MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εκδηλώσεις για τα δύο χρόνια από το θάνατο του Θ. Αγγελόπουλου

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου. Έτσι θα πραγματοποιηθεί προβολή στην πλατεία Συντάγματος του ντοκιμαντέρ του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Αθήνα, Επιστροφή στην Ακρόπολη».

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «Αθήνα ή τρεις επισκέψεις στην Ακρόπολη», ωστόσο έγινε γνωστή και κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη». Γυρίστηκε με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (1985) και αποτελεί μια βαθιά προσωπική ματιά του σκηνοθέτη για την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, καθώς και για την ιστορική της σημασία στο παρελθόν και σήμερα. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Θόδωρου Αγγελόπουλου και βασίστηκε στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και στη ζωγραφική του Γιάννη Τσαρούχη.

Η ταινία θα προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη (ώρες προβολών 20.00, 21.00, 22.00, 23.00). Την προβολή πραγματοποιεί ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.


Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων

Η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης που θα γίνει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τίτλο «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων», από 23 Ιανουαρίου έως 29 Ιανουαρίου 2014. 

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει ολόκληρο το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου και καλεί το κοινό να δει τις ταινίες του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού μέσα από τα μάτια των νέων.

Τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου θα προλογίσουν μουσικοί και νέοι σκηνοθέτες, καθώς και φοιτητές και σπουδαστές από τις ακόλουθες σχολές: Τμήμα Ε.Μ.Μ.Ε. και Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σχολή Σταυράκου, ΙΕΚ ΑΚΜΗ, New York College κ.ά.

Τι έχει να πει για το Τοπίο στην Ομίχλη ο Αλέξης Καλοφωλιάς από τους Last Drive; Πώς θα προσεγγίσει Το μετέωρο βήμα του πελαργού η Ελίνα Ψύκου; Πώς ήταν η εμπειρία να βλέπει Αγγελόπουλο στο Λονδίνο τη δεκαετία του ’90 για τον Γιάννη Σακαρίδη και τι έχει να πει για την Σκόνη του χρόνου; Γιατί είναι σημαντικοί Οι κυνηγοί για τον Γιώργο Ζώη; Τι σημαίνει η Αναπαράσταση για την Εύα Στεφανή και τι Το βλέμμα του Οδυσσέα για τον Κωστή Ζουλιάτη;

Θα προβληθεί ολόκληρη η φιλμογραφία του Θόδωρου Αγγελόπουλου και σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα οι τρεις μικρού μήκους ταινίες του δημιουργού, Lumière et compagnie: Ulysse / Lumière et compagnie: Οδυσσέας (1995, 52’’), Chacun son cinèma: trois minutes / Ο καθένας και το σινεμά του: τρία λεπτά (2007, 3’ 12’’), Céu inferior | Sous-ciel | Sky below (2011, 5’ 50’’).

Είσοδος: 5 ευρώ ανά προβολή ταινίας, 10 ευρώ ενιαία κάρτα εισόδου σε όλες τις προβολές για φοιτητές, ανέργους και νέους 18 έως 26 ετών.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b