MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σκάνδαλο με δωροδοκίες για 12άρια στην Eurovision!

Τελικά, μίζες και δωροδοκίες δεν πέφτουν μόνο σε πολιτικά σκάνδαλα και μεγάλες κρατικές προμήθειες. Η διαφθορά υπάρχει παντού, ακόμα και σε διεθνή μουσικά πανηγύρια, όπως της Eurovision!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Πλήθος κατηγορίες για δωροδοκίες, προκειμένου μια χώρα να “αγοράσει” τον μέγιστο βαθμό, έχουν κηλιδώσει τον θεσμό. Ήδη από τον Μάιο του 2013 είχε κυκλοφορήσει βίντεο με Λιθουανούς φοιτητές να δωροδοκούνται με κάρτες sim από Αζέρους, για να ψηφίσουν την υποψηφιότητα του Αζερμπαϊτζάν πολλές φορές.

Από ό,τι φαίνεται, το φαινόμενο χειραγώγησης των αποτελεσμάτων όμως είναι ευρύτερο και δεν αφορά μόνο τον κόσμο που ψηφίζει. Επίσημοι από την EBU (European Broadcastin Union), η οποία οργανώνει την Eurovision, επιβεβαίωσαν ότι ερευνώνται ισχυρισμοί πως μέλη των κριτικών επιτροπών δέχονταν δωροδοκίες, για να ψηφίσουν. Θυμίζουμε, ότι σύμφωνα με το νέο σύστημα, κατά 50% μετράει η ψήφος του κοινού και κατά 50% αυτή της κριτικής επιτροπής κάθε χώρας. 

Δημοσιεύματα στον σουηδικό Τύπο υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης στο Μάλμε της Σουηδίας αρκετές αποστολές προσπάθησαν να επηρεάσουν με αδιαφανείς τρόπους το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Κατηγορούν κυρίως το Αζερμπαϊτζάν ότι εξαγόρασε 12άρια μελών των κριτικών επιτροπών έναντι πενταψήφιων ποσών για το τραγούδι «Hold me» με τον Φαρίντ Μαμάντοφ, σε μουσική Δημήτρη Κοντόπουλου, το οποίο παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού και τελικά κατέλαβε τη δεύτερη θέση. 

Στην αγγλική dailymail δηλώνεται ότι το Αζερμπαϊτζάν και άλλες 4 χώρες συμμετείχαν σε σκάνδαλα εξαγοράς βαθμών. Μάλιστα, ανάμεσα στις χώρες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο είναι και η ΦΥΡΟΜ, η οποία κατηγορείται ότι προσπάθησε να στήσει ένα κύκλωμα ανταλλαγής ψήφων με άλλες χώρες, προκειμένου να αυξήσει τους βαθμούς της. Εκπρόσωπος χώρας, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται, ισχυρίζεται ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον αρχηγό της αποστολής των Σκοπίων, που του ζήτησε την ψήφο του με αντάλλαγμα διαφημιστική προβολή της χώρας στην πατρίδα του.

Εκτός αυτού, η Bonnie Tyler, που εκπροσώπησε την Αγγλία Βρετανίας στον διαγωνισμό, ανέφερε πως άκουσε Ρώσους να παραπονούνται σε μέλη της αζερικής αποστολής επειδή “δεν τους έδωσαν τους βαθμούς για τους οποίους τους είχαν πληρώσει.”

Η EBU απέρριψε τις κατηγορίες περί αλλοίωσης του αποτελέσματος, αλλά δήλωσε ότι διενεργεί έρευνα επί του θέματος. 

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b