MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΠΑΛΕΤΟ

Συλβί Γκιλέμ & Tokyo Ballet: “Mαργαρίτα και Αρμάνδος” στο Μέγαρο

Από τις 25 έως τις 30 Δεκεμβρίου η κορυφαία χορεύτρια Sylvie Gullem μαζί με το διάσημο Tokyo Ballet παρουσιάζουν το υπέροχο έργο «Μαργαρίτα και Αρμάνδος». Στις ίδιες παραστάσεις το Tokyo Βallet θα παρουσιάσει και τη χορογραφία “Etudes” του κορυφαίου Δανού χορευτή και χορογράφου Harald Lander.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Το έργο «Μαργαρίτα και Αρμάνδος» δημιουργήθηκε το 1963 από τον σπουδαίο χορογράφο Sir Frederick Ashton ειδικά για δύο σούπερ σταρ που αποτελούσαν και το κορυφαίο χορευτικό ζευγάρι της εποχής, τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ και την Μαργκό Φοντέιν.
Το μπαλέτο είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του 19ου αιώνα «Η Κυρία με τις Καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά, αλλά και από άλλες προσαρμογές της ίδιας ιστορίας, όπως η περίφημη όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι «Τραβιάτα».

Η ιστορία ξεκινά με την Παριζιάνα Marguerite Gautier, η οποία είναι στο κρεβάτι της, βαριά άρρωστη από φυματίωση. Σε κάποιο παραλήρημά της, θυμάται την ερωτική σχέση της με έναν νεαρό άνδρα που ονομάζεται Αρμάνδος, η οποία σιγά-σιγά απεικονίζεται στο μπαλέτο, με πολλές ονειρεμένες σκηνές και αναδρομές στο παρελθόν.

Δεδομένου ότι το «Μαργαρίτα και Αρμάνδος χορογραφήθηκε ειδικά για τον Νουρέγιεφ και την Φοντέιν, ήταν δύσκολο για κάποιον να φανταστεί άλλους στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, με αποτέλεσμα να καταστεί για πολλά χρόνια, ένα σχεδόν «απαγορευμένο έργο»! Μετά το θάνατο των δύο σπουδαίων χορευτών, αυτό το ταμπού έμελε να σπάσει από μια εξίσου σπουδαία χορεύτρια, την επίσης σούπερ σταρ Συλβί Γκιλιέμ, που το ερμηνεύει εκπληκτικά, με παρτενέρ της την πρώτη φορά τον Nicolas de Riche και αργότερα τον πρώτο χορευτή της Σκάλας του Μιλάνου, (Etoile) Μάσιμο Μούρου με τον οποίο έρχεται και στην Αθήνα.

Το γεγονός αυτό, χαρακτηρίστηκε απ’ το παγκόσμιο κοινό και την διεθνή κριτική, ως ένα «περίεργο αλλά πανέμορφο παιχνίδι της μοίρας, ως μια «πνευματική κληρονομιά μεταξύ χορευτικών θεοτήτων» αφού η Συλβί στο ξεκίνημά της υπήρξε προστατευόμενη του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο οποίος σημάδεψε την καριέρα της ως δάσκαλος και μέντοράς της.

Χορογραφία: Frederick Ashton
Μουσική: Franz Liszt
Χορεύουν: Sylvie Guillem, Massimo Murru, Olivies Chanut, Tokyo Ballet

«Etudes»
Το Études είναι ένα εξαιρετικό μπαλέτο του κορυφαίου Δανού χορευτή και χορογράφου Harald Lander, το οποίο θεωρείται η πιο πετυχημένη και γνωστή χορογραφία του.
Η πρωτοποριακή θεματική και χορευτική δομή του-ειδικά την εποχή που δημιουργήθηκε, έγκειται στο γεγονός ότι το έργο «χαρτογραφεί κινησιολογικά» ένα κλασικό μάθημα μπαλέτου που ξεκινάει με παραδοσιακές ασκήσεις στη μπάρα και τελειώνει με θεαματικές επιδείξεις bravura. Η πρώτη πρεμιέρα της παράστασης έγινε στις 15 Ιανουαρίου 1948 στο Βασιλικό Θέατρο της Κοπεγχάγης με το Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας.
Εδώ και μερικά χρόνια το Études έχει συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο του Tokyo Ballet το οποίο απέσπασε για την συγκεκριμένη παράσταση διθυραμβικά σχόλια διεθνώς, με σταθερό μοτίβο ότι «ένα τέτοιο ακριβώς έργο, αναδεικνύει το απίστευτα υψηλό επίπεδο τεχνικής της ομάδας.»

Χορογραφία: Harald Lander
Μουσική: Carl Czerny/Knudåge Riisager
Χορεύουν: Haruka Nara, Naoki Takagishi, Tokyo Ballet

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b