MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
17
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σκάνδαλο με δωροδοκίες για 12άρια στην Eurovision!

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Τελικά, μίζες και δωροδοκίες δεν πέφτουν μόνο σε πολιτικά σκάνδαλα και μεγάλες κρατικές προμήθειες. Η διαφθορά υπάρχει παντού, ακόμα και σε διεθνή μουσικά πανηγύρια, όπως της Eurovision!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Πλήθος κατηγορίες για δωροδοκίες, προκειμένου μια χώρα να “αγοράσει” τον μέγιστο βαθμό, έχουν κηλιδώσει τον θεσμό. Ήδη από τον Μάιο του 2013 είχε κυκλοφορήσει βίντεο με Λιθουανούς φοιτητές να δωροδοκούνται με κάρτες sim από Αζέρους, για να ψηφίσουν την υποψηφιότητα του Αζερμπαϊτζάν πολλές φορές.

Από ό,τι φαίνεται, το φαινόμενο χειραγώγησης των αποτελεσμάτων όμως είναι ευρύτερο και δεν αφορά μόνο τον κόσμο που ψηφίζει. Επίσημοι από την EBU (European Broadcastin Union), η οποία οργανώνει την Eurovision, επιβεβαίωσαν ότι ερευνώνται ισχυρισμοί πως μέλη των κριτικών επιτροπών δέχονταν δωροδοκίες, για να ψηφίσουν. Θυμίζουμε, ότι σύμφωνα με το νέο σύστημα, κατά 50% μετράει η ψήφος του κοινού και κατά 50% αυτή της κριτικής επιτροπής κάθε χώρας. 

Δημοσιεύματα στον σουηδικό Τύπο υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης στο Μάλμε της Σουηδίας αρκετές αποστολές προσπάθησαν να επηρεάσουν με αδιαφανείς τρόπους το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Κατηγορούν κυρίως το Αζερμπαϊτζάν ότι εξαγόρασε 12άρια μελών των κριτικών επιτροπών έναντι πενταψήφιων ποσών για το τραγούδι «Hold me» με τον Φαρίντ Μαμάντοφ, σε μουσική Δημήτρη Κοντόπουλου, το οποίο παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού και τελικά κατέλαβε τη δεύτερη θέση. 

Στην αγγλική dailymail δηλώνεται ότι το Αζερμπαϊτζάν και άλλες 4 χώρες συμμετείχαν σε σκάνδαλα εξαγοράς βαθμών. Μάλιστα, ανάμεσα στις χώρες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο είναι και η ΦΥΡΟΜ, η οποία κατηγορείται ότι προσπάθησε να στήσει ένα κύκλωμα ανταλλαγής ψήφων με άλλες χώρες, προκειμένου να αυξήσει τους βαθμούς της. Εκπρόσωπος χώρας, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται, ισχυρίζεται ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον αρχηγό της αποστολής των Σκοπίων, που του ζήτησε την ψήφο του με αντάλλαγμα διαφημιστική προβολή της χώρας στην πατρίδα του.

Εκτός αυτού, η Bonnie Tyler, που εκπροσώπησε την Αγγλία Βρετανίας στον διαγωνισμό, ανέφερε πως άκουσε Ρώσους να παραπονούνται σε μέλη της αζερικής αποστολής επειδή “δεν τους έδωσαν τους βαθμούς για τους οποίους τους είχαν πληρώσει.”

Η EBU απέρριψε τις κατηγορίες περί αλλοίωσης του αποτελέσματος, αλλά δήλωσε ότι διενεργεί έρευνα επί του θέματος. 

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Μουσικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Μουσικά Νέα
Μάρθα Φριντζήλα και the Kubara Project ανοίγουν την αυλαία στο Φεστιβάλ στο Πάρκο 2026
Δραστηριότητες
Vamvakou Experience Festival 2026: Διήμερο με γαστρονομία, stand-up comedy και μουσική στον Πάρνωνα
Μουσικά Νέα
Επιστροφή στην ουσία: Φέτος το Rockwave δεν γιορτάζει με χορηγούς, αλλά με φίλους
Μουσικά Νέα
«Apothimeno»: Το νέο pop-R&B τραγούδι της annu για όλα όσα δεν έγιναν ποτέ
Μουσικά Νέα
Γιώργος Αλκαίος: Επιστρέφει με νέο hit κι ένα ανατρεπτικό AI video clip
Μουσικά Νέα
Κόκκινο Γκλίτερ: Το νέο τραγούδι του Κωστή Μαραβέγια για την «Βαλίτσα»
Θεατρικά Νέα
Τα «Ηλιοβασιλέματα» του Μανώλη Χιώτη αλλιώς: Το ανατρεπτικό μπλουζ της παράστασης «Manolis»
Εκδηλώσεις
Athens Pride 2026: Το Σύνταγμα γεμίζει με μουσική και υπερηφάνεια – Το πρόγραμμα της κεντρικής ημέρας
Μουσικά Νέα
MuSifanto 2026: Το 11ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής φέρνει “μουσική για όλους” στη Σίφνο
Μουσικά Νέα
CHÓRES και Πέτρος Κλαμπάνης φέρνουν τα τραγούδια του Ιονίου στο σήμερα
Μουσικά Νέα
Οι Kneecap (ξανά) στη σωστή πλευρά της ιστορίας: Η ανάρτηση για τις επιθέσεις στο Μπέλφαστ
Μουσικά Νέα
Chris Isaak: Class of ’88