MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κυκλοφορεί ο δίσκος “Αχαρνής” με τον Διονύση Σαββόπουλο

Ο Διονύσης Σαββόπουλος, ενώνει τις δυνάμεις του με τις χορωδίες του Μουσικού Ομίλου των Αρσακείων Σχολείων και με τη δισκογραφική εταιρεία SUI GENERIS MUSIC και αποτυπώνουν σε CD μια ενδιαφέρουσα εκδοχή της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Αχαρνής».

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

HRODEIO 0880dpΠρόκειται για τη ζωντανή ηχογράφηση μουσικής παράστασης που δόθηκε στο Ηρώδειο με τίτλο «Αριστοφάνους Αχαρνής – Τραγούδια για νέους κανταδόρους». Την εκδήλωση διοργάνωσαν τα Αρσάκεια Σχολεία στις 25 Σεπτεμβρίου 2011 στο Ηρώδειο, με στόχο την ενίσχυση του Ταμείου Υποτροφιών των Σχολείων.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος ανέτρεξε νοερά στην εποχή που γράφτηκαν τα χορικά και η μουσική για τους «Αχαρνής» παρουσιάζοντας στο κοινό «μια φωτογραφία της δεκαετίας του ’70», όπως είπε χαρακτηριστικά. Περιέγραψε το θαυμασμό του για τον Κάρολο Κουν και τα συναισθήματα που ένιωσε όταν ο μεγάλος θεατράνθρωπος του τηλεφώνησε τον Ιανουάριο του 1976 για να του αναθέσει τη μουσική για τους «Αχαρνής», που θα ανέβαζε το Θέατρο Τέχνης. «Ένιωσα σαν να μπαίνω σε ένα κήπο φτιαγμένο από τα υλικά των παιδικών μου ονείρων», επισήμανε ο κ. Σαββόπουλος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διαφωνίες με τους συνεργάτες του Θεάτρου που οδήγησαν στη ματαίωση της συνεργασίας τους και υπενθύμισε την πρώτη τελικά παρουσίαση της μουσικής από τους «Αχαρνής» τον Δεκέμβρη του 1976 στη μπουάτ «Ρήγας» της Πλάκας, όπου η συμμετοχή των νέων τότε καλλιτεχνών Νίκου Ζιώγαλα, Πάνου Κατσιμίχα, Ηλία Λιούγκου, Σάκη Μπουλά, Νίκου Παπάζογλου, Μανώλη Ρασούλη και Μελίνας Τανάγρη, και στάθηκε η αφορμή για να δοθεί ο υπότιτλος στο δίσκο για τους «Αχαρνής» που εκδόθηκε το 1977 «Τραγούδια για νέους κανταδόρους», υπότιτλος που συνοδεύει και το cd της Sui Generis Music. Επιπλέον, έκανε μνεία στον δάσκαλο, Γιώργο Μπαμπινιώτη, ο οποίος του πρότεινε να κάνει αυτή τη συναυλία σε συνεργασία με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, αλλά και στη δισκογραφική εταιρεία «Sui Generis Music», που τολμάει σε αυτή τη δύσκολη εποχή.

«Έχουν περάσει δυόμισι χρόνια από εκείνη τη μαγική βραδιά και έχει μείνει ένας γλυκός απόηχος, μια γλυκιά ανάμνηση που δεν θα σβήσει ποτέ γι’ αυτή τη μεγαλειώδη εκδήλωση», παρατήρησε η διευθύντρια χορωδιών των Αρσάκειων Σχολείων, Χριστίνα Βαρσάμη- Κούκνη. «Τα παιδιά πέρα από το μεγάλο ταλέντο του Διονύση Σαββόπουλου θαύμασαν την υπομονή και την ευγένειά του. Ο Σαββόπουλος αποδείχτηκε μεγάλος μαέστρος στην τέχνη του συναισθήματος», συμπλήρωσε η κ. Βαρσάμη- Κούκνη. 

Τα κείμενα, την αφήγηση, τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης, IMG 1501
που αποτυπώνονται στο cd, υπογράφει ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ο μουσικοσυνθέτης πλαισιώνεται από τους ερμηνευτές (κορυφαίους) Ρωξάνη Γαρεφαλάκη, Άσπα Θεοφίλου, Βασιλική Καρακώστα, Άλκη Κωνσταντόπουλο, Πάνο Μουζουράκη και Γιώργο Μυλωνά, καθώς και από 200 μαθητές των χορωδιών των Αρσακείων Σχολείων. Την ενορχήστρωση, τη διεύθυνση ορχήστρας και την επιμέλεια της παραγωγής είχε ο Ορέστης Πλακίδης. Τη χορωδιακή επεξεργασία, τη διδασκαλία και τη διεύθυνση των χορωδιών έκανε η Χριστίνα Βαρσάμη-Κούκνη. Μαζί τους εκείνη τη μελωδική βραδιά ήταν καλλιτέχνες του Χοροθεάτρου «Ροές». Τις χορογραφίες και την κινησιολογία υπέγραφε η Σοφία Σπυράτου.

«Μια προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής, ο προικισμένος συνθέτης και τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος, μια ξεχωριστή δύναμη τού καλλιτεχνικού μας χώρου, παρουσιάζει με τον δικό του τρόπο αποσπάσματα από τους Αχαρνής του Αριστοφάνους με δικά του κείμενα, αφήγηση, μουσική και τραγούδια», σημειώνει ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Για την ιστορία, οι κατά Σαββόπουλο «Αχαρνής» πρωτοπαρουσιάστηκαν στην μπουάτ «Ρήγας» της Πλάκας τον Δεκέμβρη του 1976 και κυκλοφόρησαν σε δίσκο το 1977. «Οι Αχαρνής είναι κατ’ εξοχήν έργο γραμμένο πάνω σε κρίση οικονομική, κοινωνική και πολιτική, που έφτασε στον παροξυσμό: στον πόλεμο», αναφέρει για την αριστοφανική κωμωδία ο Διονύσης Σαββόπουλος. Οι «Αχαρνής» γράφτηκαν το 425 π.Χ. και έχουν ως ήρωά τους τον αγρότη Δικαιόπολι, ο οποίος συνάπτει μυστικά ειρήνη με τους Σπαρτιάτες, απηυδισμένος από τα δεινά του Πελοποννησιακού πολέμου που έχει οδηγήσει τους συνδημότες του στην εξαθλίωση. Ο Δικαιόπολις θα κατηγορηθεί για προδοσία και θα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την Ειρήνη ενάντια στους δημαγωγούς, που εκμεταλλεύονταν τον πόλεμο για να πάρουν αξιώματα.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b