “Εκείνη” ως “κάψουλα Ζενέ”, θέλοντας να υποδηλώσει ότι εμπεριέχει τα χαρακτηριστικά στοιχεία της γραφής του σημαντικού αυτού συγγραφέα.

“Στο Χείλος” της Κλωντίν Γκαλεά: 10 -14 Μαΐου 2014, στις 21:00
Η μετάφραση του έργου είναι του Δημήτρη Δημητριάδη και η σκηνοθεσία του Θέμελη Γλυνάτση. Ερμηνεύουν: Γυναίκα: Ασπασία Κράλλη. Ένα Σώμα: Νέστορας Κοψιδάς. Το έργο είναι κατάλληλο από 18 χρονών.
1 Sto Xeilos 1O. Emirzas Th. Arsenis
Ο νεαρός σκηνοθέτης έκανε ιδιαίτερο λόγο με τη σχέση χρόνων που έχει αναπτύξει με την έμπειρη ηθοποιό Ασπασία Κράλη, η οποία έχει μεγάλη θητεία στο σωματικό και το μη λεκτικό θέατρο. Ως προς το έργο, τόνισε ότι πρόκειται για ένα θλιμμένο και σκοτεινό κείμενο, το οποίο ψιλαφεί πολιτικά συμπτώματα και εμπνέεται από τα βασανιστήρια εις βάρος Ιρακινών αιχμαλώτων από Αμερικανούς στρατιώτες. 

“Αναζήτηση Εργασίας- Έργο σε 30 θραύσματα” του Μισέλ Βιναβέρ: 20-23 Μαΐου 2014, στις 21:00.
-Το θέμα της ανεργίας πραγματεύεται με ιδιαίτερα σύγχρονο τρόπο ένα έργο του Μισέλ Βιναβέρ, που έχει γραφτεί εδώ και 40 χρόνια. 
An Ergasias 1O. Emirzas Th. Arsenis
Μ’ ένα υποδόριο χιούμορ ανιχνεύει την έννοια της Εργασίας στον καπιταλιστικό κόσμο, όπως και τη διαδικασία διείσδυσης του τεχνοκρατικού τρόπου παραγωγής στον ανθρώπινο ψυχισμό σε αντιδιαστολή με τα ζωτικά ανθρώπινα ζητούμενα. Τον εγκλωβισμό του ανθρώπου στο αέναο κυνήγι του χρήματος και της προσποιητής ευδαιμονίας ενώ γύρω του καταρρέουν ηθικές αξίες και εξευτελίζονται κεκτημένα δικαιώματα. 
Η μεταφράστρια Δήμητρα Κονδυλάκη τόνισε ότι το έργο θέτει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Πόση ελευθερία και πόση αξιοπρέπεια είναι ο άνθρωπος διατεθειμένος να εκχωρήσει, για να βρει δουλειά ή να μη χάσει την εργασία του. Είναι ένα έργο με ιδιαίτερα πρωτότυπη γραφή. 
Ο Θανάσης Σαράντος σκηνοθετεί την παράσταση, ενώ παίζουν η Μιράντα Ζησιμοπούλου, η Αγγελική Καρυστινού, ο Βασίλης Μαργέτης και ο Θανάσης Σαράντος. Το έργο είναι κατάλληλο. 

“Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα” του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν: 27-30 Μαΐου 2014, στις 21:00.  
Η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη. Τον μονόλογο ερμηνεύει η Δήμητρα Ματσούκα, για την οποία ο σκηνοθέτης της παράστασης τόνισε ότι έχει την ωριμότητα, τόσο υποκριτική, όσο και ζωής, για να αντιμετωπίσει το ρόλο. 
1 MideiaO. Emirzas Th. Arsenis - Αντίγραφο


“Χίλντα” της Μαρί Ντιάιγ 31 Μαΐου – 3 Ιουνίου 2014, στις 21:00. 

Στο έργο της “Χίλντα” πρωταγωνιστούν μία νεαρή υπηρέτρια η Χίλντα και η κυρία της. Η συγγραφέας διεισδύει στα άδυτα του αιώνιου ζεύγους κύριος – υπηρέτης, ανώτερος – κατώτερος, ισχυρός – ανίσχυρος.
1 Xilnta 1O. Emirzas Th. Arsenis
Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Μαυρογεωργίου και οι ηθοποιοί της παράστασης είναι η Άννα Κουτσαφτίκη και ο Νικόλας Πιπεράς. Το έργο είναι κατάλληλο.

Περισσότερα από Φεστιβάλ
VIMA_WEB3b