MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η ιστορία του σέξι pin-up girl από τον καλλιτέχνη που το ανέδειξε! (gallery)

Πουά, ζαρτιέρες, μεγάλες βλεφαρίδες, θεληματική ματιά και το pin-up girl είναι έτοιμο! Ωστόσο, η πραγματικότητα απέχει πολύ από την τελική φωτογραφία. Ουσιαστικά, ασπρόμαυρες φωτογραφίες μοντέλων μετατρέπονταν σε πολύχρωμες εικονογραφήσεις, χάρη στο ταλέντο του κορυφαίου αμερικανου φωτογράφου Gil Elvgren. Η προσφορά και η επιρροή του υπήρξε και υπάρχει τόσο σημαντική για το χώρο της μόδας, της φωτογραφίας και του πολιτισμού. Δείτε εδώ τα pin-up κορίτσια μέσα από τα μάτια του Gil Elvgren, που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς της τέχνης του 20ου αιώνα.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Ο Gil Elvgren υπήρξε ο καλύτερος pin-up artist στην ιστορία της αμερικανικής εικονογράφησης. Το ταλέντο του μοναδικό. Γεννημένος 15 Μαρτίου του 1914, ο Elvgren ήταν μια εμπορική επιτυχία. Οι πελάτες του κυμαινόταν από Brown & Bigelow, τη Coca-Cola, τη General Electric και τη Sealy, πασίγνωστη εταιρεία στρωμάτων. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 και του 1950, οι εικονογραφημένες ιστορίες του δημοσιεύονταν στα πιο διάσημα περιοδικά, όπως το Good Housekeeping. Αν και έγινε περισσότερος γνωστός από τα pin-ups έργα του για την Coca-Cola, όλες οι δημιουργίες του απεικονίζουν την τυπική Αμερικανή γυναίκα να κάνει απλά καθημερινά πράγματα, πάντα με χάρη, χαμογελαστή και ξεκούραστη. Οι γυναίκες που ζωγράφιζε δεν ήταν ποτέ femme fatale αλλά ζουμερά χαρωπά κορίτσια.

elvgren-pin-ups393

Το Pin-up girl ως όρος έγινε πολύ δημοφιλής στις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’90
. Υπήρξε πρότυπο μόδας, υποκριτικής και γοητείας, ενώ θεωρήθηκε σύμβολο του σεξ με μια πιο εξιδανικευμένη εκδοχή. Δεν ήταν μια δυναμική γυναίκα αλλά το κορίτσι της διπλανής πόρτας, που γοητεύει με την αθώα πολλά υποσχόμενα στάση του κορμιού τους, τις παιχνιδιάρικες εκφράσεις του προσώπου της και τα αποκαλυπτικά ρούχα της.

Καθώς οι εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου των pin-up girls πολλαπλασιάζονταν, πολλοί θορυβήθηκαν από τον κίνδυνο να αφομοιωθούν στη λαϊκή κουλτούρα. Έτσι δημιουργήθηκε ιδεολογική διαμάχη, ανάμεσα σε όσους ενέκριναν και σε όσους αποδοκίμαζαν τα pin-up girls.

Ήδη από το 1869, πολλοί υποστήριξαν το πρότυπο του pin-up girl, το οποίο θεωρήθηκε πρόδρομος σεβασμού και ανάδειξης της γυναικείας ομορφιάς. Από την άλλη οι αντιφρονούντες υποστήριξαν ότι τέτοιες εικόνες διαφθείρουν το γυναικείο πρότυπο. Η σεξουαλικότητα των συγκεκριμένων γυναικών καταστρέφει την αξιοπρέπεια τους, προσβάλλοντας τη γυναικεία τους φύση.

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b