MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

In mute festival: δίνοντας ήχο στο βωβό κινηματογράφο στη Μικρή Σκηνή της Στέγης

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Για δύο βραδιές, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης θα λάβει χώρα ένα νέο φεστιβάλ που δίνει ήχο στο βωβό κινηματογράφο. Ηλεκτρονικοί ήχοι του τώρα και κινηματογραφικές ταινίες του 1920, σε ένα διήμερο φεστιβάλ «αταίριαστων» συνυπάρξεων, που ο κινηματογράφος σιωπά, η μουσική παίρνει το λόγο.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Τέσσερα μουσικά σχήματα, σε ένα διήμερο φεστιβάλ που συνδυάζει την ηλεκτρονική μουσική με τον βωβό κινηματογράφο. Τέσσερις συναυλίες που συνοδεύουν μουσικά τέσσερις ταινίες, με τη συμμετοχή μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το In mute είναι ένα διήμερο φεστιβάλ που στοχεύει να αναδείξει την δυναμική σχέση μεταξύ της σύγχρονης μουσικής έκφρασης και του βωβού κινηματογράφου. Ηλεκτρονικοί ήχοι στα όρια του θορύβου, σιωπηλές μελωδίες ακουστικών οργάνων αλλά και συχνότητες που κινούνται στο μεταίχμιο του ακουστικού φάσματος, θα καταλαμβάνουν τον κενό από ομιλίες αλλά γεμάτο από ένταση χώρο των βουβών ταινιών.
Στην πρώτη έκδοση του In Mute και ύστερα από ειδική ανάθεση της Στέγης, ο Αυστραλός συνθέτης, παραγωγός και εικαστικός Lawrence English, θα παρουσιάσει ζωντανά ένα νέο μουσικό έργο για την προβολή της γεμάτης ανθρωπολογικούς και πολιτικούς συμβολισμούς της ταινίας Strike του Sergei Eisenstein. Οι Silent Move, ένα ελληνικό ντουέτο που διαμορφώθηκε από τις βωβές ταινίες τρόμου, θα συνοδεύσει την ταινία του Jean Epstein The Fall of the House of Usher (Η πτώση του Οίκου των Άσερ), βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Edgar Allan Poe.
Ο Γερμανός καλλιτέχνης Thomas Köner θα δημιουργήσει τον ιδανικό “χώρο” για το γυρισμένο στον Αρκτικό Κύκλο ντοκιμαντέρ Nanook of the North του Robert J. Flaherty και οι έντονοι κιθαριστικοί ήχοι του Μιχάλη Μοσχούτη θα πλαισιώσουν τη δραματική ιστορία μιας γυναίκας που βρίσκεται υπό την κυριαρχία του ανέμου, στο έργο The Wind του Victor Sjöström.
Μια σειρά παραστάσεων που θα μπορούν να χαρακτηριστούν ως προβολές με την συνοδεία μουσικής αλλά και ως συναυλίες με την συνοδεία εικόνας.

Πρόγραμμα

Σάββατο 12 Οκτωβρίου: 

The Wind (1928)
Σκηνοθεσία: Victor Sjostrom 
Διάρκεια: 78′ 
Μουσική: Μιχάλης Μοσχούτης
(κιθάρα, laptop)

Nanook of the North (1922)
Σκηνοθεσία: Robert J. Flaherty
Διάρκεια: 79′
Μουσική: Thomas Koner (laptop)
& Ivana Neimarevic (πιάνο)

Κυριακή 13 Οκτωβρίου*
The Fall of the House of Usher (1928)
Σκηνοθεσία: Jean Epstein
Διάρκεια: 66′
Μουσική: Silent Move
(Βασίλης Τζαβάρας: πιάνο, κιθάρα
Γιάννης Παξεβάνης: κιθάρα, tapes)

Strike (1925)
Σκηνοθεσία: Sergei Eisenstein
Διάρκεια: 89′
Μουσική: Lawrence English (laptop)
Το πρόγραμμα αναλυτικά:

*Την Κυριακή, πριν από τις προβολές, θα γίνει συζήτηση με θέμα το βωβό κινηματογράφο και τη σύγχρονη μουσική. Στην συζήτηση, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα λάβουν μέρος οι μουσικοί του φεστιβάλ και Έλληνες σκηνοθέτες.

 Πληροφορίες: Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21:00
Εισιτήρια: 18 € | Μειωμένο 10 € | Ανέργων 5€

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Μουσικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
ΚΟΑ: «Άνοιξη όλο τον χρόνο» με διεθνείς συμπράξεις και συμφωνικά αριστουργήματα για τη σεζόν 2026-27
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Αισχύλεια 2026: Θέατρο, μουσική, σινεμά στο καθιερωμένο πολιτιστικό ραντεβού της Ελευσίνας
Εκδηλώσεις
«Βάλε Shuffle»: Το SNFCC Youth Council φέρνει στο ΚΠΙΣΝ μια indie μουσική βραδιά χωρίς «ταμπέλες»
Θεατρικά Νέα
Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2026: Μουσική και θέατρο για 4η εβδομάδα στη Ρεματιά
Εκδηλώσεις
Μέγαρο: Μεγάλες ορχήστρες, κορυφαίοι μαέστροι και ερμηνευτές ανοίγουν τη σεζόν 2026-27
Εκδηλώσεις
Η ΚΟΑ στο 35ο Φεστιβάλ Ναυπλίου με το «Κοντσέρτο της Κορίνθου» του Λέο Μπρόοουερ
Μουσικά Νέα
«Μας πήρανε την πόλη»: Η Μάρθα Φριντζήλα τραγουδά για το gentrification στο νέο της τραγούδι
Μουσικά Νέα
Sold out η συναυλία του Robert Plant με τους Saving Grace και τη Suzi Dian στο Sani Festival
Μουσικά Νέα
Ο Πάνος Βλάχος επιστρέφει στη Φωκίδα για μια συναυλία στο 8ο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»
ΘΕΑΤΡΟ
Τι σχέση έχουν οι Χασάπηδες με τον χασάπικο χορό; To “Butchers” της Gloria Dorliguzzo απαντά στην Πειραιώς 260
Μουσικά Νέα
Bonnie Tyler: Έφυγε από τη ζωή η θρυλική φωνή των 80s
Art & Culture
Από το YouTube στο Spotify: Πώς δύο γενιές συναντήθηκαν στoυς Florence and the Machine