MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Bono: Τα βάζει με την “γκρινιάρα αριστερά” για τους φόρους που γλιτώνουν οι U2

Το θέμα της μετακίνησης των κεφαλαίων των U2 και γενικότερα των πρακτικών που χρησιμοποιούν για να μην πληρώνουν φόρους στην Ιρλανδία τους έχει βάλει στο στόχαστρο από πολλούς Ιρλανδούς. Ωστόσο, ο ίδιος ο Bono, σε συνέντευξη που έδωσε στον Observer της Guardian, δηλώνει ότι αυτή του η πρακτική έρχεται σε απόλυτη αρμονία με την φορολογική ευελιξία που χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια την Ιρλανδία. Και ήταν αυτή- σύμφωνα με τον Bono- που την έβγαλε απο την φτώχεια, όσο κι αν ενοχλείται η “γκρινιάρα αριστερά”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

author-image Γιώργος Σμυρνής

“Πρέπει να καταλάβεις ότι η καρδιά της ιρλανδικής οικονομίας ήταν πάντα η φιλοσοφία της φορολογικής ανταγωνιστικότητας. Η φορολογική ανταγωνιστικότητα έβγαλε την χώρα μας από την φτώχεια. Αυτή η πολιτική λέει ότι ορισμένοι άνθρωποι θα φύγουν, αλλά άλλοι θα σου έρθουν. Και ήταν μια πετυχημένη πολιτική. Για την αριστερά που γκρινιάζει αυτό είναι πολύ ενοχλητικό, μπορώ να το δω αυτό. Αλλά η φορολογική ανταγωνιστικότητα είναι ο λόγος που η Ιρλανδία δεν βούλιαξε. Όταν οι Γερμανοί προσπάθησαν να επιβάλουν άλλο φορολογικό καθεστώς στην χώρα μας, με αντάλλαγμα την βοήθεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι καλύτερα να μην μας βοηθήσουν. Οπότε, οι U2 είναι σε απόλυτη αρμονία  με την φιλοσοφία της κυβέρνησής μας.”

Σύμφωνα με τον Bono αυτός είναι απλά ένας από τους πολλούς λόγους, που υπάρχουν άνθρωποι που αντιπαθούν το συγκρότημα και τον ίδιο προσωπικά.
“Δούλεψα σαν ακτιβιστής όλη μου την ενήλικη ζωή και νομίζω συνολικά ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ήμασταν αρκετά αποτελεσματικοί. Μπορείτε να μου ασκήσετε κριτική  για πολλά πράγματα, αλλά όχι για την αφοσίωσή μου σε χρόνο και ενέργεια πάνω σε αυτόν τον σκοπό. Νομίζω ότι κάποιοι από τους ανθρώπους που μας κριτικάρουν στην Ιρλανδία και στην Αμερική ξεκίνησαν να το κάνουν από την εποχή που είχαμε πει “όχι” στην Noraid. Πολλοί άλλοι απλά μισούν την μουσική μας. Και πολλοί άνθρωποι ίσως έχουν και δίκιο.” 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Bono δήλωσε ότι ο ” Η ανθρωπιστιική βοήθεια είναι προσωρινή λύση. Το εμπόριο και ο επιπχειρηματικός καπιταλισμός έβγαλε πολύ περισσότερο κόσμο από την φτώχεια από ό,τι η ανθρωπιστική βοήθεια”. Αυτά από τον κάποτε δυναμικό ροκά επαναστάτη. Οι αδερφοί Κατσιμίχα σε μια συναυλία τους τον είχαν χαρακτηρίσει πουλημένο. Γερμανοί αναρχικοί τον κυνήγησαν σε σύνοδο των G8 κρατώντας πανό που έγραφαν “Κάντε τους U2 ιστορία” και πολλά ακόμα.

Θα ήταν όμως υποκριτικό ένας άνθρωπος που βγάζει αμέτρητα λεφτά από δίσκους, περιοδείες και επενδύσεις στο Facebook και αλλού, να δηλώνει αριστερός, επαναστάτης, αντισυστημικός και αντικαπιταλιστής ροκάς, για να είναι αρεστός στο κοινό. Άλλωστε, “η τσέπη είναι πάντα δεξιά” όπως έχει πει κι ένας καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο, απαντώντας στο γνωστό κλισέ “αριστερός με δεξιά τσέπη”.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b